SBU Bereder
Publikation nr: 328
Publicerad: 24 augusti 2021
Uppdaterad: 15 augusti 2022
Nedladdad: 28 april 2025
Postcovid – behandling och rehabilitering
En evidenskarta – juni 2022

Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.sbu.se/328

Postcovid – behandling och rehabilitering

Sammanfattning

SBU fick i uppdrag att löpande utvärdera och sprida kunskap om det vetenskapliga stödet avseende behandling och rehabilitering av patienter med långvariga effekter av sjukdomen covid-19 (S2021/02146 (delvis)). Slutrapportering skulle ske senast den 15 augusti år 2022.

För att göra information lätt tillgänglig för en allmänhet utvecklades en evidenskarta som publicerades den 26 augusti år 2021. Se www.sbu.se/328#karta. Där hänvisas även till andra aktörer som arbetar med frågor om covid-19.

Sammanställningen av den vetenskapliga litteraturen har genomförts via litteratursökning i internationella databaser, relevansbedömning och granskning av risk för systematiska fel (bias) i enskilda studier. Avslutningsvis gjordes en bedömning av resultatens tillförlitlighet.

Fram till den 1 juni år 2022, när den sista litteratursökningen genomfördes, hade 19 studier identifierats om behandling och rehabilitering vid postcovid (kortform för diagnoskoden i Patientregistret). Av dessa bedömdes åtta studier ha hög risk för systematiska fel i resultaten. De resterande elva studierna, som bedömts vara tillräckligt välgjorda, beskrivs kort i denna slutredovisning av uppdraget. Resultaten är uppdelade enligt de vanligaste symtom eller besvär vid postcovid som rapporterats in till Patientregistret från vården.

Dessa elva studier har undersökt behandling eller rehabilitering vid nedsatt lungfunktion eller andning, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning, smärta, posttraumatisk stress, lukt- eller smakbortfall samt allmän trötthet. Studierna var gjorda i Kina, Italien, Belgien, Storbritannien och Turkiet. Totalt deltog 1 175 patienter, som antingen vårdats på sjukhus eller fått någon form av öppenvård. Könsfördelning varierade i de olika studierna (från 19 % till 70 % män) och medelåldern varierade mellan 42 och 59 år.

Sammantaget har det vetenskapliga underlaget mycket låg tillförlitlighet. Det går därmed inte att bedöma om någon av de studerade behandlingarna eller rehabiliterande åtgärderna är effektiva eller inte, utifrån det underlag som SBU har identifierat. Det betyder inte att behandlingarna inte har någon effekt, utan att det behövs fler välgjorda studier för att kunna bedöma effekten.

I uppdraget ingick att särskilt uppmärksamma effekter av covid-19 på barn, men ingen studie har identifierats som handlar om behandling för barn med långvariga symtom efter covid-19.

Under uppdragstiden har SBU löpande redovisat resultat till Socialstyrelsen, Vetenskapsrådet och Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, samt kontinuerligt på SBU:s webbsida.

Som en bakgrund till resultatet i denna rapport presenteras några uppgifter från Patientregistret om förekomsten av postcovid. Den 7 juni år 2022 redovisade Socialstyrelsen att totalt 8 221 personer hade fått vård för postcovid, främst inom slutenvården eller av läkare inom den öppna specialistvården i Sverige.

Med tanke på den pågående forskningsaktiviteten är det rimligt att förvänta sig avsevärt mer kunskap om covid-19 och långvariga effekter av infektionen under de kommande åren.

1. Inledning

1.1 Uppdrag

SBU fick den 4 mars år 2021 ett regeringsuppdrag om att löpande utvärdera och sprida kunskap om det vetenskapliga stödet avseende långvariga effekter av sjukdomen covid-19 (S2021/02146 (delvis)).

Enligt uppdraget skulle SBU:

  1. Utveckla en metod för att kontinuerligt publicera det vetenskapliga underlaget avseende behandling och rehabilitering av patienter med långvariga effekter av sjukdomen covid-19.
  2. Presentera resultatet på ett översiktligt, tillgängligt och visuellt sätt.
  3. Särskilt uppmärksamma effekter av covid-19 på barn.
  4. I samverkan med Socialstyrelsen ta fram ett arbetssätt så att resultat och bedömningar löpande kunde förmedlas till Socialstyrelsen.
  5. Följa och utvärdera andra internationella aktörers arbete med frågan.
  6. Utveckla ett arbetssätt för att löpande identifiera områden där det finns behov av forskning avseende behandling och rehabilitering av långvariga effekter av covid-19.

SBU skulle också kommunicera resultat och forskningsbehov till Vetenskapsrådet samt andra relevanta myndigheter och aktörer. Om statistik sammanställs ska kön och ålder beaktas. Frågorna för det vetenskapliga underlaget ska tas fram i nära dialog med Socialstyrelsen.

Uppdraget har delredovisats den 31 maj år 2021, den 28 februari och den 31 maj år 2022 till Regeringskansliet. Detta är slutrapporteringen som ska överlämnas senast den 15 augusti år 2022 till Regeringskansliet.

Syftet med uppdraget är främst att öka kunskapen om behandling och rehabilitering av patienter med långvariga symtom efter sjukdomen covid-19. Postcovid1 är en term för efterföljande tillstånd utan infektion, vilka kan särskiljas från en pågående infektion med covid-19 [1] [2]. Tillståndet kallas även postakut covid-19-syndrom [3]. Syftet är vidare att löpande sprida kunskapen om det vetenskapliga stödet på ett översiktligt, tillgängligt och visuellt sätt.

1. Postcovid = Kortform för tilläggskoden Postinfektiöst tillstånd efter covid-19, ospecificerat (ICD-10 U0.9.9). Koden infördes i Sverige den 16 oktober år 2020, enligt ett tidigare beslut från World Health Organization (WHO). Tilläggskoden bör användas efter den kod som beskriver det aktuella kvarstående symtomet eller sena besväret (till exempel huvuddiagnos Anosmi, R43.0, tilläggskod U09.9).

1.2 Antal personer med postcovid

Socialstyrelsen publicerar månadsvis statistik om covid-19, bland annat om förekomsten av postcovid [4]. Den 7 juni år 2022 redovisades att totalt 8 221 personer hade fått vård för postcovid, främst inom slutenvården eller av läkare inom den öppna specialistvården i Sverige. Av dessa var ungefär hälften kvinnor (cirka 53 %), en majoritet var personer i arbetsför ålder (cirka 77 %), medan färre var äldre (cirka 18 %) eller barn (cirka 5 %) (Figur 1.1).

Dessa uppgifter bör enligt Socialstyrelsen betraktas som preliminära, eftersom en del av underlaget kommer från frivillig regional rapportering samt att uppgifter från primärvården saknas [4]. Vidare kan felkällor finnas från registreringen av denna nya diagnoskod.

Figur 1.1 Totalt antal patienter (8 221 personer) som fått vård för konstaterad postcovid (postinfektiöst tillstånd efter covid-19) inom slutenvården eller den öppna specialistvården i Sverige, per kön och ålder från 16 oktober år 2020 till 7 juni år 2022. Uppgifterna kommer från Patientregistret (sluten vård och läkarbesök i specialiserad öppenvård) samt frivillig särskild inrapportering om slutenvård från regionerna till Socialstyrelsen [4].

Socialstyrelsen redovisade även uppgifter om det totala antalet unika personer som fått vård för covid-19, vilket var 30 031 personer. Av dessa hade 19 414 personer vårdats på sjukhus, varav 619 personer vårdats på intensivvårdsavdelning. Uppgifterna gällde fram till 6 juni år 2022.

1.3 Vanligaste symtomen vid postcovid

Socialstyrelsen publicerar även uppgifter från Patientregistret om vilka symtom eller besvär (diagnoskoder enligt ICD-10) som främst har rapporterats tillsammans med tilläggsdiagnosen postcovid [4]. Uppgifter till Patientregistret ska lämnas av vårdgivare om patienter som vårdas eller har vårdats på sjukhus, eller av läkare i öppenvård som inte är att betrakta som primärvård. Av Tabell 1.1 framgår det att de vanligaste symtom som rapporterats var besvär med lungfunktion/andning och hjärntrötthet/kognitiv nedsättning. Symtom hos patienter som genomgått covid-19 och som behandlats inom primärvården (husläkare, hälsocentral och liknande) ingår inte i statistiken från Patientregistret.

Tabell 1.1 De vanligaste symtom eller besvär (diagnosgrupper enligt ICD-10) som har rapporterats tillsammans med U09.9 Postinfektiöst tillstånd efter covid-19 (Postcovid) från 16 oktober år 2020 till 7 juni år 2022. Källa: Patientregistret samt frivillig särskild inrapportering om slutenvård från regionerna till Socialstyrelsen [4].
* Mer än ett besvär (diagnos) kan registreras per person, därför blir summan av andelarna mer än 100 procent. Om en person har samma besvär vid flera vårdtillfällen/läkarbesök räknas diagnosen bara en gång.
Diagnosgrupper (ICD-10-SE-koder) Antal personer Andel av totalt antal personer*
Lungfunktion/Andning 3 350 41 %
Hjärntrötthet/Kognitiv funktionsnedsättning 2 546 31 %
Smärta 1 236 15 %
Hjärtklappning/POTS 855 10 %
Kol/Astma 596 7 %
Pneumoni 455 6 %
Njurbesvär 354 4 %
Lukt/Smak 302 4 %
Neurologiska besvär 275 3 %
Sömnproblem 263 3 %
Feber 243 3 %
Yrsel/Illamående 242 3 %
Depression/Ångest 228 3 %

1.4 Antal personer med multisystemiskt inflammatoriskt syndrom

Socialstyrelsen publicerar även uppgifter om antalet patienter med covid-19 och multisystemiskt inflammatoriskt syndrom, som är ett ovanligt men allvarligt hyperinflammatoriskt tillstånd. Det är inte ett strikt postcovid-syndrom, då det även kan förekomma under pågående covid-19. Därför klassificeras den diagnosen som en egen kategori.

