SBU:s upplysningstjänst
Publikation nr: ut202123
Publicerad: 31 oktober 2021
Nedladdad: 9 april 2025
Effekter av stötvågsbehandling vid tendinopati i armbåge, axel och knä

Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.sbu.se/ut202123

Effekter av stötvågsbehandling vid tendinopati i armbåge, axel och knä

Fråga och sammanfattning

Överansträngning av armbåge, axel och knä kan leda till senskador med smärta och nedsatt funktion som följd. Stötvågsbehandling används i syfte att minska smärta och öka rörligheten.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Vilken sammanställd forskning finns på effekter av stötvågsbehandling vid tendinopati i armbåge, axel och knä?

Frågeställare: Fysioterapeut, Region Uppsala

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias identifierat sex systematiska översikter med låg till måttlig risk för bias. Två systematiska översikter rör stötvågsbehandling av armbågen, tre rör behandling av axeln och en behandling av knäet.

Författarna drog slutsatsen att stötvågsbehandling av tendinopati i armbågens muskelsenor har liten, om någon, positiv effekt på smärta och funktion jämfört med placebo- eller annan kontrollbehandling [1] [2]. För tendinopati i axel konstaterar författarna till en översikt att stötvågsbehandling, men endast i form av högenergibehandling, var effektivt för behandling av senskador med förkalkningar i axelns rotatorkuff1 jämfört med placebobehandling, medan effekten för behandling av senskador i rotatorkuffen utan förkalkning var oklar [3]. I en annan översikt rörande samma tillstånd konstaterade författarna att stötvågsbehandling visade på väldigt liten klinisk relevant nytta jämfört med placebo- eller annan behandling och att osäkerhet rådde kring metodens säkerhet [4]. Författarna till den tredje översikten om senskador i rotatorkuffen kunde via radiologisk undersökning inte dra säkra slutsatser om behandlingens effekt jämfört med placebo- eller annan behandling [5].

1. Rotatorkuff är en grupp muskler och senor som omger och stabiliserar axelleden.

Slutligen såg författarna till en översikt om tendinopati i knä inte någon större effekt av stötvågsbehandling jämfört med placebobehandling [6].

Författarna till översikterna konstaterar sammantaget att trots att en stor mängd kliniska studier gjorts är det svårt att hitta jämförbara studier då det finns många olika typer av stötvågsbehandling och flera olika möjliga jämförelseinterventioner. I många fall var den metodologiska kvaliteten på studierna dessutom låg.

SBU har inte tagit ställning i sakfrågan eftersom vi inte har bedömt de enskilda studiernas kvalitet eller vägt samman resultaten. Här redovisar vi därför endast de enskilda författarnas slutsatser.

Bakgrund

Stötvågsbehandling, även kallad extrakorporeal stötvågsbehandling (extracorporeal shock wave therapy, ESWT) är en icke-invasiv behandlingsmetod som används vid flera olika tillstånd, från njursten till tennisarmbåge. Vid stötvågsbehandling genereras kraftiga frekventa tryckvågor som transporteras in via huden, in i smärtområdet.

Stötvågsbehandling delas in i fokuserad (fESWT) och radiell (rESWT) stötvågsbehandling. Den fokuserade stötvågsbehandlingen ger precisa vågor som når djupare ner i vävnaden. Radiell stötvågsbehandling ger ett bredare och ytligare tryck [7]. Stötvågsbehandlingen kan också ges med olika energinivå (låg-, medel- eller högenergi).

Stötvågsbehandling tros leda till att kroppens egna läkningsprocesser förbättras, men de exakta verkningsmekanismerna är inte helt kartlagda [4] [7] [8].

Avgränsningar

Upplysningstjänsten har gjort sökningar i databaserna CINAHL, Embase, MedLine (Ovid) och Scopus (Bilaga 1).

Upplysningstjänsten har formulerat frågan enligt följande PICO2:

För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de skandinaviska språken.

Litteratursökningen har begränsats till systematiska översikter.

2. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelseintervention) och outcome (utfallsmått).

Bedömning av risk för bias

I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Två utredare bedömde oberoende av varandra risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga  4). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [9]. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha måttlig till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall (Bilaga 4 och Faktaruta 2).

Systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.

Resultat från sökningen

Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 164 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2.

Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 85 artiklar kunde vara relevanta och dessa lästes i fulltext av två utredare. De artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. Oklarheter löstes genom diskussion mellan utredarna. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.

I Upplysningstjänstens svar granskades risken för bias hos nio artiklar som var relevanta för frågan och sex av dessa artiklar klarade kraven (låg eller måttlig risk för bias).

Systematiska översikter

SBU:s upplysningstjänst inkluderade i detta svar två systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias som rör stötvågsbehandling av tendinopati i armbågen [1] [2], tre systematiska översikter som rör stötvågsbehandling av tendinopati i axel [3] [4] [5] och en systematisk översikt som rör stötvågsbehandling av tendinopati i knä [6]. I en del av översikterna presenteras flertalet analysresultat om effekten av olika varianter av stötvågsbehandling (exempelvis hög eller låg energi, olika jämförelsegrupper m.m.), utöver de som presenteras i Tabell 1. För att ta del av de fullständiga resultaten hänvisar vi till de enskilda systematiska översikterna.

Behandling av armbåge

I en översikt av Yoon och medarbetare, publicerad år 2020, undersökte man effekten av stötvågsbehandling, samt om typen av stötvågsbehandling (fESWT eller rESWT) påverkade behandlingens effekt vid tennisarmbåge (lateral epikondylit) [1]. Resultaten visade att stötvågsbehandling, i en analys som inkluderade både fESWT och rESWT, gav en statistiskt signifikant skillnad vad gäller smärtlindring jämfört med placebo- eller annan behandling (MD –0,68 (95 % KI, –1,17 till –0,19) på 10-gradig VAS-skala) samt vad gäller greppstyrka (MD 3,33 (95 % KI, 0,93 till 5,73), kg/cm2 på dynamometer), men författarna bedömer inte dessa skillnader vara kliniskt betydelsefulla.

I subgruppsanalyser uppvisade radial stötvågsbehandling en statistisk säkerställd smärtlindrande effekt på VAS-skala (MD –1,13 (95 % KI, –1,84 till –0,42)). Fokuserad stötvågsbehandling visade inte på någon statistiskt säkerställd förbättring i smärta enligt skattning med VAS-skala (MD –0,67 (95 % KI, –1,41 till 0,07)). Författarna bedömde inte effekterna som kliniskt betydelsefulla.