Totalt hade 710 personer diagnostiserats med både covid-19 och multisystemiskt inflammatoriskt syndrom fram till 7 juni år 2022. Av Figur 1.2 framgår det att flertalet är barn (53 %).

Figur 1.2 Totalt antal patienter (710 personer) som diagnostiserats med både covid-19 och multisystemiskt inflammatoriskt syndrom per kön och ålder, från 16 oktober år 2020 till 7 juni år 2022. Uppgifterna kommer från Patientregistret (sluten vård och läkarbesök i specialiserad öppenvård) samt frivillig särskild inrapportering om slutenvård från regionerna till Socialstyrelsen [4].

2. Metod

En dialog fördes initialt med Socialstyrelsen om vilken eller vilka frågor som man kunde besvara i detta regeringsuppdrag. Den konkreta fråga som därefter formulerades var: Vilka behandlings- och rehabiliteringsinsatser är effektiva för patienter med postcovid?

Frågan besvarades via en systematisk litteratursökning av den internationella vetenskapliga litteraturen. De relevanta artiklar som identifierades, och som bedömdes vara tillräckligt välgjorda (måttlig risk för bias), har sammanställts på ett överskådligt sätt. För att strukturera frågan inför systematiska litteratursökningar formulerades nedanstående inklusionskriterier.

2.1 Inklusionskriterier

Population:

Intervention:

Jämförelseintervention:

Utfallsmått:

Studiedesign:

WHO publicerade i oktober år 2021 ett konsensusdokument om en klinisk definition av postcovid. Där framgår att tidsgränsen vanligen är tre månader efter sjukdomsdebut och att symtomen ska pågå i minst två månader [5]. Avgränsningen för vilka patienter som är relevanta (population) i denna rapport preciserades något vid två tillfällen i samråd med projektets sakkunniga och SBU:s vetenskapliga råd, i augusti respektive december år 2021.

2. Kontrollerade studier = Kliniska studier, med eller utan slumpmässigt urval av patienter till behandlings- och jämförelsegrupp.

2.2 Litteratursökning

En systematisk litteratursökning, i internationella databaser med fokus på behandling och rehabilitering, har genomförts som ett komplement till den sökning som gjordes i ett tidigare regeringsuppdrag av SBU om långvariga symtom vid covid-19 [6]. Från och med maj år 2021 har sökningen upprepats veckovis i en databas (Medline Ovid). Månatligen har sökningen kompletterats i fem andra databaser (Cinahl, PsycInfo, Cochrane Library, Embase och WHO COVID-19: Global literature on coronavirus disease). Dessa uppdateringar har skett kontinuerligt under uppdragstiden. Därutöver har projektgruppen bevakat de internationella covid-19-specifika resurserna Covid-NMA och Cochrane Rehabilitation samt referenslistor i relevant litteratur (se lista över relevanta översikter). Eftersom uppdraget skulle slutredovisas senast den 15 augusti år 2022 gjordes den sista litteratursökning den 1 juni år 2022. Litteratursökningen redovisas i detalj i Bilaga 1.

2.3 Urval och granskning av litteratur

De artiklar som inte bedömdes vara relevanta för frågeställningen exkluderades (se listan över exkluderade studier). De artiklar som bedömts vara relevanta enligt de inklusionskriterier som gjorts granskades närmare avseende risk för bias3 med hjälp av SBU:s granskningsmallar (Bilaga 2). För att bedöma relevansen och risken för bias granskade två personer artiklarna oberoende av varandra. Oenighet i bedömningarna löstes genom diskussion mellan granskarna och vid behov tillfrågades minst en tredje sakkunnig bedömare. De artiklar som bedömdes ha en hög risk för bias inkluderades inte i resultatet, men presenterades i den ”levande evidenskartan”. Syftet var att visa vilka vetenskapliga artiklar som ändå är relevanta för frågan.

3. Bias = Systematiskt fel. Ett resultatfel i forskningsprocessen som uppstått i en studies upplägg, genomförande, effektbedömning, publikation eller annan hantering av resultaten, och som inte beror på slumpen.

Vissa artiklar har enbart haft en engelsk sammanfattning, men resterande text på andra språk än engelska, norska, danska eller svenska. När dessa utifrån enbart sammanfattningen verkat vara relevanta för frågan för båda bedömarna, då har de listats särskilt på SBU:s webbsida (se lista över relevanta artiklar). De aktuella andra språken har varit ett fåtal kinesiska och ett flertal ryskspråkiga artiklar. För några av de ryska artiklarna har SBU fått stöd i att förstå relevansen av en översättare.

Hur det systematiska arbetet med att söka litteratur, göra urval och granska vetenskapliga artiklar genomförs illustreras i Figur 2.1.

Figur 2.1 Arbetssätt för hur SBU har identifierat, gjort urval och presenterat vetenskapliga artiklar i detta uppdrag.

2.4 Syntes utan metaanalys

De inkluderade studierna bedömdes vara alltför olika avseende population, intervention och utfall för att kunna slås samman. Endast en liten pilotstudie kunde slås samman med en annan studie som gjordes senare av samma forskargrupp. Dessa sammanvägdes narrativt i en syntes utan metaanalys. Resultaten består i resten av fallen av en sammanfattning av enskilda studier.

2.5 Bedömning av tillförlitlighet

En bedömning har gjorts av tillförlitligheten till resultaten i det vetenskapliga underlaget. Den strukturerade bedömningen har gjorts enligt det internationella systemet GRADE (Faktaruta 2.1 och SBU:s metodbok [7]). Samtliga avdrag är angivna i de sammanfattande tabellerna i Kapitel 4, även om den totala GRADE-bedömningen som lägst kan bli +1 (mycket låg tillförlitlighet).

2.6 Kontinuerlig publicering av resultat

En digital redovisningsform utvecklades i form av en ”levande evidenskarta”, som publicerades den 26 augusti år 2021. Se www.sbu.se/328#karta. Motsvarande information finns också på engelska, www.sbu.se/328e.

Resultat fram till den 1 juni år 2022 har uppdaterats varje vecka med information om antalet nya identifierade sökträffar i internationella databaser. Efter urval och granskning av artiklar presenteras resultatet på tre sätt:

  1. Så snart en artikel bedömts vara relevant, det vill säga att den handlar om behandling eller rehabilitering vid postcovid, redovisas den i evidenskartan på hemsidan. En hänvisning ges till artikeln eller sammanfattningen via en länk.
  2. De relevanta artiklar som bedömts vara tillräckligt välgjorda (måttlig risk för bias), sammanfattas dessutom på engelska i tabellform. Se listan över relevanta studier. Här listas även artiklar på andra språk, som av den engelska sammanfattningen verkar vara potentiellt relevanta.
  3. Artiklar som inte bedömts vara relevanta efter granskning i fulltext, har listats separat (se listan över exkluderade studier). På listan anges också det främsta skälet till varför en artikel inte inkluderats i resultatet. Flertalet artiklar görs tillgängliga för den intresserade läsaren via en länk.

2.7 Samverkan med andra aktörer

En dialog har initialt förts med Socialstyrelsen, om vilka frågor som kan besvaras i det här uppdraget. Därefter har ett samråd via digitala möten fortsatt, där Socialstyrelsen löpande har tagit del av det resultat som SBU fått fram. En dialog har även förts med Vetenskapsrådet, om hur SBU successivt kan informera om vilka vetenskapliga kunskapsluckor som eventuellt kommer att identifieras. Informationen har främst getts i samband med att delredovisningar lämnats till Regeringskansliet. SBU har även informerat Myndigheten för vård- och omsorgsanalys om detta uppdrag, med anledning av deras regeringsuppdrag om att kartlägga om det finns regionala skillnader i vård och omsorg av patienter med postcovid. En delrapport har publicerats av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i mars år 2022 [8].

Sedan den 26 augusti år 2021, när SBU publicerade en webbplats (se avsnitt Kontinuerlig publicering av resultat), har både Socialstyrelsen, Vetenskapsrådet och andra intresserade fortlöpande haft tillgång till en sammanställning av resultatet.

Med hjälp av de nationella programområdena (NPO), inom Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård, har SBU fått förslag på sakkunniga personer med olika specialiteter och viss geografisk spridning. Under avsnittet Projektgrupp listas vilka personer som engagerats och från vilka NPO.

För att följa andra aktörers arbete hänvisar SBU, på sin webbsida https://www.sbu.se/328 under rubriken Lästips, till internationella webbsidor som redovisar vetenskapliga underlag som rör olika frågor om sjukdomen covid-19.

Projektet har registrerats i International prospective register of systematic reviews (https://www.crd.york.ac.uk/PROSPERO), med id-nr: CRD42021276717.

3. Urval av studier

Sedan den litteratursökning som gjordes den 2 november år 2020 [6], om långvariga symtom vid covid-19, har SBU fram till den 1 juni år 2022 gått igenom 24 729 sammanfattningar från vetenskapliga artiklar. Hittills har 536 artiklar bedömts som potentiellt relevanta för frågan och granskats i fulltext av två projektledare. Av dessa bedömdes 19 artiklar vara relevanta för SBU:s fråga, det vill säga att de redovisar studier om behandling eller rehabilitering vid postcovid, med de avgränsningar som SBU har satt upp (Avsnitt 2.1 Inklusionskriterier). Efter sedvanlig granskning av risken för systematiska fel i resultaten (risk för bias) har 8 av dessa artiklar bedömts ha hög risk för bias och 11 artiklar har bedömts ha måttlig risk för bias (Figur 3.1). De 11 artiklar som bedömts vara tillräckligt välgjorda (måttlig risk för bias) beskrivs kortfattat i Kapitel 4.

Flödesschema över inflöde och granskning av artiklar. Från början fann man 24 729 artikelsammanfattningar från litteratursökningarna. Efter granskning fann man 11 studier med måttlig risk för bias och 8 med hög risk för bias.

4. Resultat

4.1 Sammanfattning av resultaten

SBU har identifierat 19 studier om behandling eller rehabilitering vid postcovid. Av dessa studier har sju undersökt behandling eller rehabilitering av patienter med nedsatt lungfunktion eller andning [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15], tre har undersökt patienter med lukt- eller smakbortfall [16] [17] [18], två studier har undersökt patienter med hjärntrötthet/kognitiv nedsättning [19] [20], en studie har undersökt patienter med depression eller ångest (posttraumatisk stress) [21] och ytterligare en har undersökt patienter med smärta [22]. Förutom detta identifierades även fem studier [23] [24] [25] [26] [27] som inte passade in i någon av de 13 symtomgrupper (Tabell 1.1) som representerar vanliga rapporterade symtom vid postcovid i Sverige. Av dessa 19 studier bedömdes åtta studier ha allt för hög risk för bias och beskrivs därför inte här. Dessa åtta studier finns ändå tillgängliga för den intresserade läsaren via evidenskartan, www.sbu.se/328#karta.

Nedan beskrivs kortfattat de elva studier som SBU bedömt vara relevanta och tillräckligt välgjorda (måttlig risk för bias). För mer detaljerade beskrivningar hänvisas till listan över relevanta studier. Det är studier från Kina [12] [16] [21] [28], Belgien [18], Italien [17] [20] [22], Storbritannien [9] [11] och Turkiet [10]. I fem studier har patienterna vårdats på sjukhus [12 [20] [21] [22] [23], i tre studier har patienterna fått någon form av öppenvård [10] [16] [18] och i tre studier bestod patientgruppen av både sjukhusvårdade och öppenvårdade patienter [9] [11] [17]. I de inkluderade studierna deltog totalt 1 175 patienter, könsfördelningen varierade (från 19 % till 70 % män) och medelåldern varierade mellan 42 och 59 år. Ingen av de inkluderade studierna handlade om barn.

Endast två av de inkluderade studierna var så lika i sin utformning att resultaten kunde slås samman. Sammantaget har tillförlitligheten till alla resultat från studierna bedömts vara mycket låg, vilket innebär att det inte går att bedöma effekten av någon av de beskrivna behandlingarna eller rehabiliterande åtgärderna.

4.1.1 Evidenskartan

Ett flertal olika symtom har rapporterats som en följd av covid-19 [6]. För att kunna redovisa resultatet överskådligt har 13 kategorier av symtomgrupper listats i tabellform i den så kallade levande evidenskartan som publicerats under uppdragstiden (Figur 4.1 och SBU:s webbplats, www.sbu.se/328#karta). Dessa kategorier har hämtats från de grupper av vanliga symtom eller besvär som i Patientregistret har angetts tillsammans med ICD-10-koden U09.9, Postinfektiöst tillstånd efter covid-19 (postcovid) [29]. Det är breda kategorier över både symtom och diagnoser, som ger en bild av vilka typer av långvariga följder som varit så allvarliga att vård har behövts.

Figur 4.1 Kategorierna i den första (blå) kolumnen har hämtats från de grupper av vanliga symtom eller besvär vid postcovid som rapporterats till Patientregistret för patienter med postcovid [4]. Skärmklipp över evidenskarta

I följande avsnitt beskrivs kortfattat de relevanta och tillräckligt välgjorda (måttlig risk för bias) studierna per kategori av symtom. Närmare beskrivningar ges på engelska under relevanta studier och artiklarna finns tillgängliga via evidenskartan på SBU:s webbsida, www.sbu.se/328#karta.

4.2 Lungfunktion och andning

4.2.1 Beskrivning av ingående studier

SBU har identifierat fyra randomiserade kontrollerade studier som har undersökt olika behandlingar för patienter som fortfarande besväras av nedsatt lungfunktion efter genomgången infektion, samtliga med måttlig risk för bias [9] [10] [11] [12].

Den ena studien (120 deltagare) undersökte effekten av ett 6-veckors långt hembaserat telerehabiliteringsprogram (TERECO) för patienter som tidigare vårdats på sjukhus för covid-19. Deltagarna uppnådde inte kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid, men de påbörjade behandling efter genomgången infektion, hade symtom från andningsvägarna och uppföljningen skedde minst tre månader efter insjuknandet. Programmet bestod av olika typer av andningsövningar, samt konditions- och muskelträning. Behandlingen jämfördes med deltagare som enbart fått en kortare rådgivande insats vid undersökningens början. Det primära utfallsmåttet var den sträcka patienten kunde gå på 6 minuter (6 min walking distance, 6MWD) [12].

Den andra studien (281 deltagare) undersökte effekten av ett 8-veckors långt hembaserat träningsprogram med inspiratorisk muskelträning för patienter som främst besvärades av andfåddhet. Deltagarna hade rekryterats via sociala medier, stödgrupper för covid-19 och vid utskrivning från sjukhus. Deltagarna uppnådde kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid. Andningsövningarna gjordes med hjälp av ett redskap för motståndsandning (Inspiratory Muscle Training, IMT) tre gånger per vecka. Det primära utfallsmåttet var hälsorelaterad livskvalitet. Behandlingen jämfördes med deltagare som fått sedvanlig vård [9].

Den tredje studien (52 deltagare) undersökte effekten av ett 5-veckors långt hembaserat träningsprogram med olika andningsövningar för patienter med andningsbesvär. Deltagarna uppnådde inte kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid, men de påbörjade behandlingen efter genomgången infektion, hade symtom och uppföljningen skedde minst tre månader efter insjuknandet. Övningarna genomfördes med stöd av en sjuksköterska via telefonkontakt. De primära utfallsmåtten var lungfunktion (spirometri), och den sträcka patienten kunde gå på 6 minuter (6 min walking test, 6MWT). Behandlingen jämfördes med deltagare som enbart fått en broschyr med instruktioner [10].

Den fjärde studien (150 deltagare) undersökte effekten av 6-veckors handledd andningsträning online med hjälp av sångteknik. Deltagarna uppnådde kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid. Det primära utfallsmåttet var hälsorelaterad livskvalitet. Behandlingen jämfördes med deltagare som fick sedvanlig vård [11].

4.2.2 Sammanvägda resultat och bedömning av tillförlitlighet

De fyra inkluderade studierna bedömdes vara för olika för att resultaten skulle kunna vägas samman. Dels är det oklart om de undersökta populationerna är tillräckligt lika då vissa vårdats på sjukhus och andra rekryterats oavsett svårighetsgrad på den tidigare covid-19-infektionen. Vad gäller behandlingar så har två studier undersökt liknande behandlingar [9] [10], men har använt olika utfallsmått. Den jämförande behandling som kontrollgrupperna har fått skiljer sig mellan studierna. Det vetenskapliga underlaget för varje behandling består av en enskild studie och därför har inga studieresultat kunnat sammanvägas. Samtliga resultat bedömdes ha mycket låg tillförlitlighet. Det går därför inte att bedöma effekten av någon av behandlingarna.

Tabell 4.1 Sammanfattning av studierna (SOF-tabell).
1 Måttlig risk för bias; 2 Få deltagare, få händelser; 3 Resultaten har inte upprepats; 4 Måttligt antal deltagare.

MWD = Minute walking distance; MWT = Minute walk test; RCT = Randomised controlled trial; SOF = Summary of findings; vs = Versus
Intervention vs kontroll Antal deltagare
(Antal studier och studiedesign)
[Referens]
Utfall Resultatets tillförlitlighet

Avdrag
Telerehabilitering vs korta pedagogiska instruktioner 120
(1 RCT)
[12]
Gångsträcka 6 minuter (6MWD) Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −12
Överförbarhet −13
Inspiratorisk muskelträning vs sedvanlig vård 281
(1 RCT)
[9]
Hälsorelaterad livskvalitet (tre domäner: psykologisk, andfåddhet och aktivitet, symtom från bröstkorg) Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −14
Överförbarhet −13
Handledda andningsövningar via telemedicin vs broschyr som beskriver samma andningsövningar 52
(1 RCT)
[10]
Spirometri, gångsträcka 6 minuter (6MWT) Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −22
Överförbarhet −13
Handledd andningsträning med hjälp av sångteknik (online) vs sedvanlig vård 150
(1 RCT)
[11]
Hälsorelaterad livskvalitet Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −1 2
Överförbarhet −13

4.3 Posttraumatisk stress

SBU har identifierat en studie som har undersökt behandling för patienter som beväras av posttraumatisk stress efter covid-19. Posttraumatisk stressyndrom har inte lyfts fram som vanligt förekommande i Patientregistret [29]. Men det är en psykiatrisk diagnos enligt ICD-10 (F43.1) och redovisas därför i evidenskartan under symtom- och diagnosgruppen depression och ångest (ICD-10 F32-34, F40-42). Studien är en randomiserad kontrollerad studie (n = 111) som bedömdes ha måttlig risk för bias. Studien undersökte om en kognitiv beteendeterapi med fokus på minnen av trauma (Narrative Exposure Therapi, NET) hade effekt på patienter som uppvisat symtom för posttraumatisk stress i samband med utskrivning från sluten vård. Deltagarna uppnådde inte kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid, men de påbörjade behandling efter genomgången infektion, hade symtom och uppföljningen skedde minst tre månader efter insjuknandet. Behandlingen varade i åtta veckor (en till två sessioner per vecka) och jämfördes mot patienter som behandlats med annan individanpassad psykologisk behandling en gång i veckan. Det primära utfallsmåttet var symtom på posttraumatisk stress [21].

4.3.1 Sammanvägda resultat och bedömning av tillförlitlighet

Det vetenskapliga underlaget för interventionen består av en enskild studie. Resultatet bedömdes ha mycket låg tillförlitlighet. Det går därför inte att bedöma effekten av interventionen.