I en översikt från Cochrane Collaboration av Buchbinder och medarbetare, publicerad år 2005, inkluderades nio placebokontrollerade studier [2]. Dessa studier visade på motstridiga resultat avseende utfall såsom smärta, funktion, greppstyrka, med flera (se översikten s. 30–43 för samtliga resultat).

Behandling av axel

Vad gäller axelproblem publicerades år 2020 en australiensisk systematisk översikt av Al-Abbad och medarbetare där man undersökte effekten av stötvågsbehandling3 på förkalkning vid senskada (tendinit) på rotatorkuffen, baserad på radiologisk undersökning [5]. Man såg en minskning i förkalkningens storlek jämfört med placebobehandling (med en uppföljningstid på mellan en vecka och tolv månader), men skillnaden var inte statistiskt säkerställd (MD –11,26 mm (95 % KI, –24,68 till 2,17)). För total återabsorption av förkalkningen i axeln var stötvågsbehandling mer effektivt än placebo (OR 6,38 (95 % KI, 1,33 till 30,70) p=0,02). Stötvågsbehandling var dock mindre effektivt än ultraljudguidade nålstick (needling) för utfallen minskad förkalkning (MD 4,25 (95 % KI, 2,27 till 6,24) p=0,006) och total återabsorbering av förkalkningen (OR 0,27 (95 % KI, 0,12 till 0,64) p=0,003).

3. Typ inte specificerad.

I en systematisk översikt från Cochrane Collaboration av Surace och medarbetare, publicerad år 2020, utvärderades stötvågsbehandling vid senskada på rotatorkuffen i axeln, både med förkalkning och utan [4]. För smärta visade metaanalysen av nio randomiserade placebokontrollerade studier (608 patienter) att stötvågsbehandling (ospecificerad) vid tre månaders uppföljning haft viss smärtlindrande effekt (SMD –0,49 (95 % KI, –0,88 till –0,11)) jämfört med placebobehandling, oberoende om rotatorkuffen var förkalkad eller inte. Författarnas bedömning var att detta motsvarar ingen eller liten klinisk relevant smärtlindring. För funktion visade metaanalysen av nio placeborandomiserade kontrollerade studier (612 patienter) att stötvågsbehandling (ospecificerad) vid tre månaders uppföljning resulterade i en viss funktionsökning (SMD 0,62 (95 % KI, 0,13 till 1,11)) jämfört med placebobehandling, oberoende förkalkning. Författarna bedömde även här att detta motsvarar ingen eller liten kliniskt relevant förbättring. Baserat på fem studier (295 patienter) visade resultaten för komplikationer såsom smärta, rodnad, blåmärken och blödningar en relativ ökad risk (RR 3,61 (95 % KI, 2,00 till 6,53)) jämfört med placebobehandling. Författarna konstaterar att det sammanvägda resultatet har låg tillförlitlighet och att det är osäkert om stötvågsbehandling leder till mer komplikationer.

I en nederländsk systematisk översikt av Huisstede och medarbetare, som publicerades år 2011, undersökte man också effekten av olika typer av stötvågsbehandling på senskada på rotatorkuffen i axeln (både med och utan förkalkning) [3]. När man jämförde stötvågsbehandling med hög energi mot placebobehandling såg man signifikant effekt i form av förbättring av smärta, funktion och storlek på förkalkningen. Då man jämförde stötvågsbehandling med hög energi mot behandling med låg energi såg man signifikant bättre effekt av högenergibehandling på smärta, men motstridiga resultat på funktion.

Behandling av knä

I en systematisk översikt från Qatar, publicerad år 2017, undersökte Korakakis och medarbetare effekten av stötvågsbehandling på hopparknä (patellatendinit), [6]. Det sammanvägda resultatet (två studier, 114 deltagare) visade inte på någon statistiskt signifikant skillnad mellan stötvågsbehandling och placebo på smärta och funktion på kort sikt (3 månader) och medellång sikt (5–6 månader), och inte heller på någon skillnad avseende självupplevd återhämtning. För övrigt inkluderade översikten flera andra tillstånd, såsom benhinneinflammation och hälsenebesvär. Den intresserade läsaren hänvisas till originalöversikten för fullständiga resultat.

Tabell 1. Systematiska översikter med låg/måttlig risk för bias/Table 1. Systematic reviews with low/medium risk of bias
CS = Corticosteroid injections; DASH = Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand; eECRB = Enthesopathy of the extensor carpi radialis brevis/lateral epicondylitis/”tennis elbow”; ESWT = Extracorporeal shock wave therapy; GTPS = Greater trochanteric pain syndrome; LLLT = Low-level laser therapy; MD = Mean difference; NRS = Numerical rating scale; n/a = not applicable; PRP = Platelet-rich plasma; RA = Rheumatoid arthritis; SMD = Standard mean difference; SWT = Shockwave therapy; UEFS = Upper Extremity Function Scale; VAS = Visual analogue scale; VISA-P = The Victorian Institute of Sport Assessment Scale for Patellar Tendinopathy.
Included studies Population/Intervention Outcome
Elbow
Yoon et al (2020)
Does the Type of Extracorporeal Shock Therapy Influence Treatment Effectiveness in Lateral Epicondylitis? A Systematic Review and Meta-analysis. [1]
12 randomised placebo-controlled studies Population:
n=1104
Patients with lateral epicondylitis (“tennis elbow”)

Intervention:
ESWT (focused or radial) compared to sham stimulation or no additional treatment
Pain intensity (VAS-score) after ESWT (12 trials)
No clinically important difference relative to comparison
MD: –0.68
(95% CI, –1.17 to –0.19)
The duration of follow-up varied from 1 week to 12 months, the VAS-score at the longest follow-up period was included for each study

Patients with symptoms <6 months (5 trials):
No clinically important improvement in VAS-score relative to comparison
MD: –0.95
(95% CI, –1.75 to –0.15)

Patients with symptoms <3 months (5 trials):
No differences in VAS-score between the groups
MD: –0.49
(95% CI, –1.35 to 0.37)

Grip strength after ESWT (6 trials)
No clinically important difference relative to comparison
MD: 3.33
(95% CI, 0.93 to 5.73)

Subgroup analysis: type of ESWT (radial/focused
Radial ESWT:
No clinically important difference in VAS-score
MD: –1.13
(95% CI, –1.84 till –0.42)

Focused ESWT:
No improvement in pain (VAS-score)
MD: –0.67
(95% CI, –1.41 till 0.07)

Adverse effects
Although no statistical comparisons were made between the groups, there seemed to be more adverse events with ESWT compared to sham.