Tabell 4.2 Sammanfattning av studierna (SOF-tabell).
1 Måttlig risk för bias; 2 Få deltagare, få händelser; Resultaten har inte upprepats.

NET = Narrativ exponeringsterapi; RCT = Randomised controlled trial; SOF = Summary of findings; vs = Versus
Intervention vs kontroll Antal deltagare
(Antal studier och studiedesign)
[Referens]
Utfall Resultatets tillförlitlighet

Avdrag
Narrativ exponeringsterapi (NET) & individanpassad psykologisk behandling vs individanpassad psykologisk behandling 111
(1 RCT)
[21]
Posttraumatisk stress Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −12
Överförbarhet −13

4.4 Lukt- och smakbortfall

SBU har identifierat tre studier som har undersökt behandling för patienter med lukt- eller smakbortfall efter genomgången infektion, samtliga med måttlig risk för bias [16] [17] [18].

Den första studien är en icke-randomiserad kontrollerad studie (27 deltagare) som undersökte oral kortisonbehandling (metylprednisolon) under tio dagar och luktträning under tio veckor, jämfört med enbart luktträning [18]. Deltagarna uppnådde inte kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid, men de påbörjade behandling efter genomgången infektion, hade symtom och uppföljningen skedde minst tre månader efter insjuknandet. Det primära utfallsmåttet var luktfunktion.

Den andra studien var en randomiserad kontrollerad studie (12 deltagare) som undersökt effekten av palmitoyletanolamid och luteolin (oralt) kombinerat med luktträning under 30 dagar, jämfört med enbart luktträning [16]. Deltagarna uppnådde kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid. Det primära utfallsmåttet var luktfunktion.

Den tredje studien undersökte samma behandling som ovan (185 deltagare) under 90 dagar, jämfört med luktträning och placebo [17]. Deltagarna uppnådde kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid. Det primära utfallsmåttet var luktfunktion.

4.4.1 Sammanvägda resultat och bedömning av tillförlitlighet

Två studier bedömdes vara tillräckligt lika för att vägas samman. Den ena studien är den pilotstudie [16] som genomfördes inför den större studien [17]. Interventionen i den tredje studien [18] bedömdes vara för olik för att vägas samman med de andra två. Det vetenskapliga underlaget för en intervention består alltså av två studier varav en är en pilotstudie och för den andra interventionen av en enskild studie. Samtliga resultat bedömdes ha mycket låg tillförlitlighet. Det går därför inte att bedöma effekten av någon av interventionerna.

Tabell 4.3 Sammanfattning av studierna (SOF-tabell).
1 Måttlig risk för bias; 2 Få deltagare, få händelser;3 Resultaten har inte upprepats; 4 Resultaten har endast upprepats som pilotstudie av samma forskargrupp.

NRSI = Non-randomised studies of interventions; RCT = Randomised controlled trial; SOF = Summary of findings; vs = Versus
Intervention vs kontroll Antal deltagare
(Antal studier och studiedesign)
[Referens]
Utfall Resultatets tillförlitlighet

Avdrag
Palmitoyletanolamid och Luteolin (oralt) kombinerat med luktträning vs luktträning 185 + 12 deltagare
(2 RCT)
[16] [17]
Luktfunktion Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −12
Överförbarhet −14
Kortikosteroider (metylprednisolon) kombinerat med luktträning vs luktträning 27 deltagare
(1 NRSI prospective)
[18]
Luktfunktion Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −22
Överförbarhet −13

4.5 Smärta

SBU har identifierat en studie med måttlig risk för bias som hade undersökt behandling för patienter med bland annat smärta i muskler och leder efter genomgången infektion.

Studien var en randomiserad kontrollerad studie (60 deltagare) som undersökte behandling med acetyl-L-karnitin (initialt intramuskulärt i 10 dagar, därefter oralt i 40 dagar) i kombination med rehabiliteringsträning, jämfört med enbart rehabiliteringsträning [22]. Deltagarna uppnådde inte kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid, men de påbörjade behandling efter genomgången infektion, hade symtom och uppföljningen skedde minst tre månader efter insjuknandet. De primära utfallsmåtten var upplevd smärta och andfåddhet.

4.5.1 Sammanvägda resultat och bedömning av tillförlitlighet

Det vetenskapliga underlaget för interventionen består av en enskild studie. Resultatet bedömdes ha mycket låg tillförlitlighet. Det går därför inte att bedöma effekten av interventionen.

Tabell 4.4 Sammanfattning av studierna (SOF-tabell).
1 Måttlig risk för bias; 2 Få deltagare, få händelser; 3 Resultaten har inte upprepats.

RCT = Randomised controlled trial; SOF = Summary of findings; vs = Versus
Intervention vs kontroll Antal deltagare
(Antal studier och studiedesign)
[Referens]
Utfall Resultatets tillförlitlighet

Avdrag
Acetyl-L-karnitin kombinerat med rehabiliteringsträning vs rehabiliteringsträning 60
(1 RCT)
[22]
Upplevd smärta och andfåddhet Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −22
Överförbarhet −13

4.6 Hjärntrötthet och kognitiv nedsättning

SBU har identifierat en studie med måttlig risk för bias som hade undersökt behandling för patienter med kognitiv nedsättning efter genomgången infektion.

Studien var en icke-randomiserad studie med matchade kontroller (45 deltagare) som undersökte kognitiv träning under två månader, jämfört med ingen träning [20]. Deltagarna uppnådde inte kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid, men de påbörjade behandling efter genomgången infektion, hade symtom och uppföljningen skedde minst tre månader efter insjuknandet. Det primära utfallsmåttet var kognitiv funktion.

4.6.1 Sammanvägda resultat och bedömning av tillförlitlighet

Det vetenskapliga underlaget för interventionen består av en enskild studie. Resultatet bedömdes ha mycket låg tillförlitlighet. Det går därför inte att bedöma effekten av interventionen.

Tabell 4.5 Sammanfattning av studierna (SOF-tabell).
1 Måttlig risk för bias; 2 Få deltagare, få händelser; 3 Resultaten har inte upprepats.

NRSI = Non-randomised studies of interventions; SOF = Summary of findings; vs = Versus
Intervention vs kontroll Antal deltagare
(Antal studier och studiedesign)
[Referens]
Utfall Resultatets tillförlitlighet

Avdrag
Kognitiv träning vs ingen behandling 45
(1 NRSI)
[20]
Kognitiv funktion Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −22
Överförbarhet −13

4.7 Övrigt

SBU har identifierat en studie som har undersökt behandling för patienter som inte passade in i någon av de 13 symtomgrupperna (Tabell 1.1).

Studien var en randomiserad kontrollerad studie (131 deltagare) med måttlig risk för bias som hade undersökt ett kinesiskt örtbaserat läkemedel (Bufei Huoxue) [23]. Behandlingen gavs i nittio dagar och jämfördes mot placebo. Studien utfördes på patienter som vårdats på sjukhus för covid-19. Av materialet är det svårt att utläsa vilka symtom patienterna faktiskt uppvisat vid studiestart, men enligt författarna har samtliga deltagare bevärats av ”qi-deficiency” (beskrivet av andra som bland annat allmän trötthet, andfåddhet med mera [30]). För övrigt verkar deltagarna uppnå kriterierna enligt WHO:s definition på postcovid (dvs. uppvisa kvarvarande eller nya symtom efter genomgången infektion minst 3 månader från insjuknande, där symtomen varat i minst 2 månader och inte kan förklaras av annan diagnos). De primära utfallsmåtten var den sträcka patienten kunde gå på 6 minuter (6 min walking distance, 6MWD) och lungförändringar.

4.7.1 Sammanvägda resultat och bedömning av tillförlitlighet

Det vetenskapliga underlaget för interventionen består av en enskild studie. Resultatet bedömdes ha mycket låg tillförlitlighet. Det går därför inte att bedöma effekten av interventionen.

Tabell 4.6 Sammanfattning av studierna (SOF-tabell).
1 Måttlig risk för bias; 2 Få deltagare, få händelser; 3 Resultaten har inte upprepats, och populationen har selekterats på andra kriterier än i svensk kontext, främst diagnosen ’qi deficiency’.

MWD = Minute walking distance; RCT = Randomised controlled trial; SOF = Summary of findings; vs = Versus
Intervention vs kontroll Antal deltagare
(Antal studier och studiedesign)
[Referens]
Utfall Resultatets tillförlitlighet

Avdrag
Kinesiskt örtbaserat läkemedel (Bufei Huoxue) vs placebo 131
(1 RCT)
[23]
Lungförändringar (datortomografi), gångsträcka 6 min (6MWD) Mycket låg

Risk för bias −11
Precision −12
Överförbarhet −23

5. Diskussion

Enligt SBU:s bedömning har bara ett fåtal tillräckligt välgjorda (måttlig risk för bias) studier om behandling eller rehabilitering av patienter med postcovid publicerats. Dessa har undersökt behandling eller rehabilitering vid försämrad lungfunktion eller andningsbesvär [9] [10] [11] [12], posttraumatisk stress [21], lukt- eller smakförsämring [16] [17] [18], smärta [22], hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning [20] och allmän trötthet med mera (övrigt) [23].

I dessa studier har patienterna antingen vårdats på sjukhus under den akuta fasen av covid-19 eller fått vård inom öppen vården. Det förkom även blandade grupper av patienter, som antingen fått vård på sjukhus eller av öppen vård. Flertalet studier har bara undersökt ett fåtal patienter och med relativt kort uppföljningstid. Eventuella könsskillnader har inte uppmärksammats, men ett par studier nämner att ingen skillnad i behandlingsrespons kunde påvisas mellan män och kvinnor [16] [17].

SBU har inte identifierat någon studie som handlar om behandling för barn med långvariga symtom efter covid-19. Trots detta har uppgifter från Socialstyrelsen visat att det är fler barn än vuxna som drabbats av multisystemiskt inflammatoriskt syndrom [4]. Det är dock ett tillstånd som inte är strikt relaterat till postcovid, eftersom det även kan förekomma under pågående infektion.

Sammantaget har det vetenskapliga underlaget mycket låg tillförlitlighet. Det går alltså inte att bedöma om någon av de studerade behandlingarna är effektiv eller inte, utifrån det underlag som identifierats fram till och med den 1 juni 2022. Det betyder inte att behandlingarna inte har någon effekt, men att det behövs fler välgjorda studier för att kunna bedöma effekten.

5.1 Begränsningar

Det finns ännu bara ett litet antal studier som undersökt behandling och rehabilitering vid postcovid. I denna sammanställning har vi inkluderat studier där deltagarna haft postcovid enligt WHO:s definition vid behandlingsstart, eller då det vid uppföljningen av behandlingen gått tillräckligt lång tid för att deltagarna skulle kunna matcha WHO:s definition av postcovid. Det kan därmed finnas studier som undersökt symtom liknande postcovid, men där behandling och uppföljning skett närmre inpå infektionen. Enligt WHO:s definition på postcovid handlar de studierna snarare om prevention av postcovid och dessa ingår inte i denna utvärdering.

Flera av de inkluderade studierna var små och i en del fall angavs att resultaten skulle betraktas som underlag för kommande studier.

Studier utan kontrollgrupp har inte inkluderats i denna utvärdering, eftersom det i sådana studier inte går att veta om förändringen beror på till exempel ett spontant tillfrisknande.

5.2 Beprövad erfarenhet

Trots att det finns få publicerade studier om behandling, så finns både svenska och internationella rekommendationer om hur patienter bör omhändertas vid långvariga symtom efter covid-19. Rekommendationerna är vanligen baserade på erfarenheter från behandling vid andra tillstånd med liknande symtom, den växande förståelsen för sjukdomen covid-19 och konsensusdiskussioner. Till exempel betonas vikten av att göra en helhetsbedömning för att utesluta eventuella andra orsaker till symtomen, att vården ska ges efter behov, att primärvården har en central roll, att multidisciplinär vård kan vara nödvändig samt att uppföljning och rehabilitering är viktigt, inte minst för patienter som har drabbats av svår eller kritisk covid-19 [31] [32] [33] [34].

Beprövad erfarenhet är ofta en viktig del i vårdens arbete, inte minst vid avsaknad av vetenskapligt underlag. Men, det är också ett oklart begrepp, när det gäller vilken erfarenhet som egentligen åberopas.

5.3 Att publicera resultat kontinuerligt

Covid-19 är en ny sjukdom och föremål för en hög forskningsaktivitet för frågor om till exempel förekomst av symtom, behandling, rehabilitering och preventiva åtgärder. Socialstyrelsen har publicerat preliminära uppgifter hämtade från Patientregistret över vilka symtom som är vanligast förekommande vid postcovid i Sverige (se uppgifter från juni 2022 i Tabell 1.1). Denna lista är preliminär eftersom uppgifter från primärvården inte rapporteras till Patientregistret, vilket även påtalats tidigare [6] [34] [35]. Det finns också en så kallad levande översikt (en rapport som ska uppdateras) från Region Örebro om symtom efter covid-19 [36].

För att ny kunskap om behandling och rehabilitering vid långvariga effekter efter covid-19 skulle vara tillgänglig för vården och andra intresserade aktörer har SBU sedan augusti år 2021 kontinuerligt publicerat information inom ramen för detta uppdrag. SBU har under uppdragstiden fått synpunkter från olika personer inom svensk sjukvård om att den kontinuerliga uppdateringen av ny publicerad vetenskaplig litteratur om behandling och rehabilitering vid postcovid har upplevts som värdefull.

Att systematiskt söka litteratur i internationella databaser varje vecka och hantera informationen kräver särskilda resurser för arbetet samt en organisatorisk uthållighet. På grund av det ständigt växande innehållet ställer det också föränderliga krav på hur resultatet kan presenteras både översiktligt och visuellt. Vid avslutningen av detta uppdrag har endast ett fåtal vetenskapliga artiklar publicerats om behandling eller rehabilitering vid postcovid, men med tanke på den pågående forskningsaktiviteten är det rimligt att förvänta sig avsevärt att mer kunskap publiceras under de kommande åren.

5.4 Avslutat uppdrag

Eftersom uppdraget nu har slutförts kommer informationen inte längre att uppdateras och evidenskartan är inte längre ”levande”. Däremot finns länkar till de vetenskapliga artiklarna via den slutliga evidenskarta som finns på SBU:s webbplats https://www.sbu.se/328. På webbplatsen finns även länkar till internationella levande översikter om behandling, rehabilitering, förekomst av symtom vid covid-19 och pågående studier inom området.

5.5 Framtida forskning och fortsatt arbete

Inga studier om behandling eller rehabilitering för barn med långvariga symtom efter covid-19 har hittills identifierats av SBU. Det talar för att det behövs en fortsatt uppmärksamhet när det gäller pågående forskning och eventuella kommande vetenskapliga artiklar om barn som drabbats av postcovid.

Kunskapen växer om symtom vid postcovid, där en interaktion mellan symtom och behandling kan påverka patientens situation. Ett exempel är patienter med betydande sömnsvårigheter efter covid-19, som också får en påverkan på den kognitiva förmågan. Om en patient har kognitiva besvär till följd av sömnsvårigheter (eller på grund av smärta eller läkemedelsbehandling) är det inte troligt att en rehabilitering som främst är inriktad på kognitiv funktion kommer att ha en effekt på symtomen. Framtida studier om behandling och rehabilitering vid postcovid behöver ta hänsyn till potentiella interaktioner mellan olika symtom och behandlingar. I rapporteringen av vetenskapliga studier är det också väsentligt att beskriva till exempel vilka symtom patienterna haft, hur lång tid symtomen varat och tidpunkten för insjuknande i covid-19.

De inkluderade studierna riktar sig till framför allt till patienter med specifika symtom, som till exempel andfåddhet. Det är troligt att samma symtom hos olika patienter kan ha olika underliggande orsaker, vilket i sin tur rimligen bör leda till olika behandlingar. En utmaning är att, i takt med en växande kunskap om underliggande mekanismer för långvariga symtom efter covid-19, bedriva studier där behandlingen riktas mot orsaken till symtomen.

Det finns utfall som inte har studerats i de studier som inkluderats i den här rapporten, till exempel tiden till återgång i arbete för vuxna och arbetsföra personer. För kommande forskning om behandling och rehabilitering kan utfallsmått med fördel hämtas från den internationella klassifikationen av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF) [37].

För att främja kunskapsutvecklingen har SBU under år 2021 undersökt vilka forskningsfrågor som prioriteras av personer som drabbats av postcovid, deras anhöriga, vårdpersonal samt personer som forskar inom området [38]. Det har gjorts med hjälp av metoden James Lind Alliance (JLA), som innebär att patienter och vårdpersonal tillsammans kommer överens om de viktigaste forskningsfrågorna inom ett område. Svar på inledande enkäter erhölls från drygt 300 patienter, cirka 20 anhöriga, drygt 40 vårdpersonal och cirka 20 forskare. I den slutliga prioriteringen deltog totalt 29 personer, varav 9 patienter. Frågorna rangordnas med den viktigaste frågan överst. Av tio prioriterade frågor var dessa tre de högst prioriterade:

  1. Vilken behandling hjälper mot långvariga neurologiska symtom samt kognitiva besvär vid covid-19?
  2. Vilken behandling är effektivast mot långvarig nedsättning i andningsförmåga?
  3. Vad är orsaken till att vissa personer utvecklar långvariga symtom vid covid-19?

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har ett pågående regeringsuppdrag om att kartlägga eventuella regionala skillnader i vård och omsorg av patienter med postcovid, som ska slutredovisas i oktober år 2022 [8].

6. Medverkande

6.1 Projektgrupp

6.1.1 Sakkunniga

6.1.2 Bindningar och jäv

Sakkunniga har i enlighet med SBU:s krav lämnat deklarationer om bindningar och jäv. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisats där är förenliga med myndighetens krav på saklighet och opartiskhet.