All adverse events were resolved at final follow-up evaluation. No severe adverse events, or reports of safety issues during the intervention in all studies.
Authors' conclusion:
“ESWT did not show clinically important improvement in pain reduction and grip strength.”
Buchbinder et al (2005)
Shock wave therapy for lateral elbow pain [2]
9 randomised placebo-controlled studies

1 study on ESWT vs steroid injection
Population:
n=1099 (total)
n=1006 for ESWT vs placebo
n=93 for ESWT vs injection

Adults (>16 years) with lateral elbow pain (defined as elbow pain, which is maximal over the lateral epicondyle, and increased by pressure on the lateral epicondyle and resisted dorsiflexion of the wrist and/or middle finger).
Exclusion: history of significant trauma or systemic inflammatory conditions, such as RA.

Intervention:
ESWT versus placebo, or another modality, or of varying types and dosages of shock wave therapy.
ESWT vs placebo (9 studies)
The 9 placebo-controlled trials included in this updated review reported conflicting results.

Outcomes measured:
Overall pain, pain at rest and with activities and resisted movements, function/disability (Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) and the Upper Extremity Function Scale (UEFS), quality of life (EQ-5D thermometer), Roles and Maudsley score, grip strength, satisfaction with abilities to perform full activities and sport, composite endpoints of 'success' of treatment as defined in the various trials, and adverse effects.

Note: This a very short summary. Please see the review [2], p 30–43 for a complete list of results and analyses.

Adverse effects
4 studies:
No significant adverse effects in either treatment groups

1 study:
Significantly more side effects in the ESWT group
(OR 4.3, 95% CI, 2.9 to 6.3).
There were however no treatment discontinuations or dosage adjustments related to adverse effects. The most frequently reported side effects in the ESWT group were transitory reddening of the skin (21.1%), pain (4.8%) and small haematomas (3.0%).
Authors' conclusion:
“This systematic review does not support the use of ESWT for lateral elbow pain in clinical practice.”
Shoulder
Al-Abbad et al (2020)
The effects of shockwave therapy on musculoskeletal conditions based on changes in imaging: A systematic review and meta-analysis with meta-regression. [5]
23 studies, including 8 RCTs on ESWT for rotator cuff calcific tendinitis

(Total 63 studies including 30 RCTs)
Population:
n=1110, n=1141 shoulders
Patients with image identified symptomatic type I or II calcification of the rotator cuff (Gartner and Simons radiographic classification)

Intervention:
Extracorporeal shockwave therapy, focused (21 studies) and radial (2 studies).
Mean SWT shocks, ± SD (range):
2104, ± 990.57 (1000–6000)
Mean energy flux density, ± SD (range):
0.26, ± 15, (0.02–0.6) ml/mm²
Mean SWT sessions, ± SD (range):
2.66, ± 1.91 (1–8)
Reduction in calcium deposit size, mm (5 studies)
MD: 8.44
(95% CI, 4.30 to 12.57)

Subgroup analysis
SWT vs placebo (2 studies)
MD: –11.26
(95% CI, –24.68 to 2.17)

SWT vs ultrasound-guided needling (2 studies)
MD: 4.25
(95% CI, 2.27 to 6.24)

Total calcification resorption (8 studies)
SWT vs placebo (6 studies)
OR: 0.16
(95% CI, 0.03 to 0.75)

SWT vs ultrasound-guided needling (2 studies)
OR: 3.67
(95% CI, 1.56 to 8.61)
Authors' conclusion:
“The reduction in calcium deposit size favoured SWT compared to placebo but did not reach statistical significance. However, the effect of SWT on calcium deposit size was less compared to ultrasound-guided needling. Total calcium resorption was greater in the SWT group compared to placebo, but not compared to ultrasound guided-needling.”
Surace et al (2020)
Shock wave therapy for rotator cuff disease with or without calcification. [4]
32 RCTs Population:
n=2281
Participants with rotator cuff disease with (25 studies) or without (5 studies) calcific deposits, or mixed populations (2 studies).

Intervention:
Extracorporeal (focused or radial) shock wave therapy, all varying types and dosage.
Placebo vs Shock wave therapy at 3 months
Pain (VAS 1–10), 9 studies, n=608:
SMD: –0.49
(95% CI, –0.88 to –0.11) (favouring ESWT, 0.78 (0.17 to 1.4) points less pain)
⊕⊕⊕⊝

Function (Constant 1–100), 9 studies, n=612:
SMD: 0.62
(95% CI, 0.13 to 1.11)
(favouring ESWT, 7.9 (1.6 to 14) points better function).
⊕⊕⊕⊝

Number of participants experiencing any adverse event at 12 months, placebo vs Shock wave therapy (5 studies, 295 patients)
RR 3.61 (95% CI, 2.00 to 6.53)
19% (range: 7% to 40%) more events in ESWT compared with placebo.

Note: Please see the review [4], p 141–177 for a complete list of results and analyses.
Authors' conclusion:
“We are uncertain if shock wave therapy has any benefits over ultrasound-guided needling, TENS, supervised exercises, no treatment, percutaneous lavage or multiple versus single treatments, as there was only low- to very low certainty evidence from single or few small studies.”
Huisstede et al (2011)
Evidence for effectiveness of Extracorporal Shock-Wave Therapy (ESWT) to treat calcific and non-calcific rotator cuff tendinosis - A systematic review. [3]
17 RCTs Population:
Patients with shoulder impingement syndrome (SIS), both calcific tendinosis (11 studies) and non-calcific tendinosis (6 studies).

Intervention: Extracorporeal shockwave therapy, low-, medium- and high-energy (16 studies), and radial shockwave therapy (1 study)
High-ESWT vs placebo
Significant effect in favour of treatment on pain, function and calcific deposit size. (2 studies)

High-ESWT vs low-ESWT
Significant effect in favour of high-ESWT on pain, conflicting results on function (2 studies)

Note: Please see the review [3] for a complete list of results and analyses.
Authors' conclusion:
“In conclusion, high-ESWT is effective to treat calcific RC-tendinosis in the short, mid and long-term. Focus on the calcific deposit is more effective than focus on the tuberculum majus. Also RSWT seems to be a promising modality to treat this disorder.

[…] Further, no evidence in favour of low, mid or high-ESWT compared to placebo, each other, or other treatment was found for non-calcific RC-tendinosis.”
Knee
Korakakis et al (2018)
The effectiveness of extracorporeal shockwave therapy in common lower limb conditions: a systematic review including quantification of patient-rated pain reduction. [6]
31 studies included in qualitative synthesis, of which 13 included in quantitative synthesis

11 of 31 included studies relevant to PICO
Population:
Adult patients with patellar tendinopathy (11 studies), achilles tendinopathy (15 studies), medial tibial stress syndrome (3 studies), greater trochanteric pain syndrome (2 studies), or proximal hamstring tendinopathy (1 study)

Intervention:
Extracorporeal shock wave therapy, radial or focused, high or low energy, as monotherapy or as additive intervention.
ESWT vs placebo in patellar tendinopathy (2 studies, n=114)
VISA-P scores, 3 months:
MD –3.79 (95% CI, –10.84 to 3.26)
Not statistically significant

VISA-P scores, 5–6 months:
MD –4.72
(95% CI, –11.26 to 1.82)
Not statistically significant

VAS/NRS pain score, 3 months:
MD –0.75
(95% CI, –1.62 to 0.11)
Not statistically significant

VAS/NRS pain score, 5–6 months:
MD –0.40
(95% CI, –1.29 to 0.49)

Not statistically significant
Authors' conclusion:
“[…] shockwave therapy is no better than placebo shockwave in patellar tendinopathy. This needs to be further investigated as preliminary evidence exists for a non-linear dose-responses relationship for extracorporeal shockwave therapy with both the lowest and highest levels of total energy flux.”

SBU:s upplysningstjänst identifierade tre systematiska översikter med hög risk för bias (Bilaga 3) och av det skälet finns inte resultat eller slutsatser beskrivna i text eller tabell för dessa översikter [10[ [11] [12].

Lästips

Metodrådet Stockholm-Gotland publicerade våren 2021 en rapport om stötvågsbehandling vid hälsenetendinopati och hälsporre [13].

Liao och medarbetare publicerade år 2018 en systematisk översikt och metaanalys på tendinopati i knäts mjukdelar som inte specificerar effekten av stötvågsbehandling. Därför är den inte inkluderad i detta svar [14].

Projektgrupp

Detta svar är sammanställt av Emma Palmqvist Wojda (utredare), Laura Lintamo (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Irene Edebert (produktsamordnare), Per Lytsy (medicinskt sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.

Referenser

  1. Yoon SY, Kim YW, Shin I-S, Moon HI, Lee SC. Does the Type of Extracorporeal Shock Therapy Influence Treatment Effectiveness in Lateral Epicondylitis? A Systematic Review and Meta-analysis. Clin Orthop Relat Res. 2020;478(10).
  2. Buchbinder R, Green S, Youd J, Assendelft W, Barnsley L, Smidt N. Shock wave therapy for lateral elbow pain. Cochrane Database Syst Rev. 2005(4):CD003524. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD003524.pub2.
  3. Huisstede BM, Gebremariam L, van der Sande R, Hay EM, Koes BW. Evidence for effectiveness of Extracorporal Shock-Wave Therapy (ESWT) to treat calcific and non-calcific rotator cuff tendinosis--a systematic review. Man Ther. 2011;16(5):419-33. Available from: https://doi.org/10.1016/j.math.2011.02.005.
  4. Surace SJ, Deitch J, Johnston RV, Buchbinder R. Shock wave therapy for rotator cuff disease with or without calcification. Cochrane Database Syst Rev. 2020;3(3):CD008962. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD008962.pub2.
  5. Al-Abbad H, Allen S, Morris S, Reznik J, Biros E, Paulik B, et al. The effects of shockwave therapy on musculoskeletal conditions based on changes in imaging: a systematic review and meta-analysis with meta-regression. BMC Musculoskelet Disord. 2020;21(1):275. Available from: https://doi.org/10.1186/s12891-020-03270-w.
  6. Korakakis V, Whiteley R, Tzavara A, Malliaropoulos N. The effectiveness of extracorporeal shockwave therapy in common lower limb conditions: a systematic review including quantification of patient-rated pain reduction. Br J Sports Med. 2018;52(6):387-407. Available from: https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-097347.
  7. van der Worp H, van den Akker-Scheek I, van Schie H, Zwerver J. ESWT for tendinopathy: technology and clinical implications. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2013;21(6):1451-8. Available from: https://doi.org/10.1007/s00167-012-2009-3.
  8. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Extracorporeal shockwave therapy for Achilles tendinopathy. Healthcare Improvement Scotland: NICE; 2016. Clinical guideline Interventional procedures guidance [IPG571]. [accessed 23 Jul 2021]. Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/ipg571.
  9. Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;7(1):10. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2288-7-10.
  10. Buchbinder R, Green SE, Youd JM, Assendelft WJ, Barnsley L, Smidt N. Systematic review of the efficacy and safety of shock wave therapy for lateral elbow pain. J Rheumatol. 2006;33(7):1351-63.
  11. Sims SE, Miller K, Elfar JC, Hammert WC. Non-surgical treatment of lateral epicondylitis: a systematic review of randomized controlled trials. Hand (N Y). 2014;9(4):419-46. Available from: https://doi.org/10.1007/s11552-014-9642-x.
  12. Yao G, Chen J, Duan Y, Chen X. Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lateral Epicondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Biomed Res Int. 2020;2020:2064781. Available from: https://doi.org/10.1155/2020/2064781.
  13. Metodrådet Stockholm-Gotland. Effekt av stötvågsbehandling vid hälsenetendinopati och hälsporre. Region Stockholm; 2021. HTA-rapport 2021:58. [accessed 23 Jul 2021]. Available from: https://vardgivarguiden.se/globalassets/utveckling/vardutveckling/hta/hta-rapporter/hta-rapport-2021_58_stotvagsbehandling-vid-halsenetendinopati.pdf.
  14. Liao CD, Xie GM, Tsauo JY, Chen HC, Liou TH. Efficacy of extracorporeal shock wave therapy for knee tendinopathies and other soft tissue disorders: a meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Musculoskelet Disord. 2018;19(1):278. Available from: https://doi.org/10.1186/s12891-018-2204-6.