6.1.3 Kansli

6.2 Myndighetsrepresentanter

6.2.1 Socialstyrelsen

Anders Berg, projektledare

Malin Åman, utredare

6.2.2 Vetenskapsrådet

Abraham Mellkvist-Roos, forskningssekreterare

6.3 SBU:s vetenskapliga råd

7. Referenser

  1. Socialstyrelsen. Postcovid-stöd till personal i och beslutsfattare i hälso- och sjukvården (del 1). Stockholm: Socialstyrelsen; 2021 2021-3-7276. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2021-3-7276.pdf.
  2. Socialstyrelsen. Kodning vid covid-19. Koder ur ICD-10-SE och KVÅ samt information om DRG (2021-06-17). Stockholm: Socialstyrelsen; 2021 Version 3.7. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/klassifikationer-och-koder/kodning-av-covid-19.pdf.
  3. Vetenskapsakademin. Postakut Covid-19-syndrom – långtidskomplikationer av Covid-19. Kungliga vetenskapsakademins expertgrupp för covid-19; 2021. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.kva.se/sv/vetenskap-i-samhallet/halsa/halsa-expertgrupp-covid-19.
  4. Socialstyrelsen. Statistik om covid-19. 2021. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/.
  5. WHO. A clinical case definition of post COVID-19 condition by a Delphi consensus. 2021. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Post_COVID-19_condition-Clinical_case_definition-2021.1.
  6. SBU. Långvariga symtom vid covid-19. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2020. SBU Bereder 319. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.sbu.se/319.
  7. SBU. Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården och insatser i socialtjänsten: en metodbok. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2020. Available from: https://www.sbu.se/metodbok.
  8. Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys. Postcovid under utredning. Delrapport om vården och omsorgen av personer med postcovid. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, (MVO); 2022. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.vardanalys.se/rapporter/postcovid-under-utredning/.
  9. McNarry MA, Berg RMG, Shelley J, Hudson J, Saynor ZL, Duckers J, et al. Inspiratory Muscle Training Enhances Recovery Post COVID-19: A Randomised Controlled Trial. The European respiratory journal. 2022. Available from: https://doi.org/10.1183/13993003.03101-2021.
  10. Okan F, Okan S, Duran Yucesoy F. Evaluating the Efficiency of Breathing Exercises via Telemedicine in Post-Covid-19 Patients: Randomized Controlled Study. Clin Nurs Res. 2022;31(5):771-81. Available from: https://doi.org/10.1177/10547738221097241.
  11. Philip KEJ, Owles H, McVey S, Pagnuco T, Bruce K, Brunjes H, et al. An online breathing and wellbeing programme (ENO Breathe) for people with persistent symptoms following COVID-19: a parallel-group, single-blind, randomised controlled trial. The Lancet Respiratory medicine. 2022. Available from: https://doi.org/10.1016/S2213-2600(22)00125-4.
  12. Li Ja, Xia W, Zhan C, Liu S, Yin Z, Wang J, et al. A telerehabilitation programme in post-discharge COVID-19 patients (TERECO): a randomised controlled trial. Thorax. 2022;77(7):697-706. Available from: https://doi.org/10.1136/thoraxjnl-2021-217382.
  13. Martin I, Braem F, Baudet L, Poncin W, Fizaine S, Aboubakar F, et al. Follow-up of functional exercise capacity in patients with COVID-19: It is improved by telerehabilitation. Respir Med. 2021;183:106438. Available from: https://doi.org/10.1016/j.rmed.2021.106438.
  14. Mayer KP, Parry SM, Kalema AG, Joshi RR, Soper MK, Steele AK, et al. Safety and Feasibility of an Interdisciplinary Treatment Approach to Optimize Recovery From Critical Coronavirus Disease 2019. Critical care explorations. 2021;3(8):e0516. Available from: https://doi.org/10.1097/CCE.0000000000000516.
  15. Dun Y, Liu C, Ripley-Gonzalez JW, Liu P, Zhou N, Gong X, et al. Six-month outcomes and effect of pulmonary rehabilitation among patients hospitalized with COVID-19: a retrospective cohort study. Ann Med. 2021;53(1):2099-109. Available from: https://doi.org/10.1080/07853890.2021.2001043.
  16. D'Ascanio L, Vitelli F, Cingolani C, Maranzano M, Brenner MJ, Di Stadio A. Randomized clinical trial "olfactory dysfunction after COVID-19: olfactory rehabilitation therapy vs. intervention treatment with Palmitoylethanolamide and Luteolin": preliminary results. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2021;25(11):4156-62. Available from: https://doi.org/10.26355/eurrev_202106_26059.
  17. Di Stadio A, D'Ascanio L, Vaira LA, Cantone E, De Luca P, Cingolani C, et al. Ultramicronized Palmitoylethanolamide and Luteolin Supplement Combined with Olfactory Training to Treat Post-COVID-19 Olfactory Impairment: A Multi-Center Double-Blinded Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial. Curr Neuropharmacol. 2022. Available from: https://doi.org/10.2174/1570159X20666220420113513.
  18. Le Bon SD, Konopnicki D, Pisarski N, Prunier L, Lechien JR, Horoi M. Efficacy and safety of oral corticosteroids and olfactory training in the management of COVID-19-related loss of smell. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021. Available from: https://doi.org/10.1007/s00405-020-06520-8.
  19. Hawkins J, Hires C, Keenan L, Dunne E. Aromatherapy Blend of Thyme, Orange, Clove Bud, and Frankincense Boosts Energy Levels in Post-COVID-19 Female Patients: A Randomized, Double-Blinded, Placebo Controlled Clinical Trial. Complement Ther Med. 2022. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctim.2022.102823.
  20. Palladini M, Bravi B, Colombo F, Caselani E, Di Pasquasio C, D'Orsi G, et al. Cognitive remediation therapy for post-acute persistent cognitive deficits in COVID-19 survivors: A proof-of-concept study. Neuropsychol Rehabil. 2022:1-18. Available from: https://doi.org/10.1080/09602011.2022.2075016.
  21. Fan Y, Shi Y, Zhang J, Sun D, Wang X, Fu G, et al. The Effects of Narrative Exposure Therapy on COVID-19 Patients with Post-Traumatic Stress Symptoms: A Randomized Controlled Trial. J Affect Disord. 2021. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.06.019.
  22. Scaturro D, Vitagliani F, Di Bella VE, Falco V, Tomasello S, Lauricella L, et al. The Role of Acetyl-Carnitine and Rehabilitation in the Management of Patients with Post-COVID Syndrome: Case-Control Study. Applied Sciences. 2022;12(8):4084-. Available from: https://doi.org/10.3390/app12084084.
  23. Chen Y, Liu C, Wang T, Qi J, Jia X, Zeng X, et al. Efficacy and safety of Bufei Huoxue capsules in the management of convalescent patients with COVID-19 infection: A multicentre, double-blind, and randomised controlled trial. J Ethnopharmacol. 2021:114830. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jep.2021.114830.
  24. Scherlinger M, Pijnenburg L, Chatelus E, Arnaud L, Gottenberg JE, Sibilia J, et al. Effect of SARS-CoV-2 Vaccination on Symptoms from Post-Acute Sequelae of COVID-19: Results from the Nationwide VAXILONG Study. Vaccines. 2022;10(1). Available from: https://doi.org/10.3390/vaccines10010046.
  25. Wisnivesky JP, Govindarajulu U, Bagiella E, Goswami R, Kale M, Campbell KN, et al. Association of Vaccination with the Persistence of Post-COVID Symptoms. J Gen Intern Med. 2022. Available from: https://doi.org/10.1007/s11606-022-07465-w.
  26. Glynne P, Tahmasebi N, Gant V, Gupta R. Long COVID following mild SARS-CoV-2 infection: characteristic T cell alterations and response to antihistamines. J Investig Med. 2022;70(1):61-7. Available from: https://doi.org/10.1136/jim-2021-002051.
  27. An X, Peng B, Huang X, Jiang H, Xiong Ze, Zhang H, et al. Ludangshen oral liquid for treatment of convalescent COVID-19 patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled multicenter trial. Chin Med. 2022;17(1):42. Available from: https://doi.org/10.1186/s13020-022-00602-x.
  28. Chen H, Shi H, Liu X, Sun T, Wu J, Liu Z. Effect of Pulmonary Rehabilitation for Patients With Post-COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Frontiers in medicine. 2022;9:837420. Available from: https://doi.org/10.3389/fmed.2022.837420.
  29. Socialstyrelsen. Statistik om tillstånd efter covid-19. 2021 2021-4-7353. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2021-4-7353.pdf.
  30. Zhang Y, Zhang L, Zhao X, Liu Y, Du S. Symptom characteristics and prevalence of qi deficiency syndrome in people of varied health status and ages: A multicenter cross-sectional study. Journal of Traditional Chinese Medical Sciences.2(3):173-82. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jtcms.2016.01.017.
  31. Vårdprogram. Nationellt vårdprogram för misstänkt och bekräftad covid-19, version 3.4. Svenska Infektionsläkarföreningen, Svenska Hygienläkarföreningen och Föreningen för Klinisk Mikrobiologi; 2021. [accessed June 20 2022]. Available from: https://infektion.net/wp-content/uploads/2021/03/nationella-covid-feb-2021-revision-210301.pdf.
  32. NICE. COVID-19 rapid guideline: managing the long-term effects of COVID-19. London: National Insitute for Health and Care Excellence (NICE); 2022. [updated 25 januari 2022; accessed June 20 2022]. Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/ng188.
  33. Nurek M, Clare Rayner, Anette Freyer, Sharon Taylor, Linn Järte, Nathalie MacDermott, et al. Recommendations for the recognition, diagnosis, and management of long COVID: a Delphi study. Br J Gen Pract. 2021. Available from: https://doi.org/https://doi.org/10.3399/BJGP.2021.0265.
  34. Socialstyrelsen. Om övergångar mellan sluten vård och öppen vård och omsorg. Stockholm: Socialstyrelsen; 2017 2017-1-13. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2017-1-13.pdf.
  35. Socialstyrelsen. Uppföljning av primärvård och omställningen till en mer nära vård. Deluppdrag 1 -  Nationell insamling av registeruppgifter från primärvården. Stockholm: Socialstyrelsen; 2021 2021-2-7233. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2021-2-7223.pdf.
  36. Li M, Ahlzen R, Breimer L, Snellman A, Olsson L. Symtom efter den akuta fasen av covid-19 vs rapporterade av covid-19 negativa kontroller – en levande systematisk översikt. HTA-rapport 2022:49. HTA-enheten i CAMTÖ; 2022. [accessed June 20 2022]. Available from: https://www.regionorebrolan.se/contentassets/7480ad2d4b024d4f892eea63c8cb130f/2022.49-symtom-efter-den-akuta-fasen-av-covid-19-vs-rapporterade-av-covid-19-negativa-kontroller.pdf
  37. Socialstyrelsen. Internationell klassifikation av funktionstillstånd och hälsa (ICF). 2022 2022-1-7716. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/klassifikationer-och-koder/icf/.
  38. SBU. Inventering och prioritering av forskningsfrågor gällande långvariga symtom vid covid19 (postcovid). Prioritering baserad på James Lind Alliance metod. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2021. Prioritering av vetenskapliga kunskapsluckor 324. [accessed June 20 2022]. Available from: www.sbu.se/324.