 

Bilaga 1 Sökdokumentation

CINAHL via EBSCO 3 March 2021

Search terms Items found
Population:
1. TI ( tendon# OR tendinopathy OR tendinosis OR tendonitis OR tendinitis OR epicondylitis OR "tennis elbow" OR "golfer's elbow" OR "shoulder impingement" OR “subacromial impingement” OR "rotator cuff#" OR "jumper's knee" ) OR AB ( tendon# OR tendinopathy OR tendinosis OR tendonitis OR tendinitis OR epicondylitis OR "tennis elbow" OR "golfer's elbow" OR "shoulder impingement" OR “subacromial impingement” OR "rotator cuff#" OR "jumper's knee" ) OR SU ( tendon# OR tendinopathy OR tendinosis OR tendonitis OR tendinitis OR epicondylitis OR "tennis elbow" OR "golfer's elbow" OR "shoulder impingement" OR “subacromial impingement” OR "rotator cuff#" OR "jumper's knee" ) 30 076
Intervention:
2. TI ( shockwave# OR "shock wave#" ) OR AB ( shockwave# OR "shock wave#" ) OR SU ( shockwave# OR "shock wave#" ) 1 934
Study types:
3. TI ( (systematic* N2 (review OR overview)) OR metaanalysis OR "meta analysis" ) OR AB ( (systematic* N2 (review OR overview)) OR metaanalysis OR "meta analysis" ) OR SU ( (systematic* N2 (review OR overview)) OR metaanalysis OR "meta analysis" ) 179 333
Combined sets:
4. 1 AND 2 AND 3 74
Final result
    74

 Embase via Elsevier 3 March 2021

/de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ' ' = Citation Marks; searches for an exact phrase; NEAR/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in either direction; NEXT/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in the order specified
Search terms Items found
Population:
1. ‘tendinitis’/de OR ‘epicondylitis’/exp OR ‘shoulder impingement syndrome’/de OR ’patellar tendinopathy’/de 16 691
2. tendinitis:ti,ab,kw OR tendinopathy:ti,ab,kw OR tendinosis:ti,ab,kw OR tendonitis:ti,ab,kw OR tendon$:ti,ab,kw OR epicondylitis:ti,ab,kw OR 'tennis elbow':ti,ab,kw OR 'golfer´s elbow':ti,ab,kw OR 'rotator cuff$':ti,ab,kw OR 'shoulder impingement':ti,ab,kw OR 'subacromial impingement':ti,ab,kw OR 'jumper´s knee':ti,ab,kw 99 997
3. 1 OR 2 104 903
Intervention:
4. 'shock wave therapy'/de 1 700
5. shockwave$:ti,ab,kw OR 'shock wave$’:ti,ab,kw 15 726
6. 4 OR 5 16 036
Study types:
7. 'systematic review'/exp OR 'meta analysis'/exp 387 711
8. ((systematic* NEAR/3 review):ti,ab,kw) OR metaanalysis:ti,ab,kw OR 'meta analysis':ti,ab,kw 368 337
9. 7 OR 8 479 504
Combined sets
10. 3 AND 6 AND 9 111
Final result
    111

 Medline via OvidSP 3 March 2021

Search terms Items found
.ab. = Abstract; .ab,ti. = Abstract or title; .af. = All fields; Exp = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .sh. = Term from the Medline controlled vocabulary; .ti. = Title; / = Term from the Medline controlled vocabulary, but does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; * = Focus (if found in front of a MeSH-term); * or $ = Truncation (if found at the end of a free text term); .mp = Text, heading word, subject area node, title; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; ADJn = Positional operator that lets you retrieve records that contain your terms (in any order) within a specified number (n) of words of each other.
Population:
1. exp Tendinopathy/ or Shoulder Impingement Syndrome/ or Rotator Cuff Injuries/ 19 658
2. (tendinitis or tendinopathy or tedinosis or tendonitis or tendon? or epicondylitis or tennis elbow or golfer’s elbow or rotator cuff? or shoulder impingement or subacromial impingement or jumper’s knee).ab,kw,ti 81 195
3. 1 or 2 87 064
Intervention:
4. High-Energy Shock Waves/ or Extracorporeal Shockwave Therapy/ 2 281
5. (shockwave? or shock wave?).ab,kw,ti. 12 080
6. 4 or 5 12 982<
Study types:
7. meta-analysis/ or “systematic review”/ 212 329
8. ((systematic* adj3 (review or overview)) or meta analysis or metaanalysis).ab,kw,ti. 287 493
9. 7 or 8 315 954
Combined sets
10. 3 and 6 and 9 92
Final result
    92

 Scopus via Elsevier 3 March 2021

TITLE-ABS-KEY = Title or abstract or keywords; ALL = All fields; PRE/n = "precedes by". The first term in the search must precede the second by a specified number of terms (n).; W/n = "Within". The terms in the search must be within a specified number of terms (n) in any order.; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; LIMIT-TO (SRCTYPE, "j" = Limit to source type journal; LIMIT-TO (DOCTYPE, "ar" = Limit to document type article; LIMIT-TO (DOCTYPE, "re" = Limit to document type review
Search terms Items found
Population:
1. TITLE-ABS-KEY ( ( tendon OR tendinopathy OR tendinosis OR tendonitis OR tendinitis OR epicondylitis OR "tennis elbow" OR "golfer's elbow" OR "shoulder impingement" OR “subacromial impingement” OR "rotator cuff" OR "jumper's knee" ) ) 137 252
Intervention:
2. TITLE-ABS-KEY ( ( shockwave OR "shock wave" ) ) 83 315
Study types:
3. TITLE-ABS-KEY ( ( systematic* W/2 review ) OR metaanalysis OR "meta analysis" ) 487 274
Combined sets
4. 1 AND 2 AND 3 124
Final result
    124

Bilaga 2 Flödesschema för urval av studier

Flödesschema för urval av studier. Började att granska 164 abstrakt från databassökning och till slut inkluderades 6 systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias och 3 systematiska översikter med hög risk för bias.

Bilaga 3 Inkluderade systematiska översikter med hög risk för bias samt exkluderade artiklar

Inkluderade men inte redovisade översikter: hög risk för bias

Referens Kommentar till hög risk för bias
Buchbinder R, Green SE, Youd JM, Assendelft WJ, Barnsley L, Smidt N. Systematic review of the efficacy and safety of shock wave therapy for lateral elbow pain. J Rheumatol. 2006;33(7):1351-63. Brister i rapportering av studiernas risk för bias
Sims SE, Miller K, Elfar JC, Hammert WC. Non-surgical treatment of lateral epicondylitis: a systematic review of randomized controlled trials. Hand. 2014;9(4):419-46. Brister i rapportering av studiernas risk för bias
Yao G, Chen J, Duan Y, Chen X. Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lateral Epicondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Res Int. 2020;2020. Felaktigheter i metaanalys