 

Relevant studies

Depression/Anxiety

Fan 2021

Fan Y, Shi Y, Zhang J, Sun D, Wang X, Fu G, et al. The Effects of Narrative Exposure Therapy on COVID-19 Patients with Post-Traumatic Stress Symptoms: A Randomized Controlled Trial. J Affect Disord. 2021;293:141–7. Available from https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.06.019
Country China
Population 111 patients (mean age±SD: 46 ± 12.34 years) with COVID-19 who isolated for 40.72 days on average, most of them with mild symptoms, near the discharge stage with positive screening results for posttraumatic stress symptoms (PTSS).
Treatment The intervention group recived narrative Exposure Therapy (NET) and personalized psychological treatment. The NET therapy hade a duration of eight weeks with one or two sessions a week, lasting for 90-120 minutes each. The control only recived personalized psychological treatment.
Aim Screen for the prevalence of PTSS among pre-discharged COVID-19 patients and explore the effects of NET on patients experiencing PTSS.
Outcomes Post-traumatic stress symptoms (PTSD Checklist-Civilian version), Depression (The Self-rating Depression Scale, SDS), anxiety (The Self-rating Anxiety Scale, SAS) and Sleep quality (The Pittsburg Sleep Quality Index (PQSI).
Author's conclusion "NET likely had a positive impact on PTSS of COVID-19 patients. Clinical staff should consider applying NET to improve the psychological well-being of patients who have experienced an epidemic such as COVID-19."
Risk of bias Moderate

Fever

No relevant studies.

Palpitations/POTS

No relevant studies.

Mental fatigue/Cognitive impairment

Palladini 2022

Palladini M, Bravi B, Colombo F, Caselani E, Di Pasquasio C, D'Orsi G, et al. Cognitive remediation therapy for post-acute persistent cognitive deficits in COVID-19 survivors: A proof-of-concept study. Neuropsychol Rehabil. 2022:1-18. Available from https://doi.org/10.1080/09602011.2022.2075016
Country Italy
Population 45 adults (age mean ±SD: intervention = 59.60 ± 10.00; control= 56.80 ± 7.09); COVID-19 survivors presenting cognitive impairments at one-month follow-up.
Treatment Cognitive remediation therapy (CRT).
Aim Our case-control study investigates the efficacy of a CRT programme administered to COVID-19 survivors in the post-acute phase of the illness.
Outcomes Cognitive functions were evaluated with a neuropsychological screening test (Cognition in Schizophrenia (BACS)).
Author's conclusion "Our results could pave the way to a plausible innovative treatment targeting cognitive impairments and ameliorating the quality of life of COVID-19 survivors."
Risk of bias Moderate

 

Chronic obstructive pulmonary disease / Asthma

No relevant studies.

Smell/Taste

D'Ascanio 2021

D'Ascanio L, Vitelli F, Cingolani C, Maranzano M, Brenner MJ, Di Stadio A. Randomized clinical trial "olfactory dysfunction after COVID-19: olfactory rehabilitation therapy vs. intervention treatment with Palmitoylethanolamide and Luteolin": preliminary results. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2021;25(11):4156 – 62. Available from https://doi.org/10.26355/eurrev_202106_26059
Country Italy
Population 12 outpatients (mean age = 42 years), with confirmed history of COVID-19 and suffering from anosmia/hyposmia ≥ 90 days after a negative COVID-19 nasopharyngeal swab.
Treatment The intervention was daily treatment with PEA/Luteolin oral supplement in addition to ofactory training/stimulation with Sniffin’ Sticks administered twice every day (10-minute session) for 30 days. The control group did only recived olfactory training.
Aim Our study investigated the efficacy of a supplement with Palmitoylethanolamide (PEA) and Luteolin to support recovery of olfaction in COVID-19 patients.
Outcomes Evaluation of smell function by Sniffin Sticks, follow-up after 30 days of treatment.
Author's conclusion "Treatment combining olfactory rehabilitation with oral supplementation with PEA and Luteolin was associated with improved recovery of olfactory function, most marked in those patients with longstanding olfactory dysfunction. Further studies are necessary to replicate these findings and to determine whether early intervention including olfactory rehabilitation and PEA+Luteolin oral supplement might prevent SARS-CoV-2 associated olfactory impairment."
Risk of bias Moderate

 

Di Stadio 2022

Di Stadio A, D'Ascanio L, Vaira LA, Cantone E, De Luca P, Cingolani C, et al. Ultramicronized Palmitoylethanolamide and Luteolin Supplement Combined with Olfactory Training to Treat Post-COVID-19 Olfactory Impairment: A Multi-Center Double-Blinded Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial. Curr Neuropharmacol. 2022. Available from https://doi.org/10.2174/1570159X20666220420113513
Country Italy
Population 185 adults (43.5 + 14.6 years; 65% female); prior COVID-19; persistent olfactory impairment >6 months after negative SARS-CoV-2 testing; without prior history of olfactory dysfunction sinonasal disorders.
Treatment Ultramicronized PEA-LUT 770 mg oral supplements plus olfactory training for 90 days.
Aim To investigate recovery of olfactory function in patients treated with PEA-LUT oral supplements plus olfactory training versus olfactory training plus placebo.
Outcomes Sniffin’Sticks assessments were used to test the patients at baseline and 90 days.
Author's conclusion "Among individuals with olfactory dysfunction post-COVID-19, combining PEA-LUT with olfactory training resulted in greater recovery of smell than olfactory training alone."
Risk of bias Moderate

 

Le Bon 2021

Le Bon SD, Konopnicki D, Pisarski N, Prunier L, Lechien JR, Horoi M. Efficacy and safety of oral corticosteroids and olfactory training in the management of COVID-19-related loss of smell. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2021. Available from https://doi.org/10.1007/s00405-020-06520-8
Country Belgium
Population 27 participants (age mean ±SD: intervention = 42 ± 14, control = 44 ± 14), non-hospitalized patients with loss of smell due to COVID-19 and still dysosmic 5 weeks after having lost their sense of smell.
Treatment Oral corticosteroids (10-day course of 32 mg of methylprednisolone once daily) and olfactory training (sniffing four odors from ’Smell Training. Kit’ for approximately 10 s each twice daily, for 10 weeks).
Aim In this pilot study, we investigated the efficacy and the safety of oral corticosteroids and olfactory training as a treatment for patients with persistent olfactory dysfunction as a result of COVID-19.
Outcomes "The 'Sniffin’ Sticks' battery test"
Author's conclusion "This pilot study may suggest the combination of a short course of oral corticosteroids and olfactory training is safe and may be beneficial in helping patients with enduring dysosmia recover from olfactory loss due to COVID-19. There is a crucial need for further investigation with larger cohorts to corroborate these findings."
Risk of bias Moderate

Lung function/Breathing

Li 2021

Li Ja, Xia W, Zhan C, Liu S, Yin Z, Wang J, et al. A telerehabilitation programme in post-discharge COVID-19 patients (TERECO): a randomised controlled trial. Thorax. 2021. Available from https://doi.org/10.1136/thoraxjnl-2021-217382
Country China
Population 120 participants (age range = 18–74, mean±SD = 50.61±10.98) discharged after inpatient treatment for COVID-19, with remaining dyspnoea complaints.
Treatment Telerehabilitation programme for COVID-19 (TERECO), unsupervised home-based for 6-weeks, comprising breathing control and thoracic expansion, aerobic exercise and LMS exercise, delivered via smartphone, and remotely monitored with heart rate telemetry.
Aim To investigate superiority of a telerehabilitation programme for COVID-19 (TERECO) over no rehabilitation with regard to exercise capacity, lower limb muscle strength (LMS), pulmonary function, health-related quality of life (HRQOL) and dyspnoea.
Outcomes Primary outcome: 6 min walking distance (6MWD). Secondary outcomes: squat time, pulmonary function, HRQOL, mMRC-dyspnoea. Assessed at 6 weeks (post-treatment) and 24 weeks (follow-up).
Author's conclusion "This trial demonstrated superiority of TERECO over no rehabilitation for 6MWD, LMS, and physical HRQOL."
Risk of bias Moderate

 

McNarry 2021

McNarry MA, Berg RMG, Shelley J, Hudson J, Saynor ZL, Duckers J, et al. Inspiratory Muscle Training Enhances Recovery Post COVID-19: A Randomised Controlled Trial. The European respiratory journal. 2022. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.03101-2021
Country UK
Population 281 adults (46.6 ± 12.2 years; 88% female) recovering from self-reported COVID-19 (9.0 ± 4.2 months post-acute infection), primary symptom of breathlessness.
Treatment Inspiratory Muscle Training, 3 unsupervised sessions/week for 8 weeks, with a handheld inspiratory flow resistive device that wirelessly syncs to a mobile device via an App to provide graphical biofeedback.
Aim The aim of the current study was to investigate the potential rehabilitative role of inspiratory muscle training (IMT).
Outcomes Health-related quality of life and breathlessness questionnaires, respiratory muscle strength and fitness; pre and post intervention.
Author's conclusion "IMT may represent an important home-based rehabilitation strategy for wider implementation as part of COVID-19 rehabilitative strategies. Given the diverse nature of long-COVID, further research is warranted on the individual responses to rehabilitation - the withdrawal rate herein highlights that no one strategy is likely to be appropriate for all."
Risk of bias Moderate

 

Okan 2022

Okan F, Okan S, Duran Yucesoy F. Evaluating the Efficiency of Breathing Exercises via Telemedicine in Post-Covid-19 Patients: Randomized Controlled Study. Clin Nurs Res. 2022:10547738221097241. Available from https://doi.org/10.1177/10547738221097241
Country Turkey
Population 52 adults (age mean ±SD: intervention = 48.85 ± 10.85 , control = 52.19 ± 14.84); after Covid-19 pneumonia; presented to the Chest Diseases Outpatient Clinic with dyspnea.
Treatment Breathing exercise (respiratory control, pursed lip breathing, and diaphragmatic breathing exercises) 3 times a day for 5 weeks (one session performed via telemedicine each week).
Aim The aim of the study was to evaluate the effectiveness of breathing exercises given by telemedicine in post-Covid-19 dyspneic individuals.
Outcomes Primary: Spirometry (FVC, FEV1, FEV1/FVC Ratio, and MVV) and six-minute walk test (6MWT); Secondary: St George’s Respiratory Questionnaire (SGRQ) score.
Author's conclusion "With breathing exercise training applied through telemedicine, improvements were observed in the pulmonary functions, quality of life, and exercise capacities of dyspneic post-Covid-19 individuals."
Risk of bias Moderate