Exkluderade artiklar: ej relevant efter läsning av artikel i fulltext

Referens Orsak till exklusion
Ammendolia A, Marotta N, Demeco A, Marinaro C, Moggio L, Barletta M, et al. Effectiveness of radial shockwave therapy in calcific and non-calcific tendinopathy of the shoulder: A systematic review and meta-analysis. Muscles Ligaments Tendons J. 2020;10(1):40-7. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Bisset L, Paungmali A, Vicenzino B, Beller E. A systematic review and meta-analysis of clinical trials on physical interventions for lateral epicondylalgia. Br J Sports Med. 2005;39(7):411-22. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Buchbinder R, Green S, White M, Barnsley L, Smidt N, Assendelft WJ. Shock wave therapy for lateral elbow pain. Cochrane Database Syst Rev. 2002(1). Tidigare version av Buchbinder 2005
Castro BKC, Corrêa FG, Maia LB, Oliveira VC. Effectiveness of conservative therapy in tendinopathy-related shoulder pain: A systematic review of randomized controlled trials. Phys Ther Sport. 2021;49:15-20. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Chen PC, Wu KT, Chou WY, Huang YC, Wang LY, Yang TH, et al. Comparative Effectiveness of Different Nonsurgical Treatments for Patellar Tendinopathy: A Systematic Review and Network Meta-analysis. Arthroscopy J Arthroscopic Relat Surg. 2019;35(11):3117-31.e2. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Dion S, Wong JJ, Cote P, Yu H, Sutton D, Randhawa K, et al. Are Passive Physical Modalities Effective for the Management of Common Soft Tissue Injuries of the Elbow?: A Systematic Review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) Collaboration. Clin J Pain. 2017;33(1):71-86. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Hawk C, Minkalis AL, Khorsan R, Daniels CJ, Homack D, Gliedt JA, et al. Systematic Review of Nondrug, Nonsurgical Treatment of Shoulder Conditions. J Manip Physiol Ther. 2017;40(5):293-319. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Lee SY, Cheng B, Grimmer-Somers K. The midterm effectiveness of extracorporeal shockwave therapy in the management of chronic calcific shoulder tendinitis. J Shoulder Elbow Surg. 2011;20(5):845-54. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Lian J, Mohamadi A, Chan JJ, Hanna P, Hemmati D, Lechtig A, et al. Comparative Efficacy and Safety of Nonsurgical Treatment Options for Enthesopathy of the Extensor Carpi Radialis Brevis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Placebo-Controlled Trials. Am J Sports Med. 2018;47(12):3019-29. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Liao CD, Xie GM, Tsauo JY, Chen HC, Liou TH. Efficacy of extracorporeal shock wave therapy for knee tendinopathies and other soft tissue disorders: A meta-analysis of randomized controlled trials. BMC Musculoskelet Disord. 2018;19(1). Fel jämförelser. Inkluderad som Lästips.
Long L, Briscoe S, Cooper C, Hyde C, Crathorne L. What is the clinical effectiveness and cost-effectiveness of conservative interventions for tendinopathy? An overview of systematic reviews of clinical effectiveness and systematic review of economic evaluations. Health Technol Assess. 2015;19(8):5-73. Alla ESWT-data hämtade från BuchBinder 2006
Louwerens JKG, Sierevelt IN, van Noort A, van den Bekerom MPJ. Evidence for minimally invasive therapies in the management of chronic calcific tendinopathy of the rotator cuff: A systematic review and meta-analysis. J Shoulder Elbow Surg. 2014;23(8):1240-9. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Mani-Babu S, Morrissey D, Waugh C, Screen H, Barton C. The effectiveness of extracorporeal shock wave therapy in lower limb tendinopathy: A systematic review. Am J Sports Med. 2015;43(3):752-61. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Mendonca LM, Leite HR, Zwerver J, Henschke N, Branco G, Oliveira VC. How strong is the evidence that conservative treatment reduces pain and improves function in individuals with patellar tendinopathy? A systematic review of randomised controlled trials including GRADE recommendations. Br J Sports Med. 2020;54(2):87-93. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Page MJ, Green S, McBain B, Surace SJ, Deitch J, Lyttle N, et al. Manual therapy and exercise for rotator cuff disease. Cochrane Database Syst Rev. 2016;2016(6). Inte relevant
Rompe JD, Maffulli N. Repetitive shock wave therapy for lateral elbow tendinopathy (tennis elbow): A systematic and qualitative analysis. Br Med Bull. 2007;83(1):355-78. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Sayegh ET, Strauch RJ. Does Nonsurgical Treatment Improve Longitudinal Outcomes of Lateral Epicondylitis Over No Treatment? A Meta-analysis. Clin Orthop Relat Res. 2015;473(3):1093-107. Redovisar inte resultat för enbart ESWT
Simpson M, Pizzari T, Cook T, Wildman S, Lewis J. Effectiveness of non-surgical interventions for rotator cuff calcific tendinopathy: A systematic review. J Rehabil Med. 2020;18:18. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Steuri R, Sattelmayer M, Elsig S, Kolly C, Tal A, Taeymans J, et al. Effectiveness of conservative interventions including exercise, manual therapy and medical management in adults with shoulder impingement: A systematic review and meta-analysis of RCTs. Br J Sports Med. 2017;51(18):1340-7. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Svensson J, Praxitelous P, Ackermann PW. Current treatment options for tendinopathy: A systematic review. Minerva Ortop Traumatol. 2017;68(1):20-33. Ingen särredovisning av för vår fråga relevanta resultat.
Weber C, Thai V, Neuheuser K, Groover K, Christ O. Efficacy of physical therapy for the treatment of lateral epicondylitis: A meta-analysis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(1). Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Verstraelen FU, In den Kleef NJ, Jansen L, Morrenhof JW. High-energy versus low-energy extracorporeal shock wave therapy for calcifying tendinitis of the shoulder: which is superior? A meta-analysis. Clin Orthop. 2014;472(9):2816-25 Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Wu Y-C, Tsai W-C, Tu Y-K, Yu T-Y. Comparative Effectiveness of Nonoperative Treatments for Chronic Calcific Tendinitis of the Shoulder: A Systematic Review and Network Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Arch Phys Med Rehabil. 2017;98(8):1678-92.e6. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter
Yang S-M, Chen W-S. Conservative Treatment of Tendon Injuries. Am J Phys Med Rehabil. 2020;99(6):550-7. Mycket svag metodologi för systematisk översikt.
Yu H, Côté P, Shearer HM, Wong JJ, Sutton DA, Randhawa KA, et al. Effectiveness of passive physical modalities for shoulder pain: Systematic review by the Ontario protocol for traffic injury management collaboration. Phys Ther. 2015;95(3):306-18. Stora överlapp i inkluderade studier med senare eller större översikter

Exkluderade på grund av brister i sökning och/eller sökdokumentation

Referens Orsak till exklusion
Andres BM, Murrell GAC. Treatment of tendinopathy: What works, what does not, and what is on the horizon. Clin Orthop Relat Res. 2008;466(7):1539-54. Brister i sök eller sökdokumentation
Andriolo L, Altamura SA, Reale D, Candrian C, Zaffagnini S, Filardo G. Nonsurgical Treatments of Patellar Tendinopathy: Multiple Injections of Platelet-Rich Plasma Are a Suitable Option: A Systematic Review and Meta-analysis. Am J Sports Med. 2019;47(4):1001-18. Brister i sök eller sökdokumentation
Arirachakaran A, Boonard M, Yamaphai S, Prommahachai A, Kesprayura S, Kongtharvonskul J. Extracorporeal shock wave therapy, ultrasound-guided percutaneous lavage, corticosteroid injection and combined treatment for the treatment of rotator cuff calcific tendinopathy: a network meta-analysis of RCTs. Eur J Orthop Surg Traumatol. 2017;27(3):381-90. Brister i sök eller sökdokumentation
Bannuru RR, Flavin NE, Vaysbrot E, Harvey W, McAlindon T. High-energy extracorporeal shock-wave therapy for treating chronic calcific tendinitis of the shoulder: A systematic review. Ann Intern Med. 2014;160(8):542-9. Brister i sök eller sökdokumentation
Bisset L, Coombes B, Vicenzino B. Tennis elbow. BMJ Clin Evid. 2011;2011. Brister i sök eller sökdokumentation
Dingemanse R, Randsdorp M, Koes BW, Huisstede BM. Evidence for the effectiveness of electrophysical modalities for treatment of medial and lateral epicondylitis: a systematic review. Br J Sports Med. 2014;48(12):957-65. Brister i sök eller sökdokumentation
Everhart JS, Cole D, Sojka JH, Higgins JD, Magnussen RA, Schmitt LC, et al. Treatment Options for Patellar Tendinopathy: A Systematic Review. Arthroscopy. 2017;33(4):861-72. Brister i sök eller sökdokumentation
Faber E, Kuiper JI, Burdorf A, Miedema HS, Verhaar JAN. Treatment of impingement syndrome: A systematic review of the effects on functional limitations and return to work. J Occup Rehabil. 2006;16(1):7-25. Brister i sök eller sökdokumentation
Girgis B, Duarte JA. Physical therapy for tendinopathy: An umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. Phys Ther Sport. 2020;46:30-46. Brister i sök eller sökdokumentation
Grant HJ, Arthur A, Pichora DR. Evaluation of interventions for rotator cuff pathology: a systematic review. J Hand Ther. 2004;17(2):274-99. Brister i sök eller sökdokumentation
Harniman E, Carette S, Kennedy C, Beaton D. Extracorporeal shock wave therapy for calcific and noncalcific tendonitis of the rotator cuff: A systematic review. J Hand Ther. 2004;17(2):132-51. Brister i sök eller sökdokumentation
Ioppolo F, Tattoli M, Di Sante L, Venditto T, Tognolo L, Delicata M, et al. Clinical Improvement and Resorption of Calcifications in Calcific Tendinitis of the Shoulder After Shock Wave Therapy at 6 Months' Follow-Up: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil. 2013;94(9):1699-706. Brister i sök eller sökdokumentation
Irby A, Gutierrez J, Chamberlin C, Thomas SJ, Rosen AB. Clinical management of tendinopathy: A systematic review of systematic reviews evaluating the effectiveness of tendinopathy treatments. Scand J Med Sci Sports. 2020;30(10):1810-26. Brister i sök eller sökdokumentation
Larsson MEH, Käll I, Nilsson-Helander K. Treatment of patellar tendinopathy-a systematic review of randomized controlled trials. Knee Surg Sports Traumatol Arthroscopy. 2012;20(8):1632-46. Brister i sök eller sökdokumentation
Liao CD, Tsauo JY, Chen HC, Liou TH. Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lower-Limb Tendinopathy: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Phys Med Rehabil. 2018;97(9):605-19. Brister i sök eller sökdokumentation
Loew M, Schnetzke M, Lichtenberg S. Current treatment concepts of calcifying tendinitis of the shoulder: A systematic review. Obere Extremitat. 2021. Brister i sök eller sökdokumentation
Louwerens JKG, Veltman ES, Van Noort A, Van Den Bekerom MPJ. The effectiveness of high-energy extracorporeal shockwave therapy versus ultrasound-guided needling versus arthroscopic surgery in the management of chronic calcific rotator cuff tendinopathy: A systematic review. Arthroscopy J Arthroscopic Relat Surg. 2016;32(1):165-75. Brister i sök eller sökdokumentation
Mouzopoulos G, Stamatakos M, Mouzopoulos D, Tzurbakis M. Extracorporeal shock wave treatment for shoulder calcific tendonitis: A systematic review. Skelet Radiol. 2007;36(9):803-11. Brister i sök eller sökdokumentation
Saithna A, Jenkinson E, Boer R, Costa ML, Drew S. Is extracorporeal shockwave therapy for calcifying tendinitis of the rotator cuff associated with a significant improvement in the constant-murley score? A systematic review. Curr Orthop Pract. 2009;20(5):566-71. Brister i sök eller sökdokumentation
Schmitz C, Császár NBM, Milz S, Schieker M, Maffulli N, Rompe JD, et al. Efficacy and safety of extracorporeal shock wave therapy for orthopedic conditions: A systematic review on studies listed in the PEDro database. Br Med Bull. 2015;116(1):115-38. Brister i sök eller sökdokumentation
Solanki CP, Chhatlani RM. A Study to Find Out the Effect of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Chronic Musculoskeletal Conditions -- A Systematic Review. Indian J Physiother Occup Ther. 2019;13(4):28-32. Brister i sök eller sökdokumentation
Stasinopoules D, Johnson MI. Effectiveness of extracorporeal shock wave therapy for tennis elbow (lateral epicondylitis). Br J Sports Med. 2005;39(3):132-6. Brister i sök eller sökdokumentation
Testa G, Vescio A, Perez S, Consoli A, Costarella L, Sessa G, et al. Extracorporeal Shockwave Therapy Treatment in Upper Limb Diseases: A Systematic Review. Journal of Clinical Medicine. 2020;9(2):06. Brister i sök eller sökdokumentation
Vander Doelen T, Jelley W. Non-surgical treatment of patellar tendinopathy: A systematic review of randomized controlled trials. J Sci Med Sport. 2020;23(2):118-24. Brister i sök eller sökdokumentation
Vavken P, Holinka J, Rompe JD, Dorotka R. Focused extracorporeal shock wave therapy in calcifying tendinitis of the shoulder: A meta-analysis. Sports Health. 2009;1(2):137-44. Brister i sök eller sökdokumentation
Xiong Y, Xue H, Zhou W, Sun Y, Liu Y, Wu Q, et al. Shock-wave therapy versus corticosteroid injection on lateral epicondylitis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Phys Sportsmed. 2019;47(3):284-9. Brister i sök eller sökdokumentation
Yan C, Xiong Y, Chen L, Endo Y, Hu L, Liu M, et al. A comparative study of the efficacy of ultrasonics and extracorporeal shock wave in the treatment of tennis elbow: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Orthop Surg Res. 2019;14(1):248. Brister i sök eller sökdokumentation
Zheng C, Zeng D, Chen J, Liu S, Li J, Ruan Z, et al. Effectiveness of extracorporeal shock wave therapy in patients with tennis elbow: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2020;99(30):e21189. Brister i sök eller sökdokumentation

Exkluderade på publikationstyp

Referens Orsak till exklusion
Buchbinder R, Green SE, Struijs P. Tennis elbow. BMJ Clin Evid. 2008;2008. Fel publikationstyp
Chenxiao Z, Dongjie Z, Jiayi C, Sijing L, Jianyi L, Zhaohai R, et al. Effectiveness of extracorporeal shock wave therapy in patients with tennis elbow: A meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2020;99(30):1-9. Dubblett, felskrivning av första författaren Zheng C (2020)
Chun-De L, Jau-Yih T, Hung-Chou C, Tsan-Hon L. Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lower-Limb Tendinopathy: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Phys Med Rehabil. 2018;97(9):605-19. Dubblett, felskrivning av första författaren Liao CD (2018)
Flavin NE, Bannuru RR, Harvey WF, McAlindon TE. High-energy extracorporeal shock wave therapy is effective for treating chronic calcific tendonitis of the shoulder: A meta-analysis. Arthritis and Rheumatism. 2012;64:S417-S8. Fel publikationstyp, konferens.
Gazzillo AP. Extracorporeal shock wave therapy for the treatment of lateral epicondylitis, plantar fasciitis, and patellar tendinopathy. PM and R. 2017;9(9):S154. Fel publikationstyp
Hainan Y, Cote P, Shearer HM, Wong JJ, Sutton DA, Randhawa KA, et al. Effectiveness of Passive Physical Modalities for Shoulder Pain: Systematic Review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management Collaboration. Phys Ther. 2015;95(3):306-18. Dubblett, felskrivning av första författaren Yu, H (2015).
Hu M. Effectiveness of Extracorporeal Shockwave Therapy Compare d to Non-exercise Modalities for Treatment of Lateral Epicondylosis: A Meta Analysis. Effectiveness of Extracorporeal Shockwave Therapy Compared to Non-Exercise Modalities for Treatment of Lateral Epicondylosis: A Meta Analysis. 2018:1-. Fel publikationstyp, avhandling.
Johnson GW, Cadwallader K, Scheffel SB, Epperly TD. Treatment of lateral epicondylitis. Am Fam Phys. 2007;76(6):843-50+53. Fel publikationstyp
Lee SJ. The Long-Term Effects of Eccentric Exercise vs. Extracorporeal Shockwave Therapy in Athletes Aged 18-50 with Patellar Tendinopathy: A Meta-Analysis and Systematic Review. 2017:1-. Fel publikationstyp, avhandling.
Louwerens JKG, Sierevelt IN, van Noort A, van den Bekerom MPJ. Ultrasound-guided needling versus extracorporeal shock wave therapy. J Shoulder Elbow Surg. 2015;24(4):e104-e5. Fel publikationstyp
Mani-Babu S, Barton C, Morrissey D. The effectiveness and dose-response relationship of extracorporeal shock wave therapy in lower limb tendinopathy: A systematic review. J Sci Med Sport. 2012;15:S133-S4. Fel publikationstyp, konferens.
Murphy RJ, Carr AJ. Shoulder pain. BMJ Clin Evid. 2010;2010. Fel publikationstyp.
Notarnicola A, Moretti B. The biological effects of extracorporeal shock wave therapy (eswt) on tendon tissue. Muscles Ligaments Tendons J. 2012;2(1):33-7. Fel publikationstyp
Patel P. The Effectiveness of Extracorporeal Shockwave Therapy Compared to Therapeutic Exercise on Pain and Grip Strength in Adults with Lateral Epicondyle Tendinopathies: A Meta-Analysis. Effectiveness of Extracorporeal Shockwave Therapy Compared to Therapeutic Exercise on Pain & Grip Strength in Adults With Lateral Epicondyle Tendinopathies: A Meta-Analysis. 2018:1-. Fel publikationstyp, avhandling.
Pieters L, Lewis J, Kuppens K, Jochems J, Bruijstens T, Joossens L, et al. An update of systematic reviews examining the effectiveness of conservative physical therapy interventions for subacromial shoulder pain. J Orthop Sports Phys Ther. 2020;50(3):131-41. Fel publikationstyp, avhandling.
Punnoose A, Norrish A, Wellwood I, Pak K. The effectiveness of shockwave therapy on achilles and patellar tendinopathy: A systematic review and meta-analysis. Physiotherapy (United Kingdom). 2015;101:eS1240. Fel publikationstyp, konferens.
Speed C. A systematic review of shockwave therapies in soft tissue conditions: focusing on the evidence. Br J Sports Med. 2014;48(21):1538-42. Fel publikationstyp
Steuri R, Hilfiker R, Taeymans J, Tal A, Elsig-Heynen S, Kolly C, et al. To investigate the effectiveness of different conservative interventions for pain, shoulder function and active range of motion in adults with shoulder impingement. Swiss Med Wkly. 2016;146:9S-10S. Fel publikationstyp
Tang ZY, Wee JJY, Lim HHR. Effects of shockwave therapy on pain and disability in individuals with rotator cuff tendinopathy: a systematic review protocol. JBI Evid Implement. 2021. Fel publikationstyp, protokoll
Torres A, Fernández-Fairen M, Sueiro-Fernández J. Greater trochanteric pain syndrome and gluteus medius and minimus tendinosis: Nonsurgical treatment. Pain Management. 2018;8(1):45-55. Fel publikationstyp
van der Worp H, van den Akker-Scheek I, van Schie H, Zwerver J. ESWT for tendinopathy: Technology and clinical implications. Knee Surg Sports Traumatol Arthroscopy. 2013;21(6):1451-8. Fel publikationstyp

Bilaga 4 Granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter

Bilaga 4 Granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (PDF)