 

Philip 2022

Philip KEJ, Owles H, McVey S, Pagnuco T, Bruce K, Brunjes H, et al. An online breathing and wellbeing programme (ENO Breathe) for people with persistent symptoms following COVID-19: a parallel-group, single-blind, randomised controlled trial. The Lancet Respiratory medicine. 2022. Available from https://doi.org/10.1016/S2213-2600(22)00125-4
Country UK
Population 150 adults (age mean ±SD: intervention = 49 ± 12 , control = 50 ± 12); recovering from COVID-19, with ongoing breathlessness.
Treatment The English National Opera Breathe programme, breathing retraining using singing techniques (6 weeks, online).
Aim We assessed whether an online breathing and wellbeing programme improves health related quality-of-life (HRQoL) in people with persisting breathlessness following COVID-19.
Outcomes Health related quality-of-life (assessed using the RAND 36-item short form survey instrument mental health composite (MHC) and physical health composite (PHC) scores).
Author's conclusion "Our findings suggest that an online breathing and wellbeing programme can improve the mental component of HRQoL and elements of breathlessness in people with persisting symptoms after COVID-19".
Risk of bias Moderate

Neurological difficulties

No relevant studies.

Kidney problems

No relevant studies.

Pneumonia

No relevant studies.

Pain

Scaturro 2022

Scaturro D, Vitagliani F, Di Bella VE, Falco V, Tomasello S, Lauricella L, et al. The Role of Acetyl-Carnitine and Rehabilitation in the Management of Patients with Post-COVID Syndrome: Case-Control Study. Applied Sciences. 2022;12(8):4084-. Available from https://doi.org/10.3390/app12084084
Country Italy
Population 60 adults (age mean ±SD= 58.7 ±5.4); after Covid-19 pneumonia; with clinical characteristics similar to fibromyalgia.
Treatment L-acetyl-carnitine (ALC 500 mg) therapy and rehabilitation protocol for 10 days.
Aim We evaluated the effectiveness of physical exercise, in association with L-acetyl-carnitine (ALC) therapy, in patients with Post-COVID syndrome, on musculoskeletal pain, dyspnea, functional capacity, quality of life, and depression.
Outcomes "Perceived musculoskeletal pain and degree of dyspnea".
Author's conclusion "We believe that the combination of physical exercise with ALC intake is a promising and effective treatment in the management of post-COVID syndrome, especially for the management of musculoskeletal pain and depression, as well as for improving quality of life."
Risk of bias Moderate

 

Sleeping problems

No relevant studies.

Dizziness/Nausea

No relevant studies.

Other

Chen 2021

Chen Y, Liu C, Wang T, Qi J, Jia X, Zeng X, et al. Efficacy and safety of Bufei Huoxue capsules in the management of convalescent patients with COVID-19 infection: A multicentre, double-blind, and randomised controlled trial. J Ethnopharmacol. 2021:114830. Available from https://doi.org/10.1016/j.jep.2021.114830
Country China
Population 131 patients (age mean ±SD: intervention = 54.16 ± 12.11 , control = 52.51 ± 12.31) hospitalized; meeting discharge standards; in the rehabilitation period after COVID-19 infection; with qi deficiency in the lung and spleen.
Treatment Chinese medicine Bufei Huoxue capsules.
Aim The present study aimed to evaluate the efficacy and safety of Bufei Huoxue in restoring the functional status and exercise tolerance of patients recovering from COVID-19.
Outcomes Primary: Chest CT, 6-min Walk Distance. Secondary: Fatigue, St George's Respiratory Questionnaire, Dyspnea, Chinese medicine symptom complex score.
Author's conclusion "Bufei Huoxue may exert strong rehabilitative effects on physiological activity in patients recovering from COVID-19, which may in turn attenuate symptoms of fatigue and improve exercise tolerance."
Risk of bias Moderate

 

Studies with high risk of bias

Relevant articles, but excluded after quality assessment due to high risk of bias.

Study
An X, Peng B, Huang X, Jiang H, Xiong Ze, Zhang H, et al. Ludangshen Oral Liquid for Treatment of Convalescent COVID-19 Patients: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Multicenter Trial (preprint) 2022. Available from https://doi.org/10.1186/s13020-022-00602-x
Dun Y, Liu C, Ripley-Gonzalez JW, Liu P, Zhou N, Gong X, et al. Six-month outcomes and effect of pulmonary rehabilitation among patients hospitalized with COVID-19: a retrospective cohort study. Ann Med. 2021;53(1):2099-109. Available from https://doi.org/10.1080/07853890.2021.2001043
Glynne P, Tahmasebi N, Gant V, Gupta R. Long COVID following mild SARS-CoV-2 infection: characteristic T cell alterations and response to antihistamines. J Investig Med. 2022;70(1):61-7. Available from https://doi.org/10.1136/jim-2021-002051
Hawkins J, Hires C, Keenan L, Dunne E. Aromatherapy Blend of Thyme, Orange, Clove Bud, and Frankincense Boosts Energy Levels in Post-COVID-19 Female Patients: A Randomized, Double-Blinded, Placebo Controlled Clinical Trial. Complement Ther Med. 2022:102823. Available from https://doi.org/10.1016/j.ctim.2022.102823
Martin I, Braem F, Baudet L, Poncin W, Fizaine S, Aboubakar F, et al. Follow-up of functional exercise capacity in patients with COVID-19: It is improved by telerehabilitation. Respir Med. 2021;183:106438. Available from https://doi.org/10.1016/j.rmed.2021.106438
Mayer KP, Parry SM, Kalema AG, Joshi RR, Soper MK, Steele AK, et al. Safety and Feasibility of an Interdisciplinary Treatment Approach to Optimize Recovery From Critical Coronavirus Disease 2019. Crit Care Explor. 2021;3(8):e0516. Available from https://doi.org/10.1097/CCE.0000000000000516
Scherlinger M, Pijnenburg L, Chatelus E, Arnaud L, Gottenberg JE, Sibilia J, Felten R. Effect of SARS-CoV-2 Vaccination on Symptoms from Post-Acute Sequelae of COVID-19: Results from the Nationwide VAXILONG Study. Vaccines 2022;10. Available from https://doi.org/10.3390/vaccines10010046
Wisnivesky JP, Govindarajulu U, Bagiella E, Goswami R, Kale M, Campbell KN, et al. Association of Vaccination with the Persistence of Post-COVID Symptoms. J Gen Intern Med. 2022. Available from https://doi.org/10.1007/s11606-022-07465-w

Potentially relevant studies in languages other than English

Study
Baranova IV, Gumeniuk AF, Semenenko AI, Iliuk IA, Osypenko IP. Ozone therapy as a component of a comprehensive rehabilitation program for patients after polysegmental pneumonia associated with SARS-CoV2 infection. Zaporozhye Medical Journal. 2021;23(6):752-8. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1543017
Fatuev OE. Rehabilitation of patients after a new coronavirus infection COVID-19 in a sanatorium-resort institution. Physical & Rehabilitation Medicine, Medical Rehabilitation. 2022;4(1):63-7. Available from https://journals.eco-vector.com/2658-6843/article/view/104442/80457/zh_CN
Kasyanenko K, Maltsev OV, Kozlov KV, Zhdanov KV, Seryi IF. Effect of azoximer bromide on the severity of clinical manifestations in patients after SARS-CoV-2 infection. Infektsionnye Bolezni. 2021;19(4):15-22. Available from https://www.elibrary.ru/item.asp?id=48036506
Kutashov VA. Actovegin use in patients with cognitive impairment after coronavirus infection (COVID-19). Nevrologiya, neiropsikhiatriya, psikhosomatika. 2021;13(2):65‐72. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1248433
Luo Z-H, Wang K-X, Zhang Y-L, Chen Z-Q, Chen B, Chen J, et al. [Thumb-tack needles based on "<ovid:i>Biaoben</ovid:i> acupoint compatibility" for sequela of COVID-19 during recovery period]. Zhongguo zhen jiu = Chinese acupuncture & moxibustion. 2022;42(3):281-6. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1737395
史锁芳, 方祝元, 熊侃, 叶德梁, 汪为民, 陈永昶, et al. Clinical Observation of the Rehabilitation Formula for Banking up Earth to Generate Metal in Treating COVID-19 Patients with Deficiency of Lung and Spleen Syndrome in the Recovery Stage. 南京中医药大学学报. 2020. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/czh-803
Shatylko T, Gamidov S, Popova AY. Evaluating the effect of BESTFertil antioxidant complex on semen parameters and severity of asthenic syndrome in men with a recent history of novel coronavirus infection (COVID-19). (In Russ.). Andrology and Genital Surgery. 2021;22(4):68-76. Available from: https://doi.org/10.17650/1726-9784-2021-22-4-68-76
Shogenova LV, Tuet TT, Kryukova NO, Yusupkhodzhaeva KA, Pozdnyakova DD, Kim TG, et al. KalHydrogen inhalation in rehabilitation program of the medical staff recovered from COVID-19. Cardiovascular Therapy and Prevention (Russian Federation). 2021;20(6):24-32. Available from https://doi.org/10.15829/1728-8800-2021-2986
Wan XY, XianZe Li JunChang, Gong XiaoLi Liang, YuQing Gao, SongKai Xu JiPing, Yue XiaoQiang. Clinical effect of Guanggu jisheng decoction in treatment of recovery stage coronavirus disease 2019. Academic Journal of Second Military Medical University. 2020;41(8):813-7. Available from https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-859166
Zolotovskaia IA, Shatskaia PR, Davydkin IL, Shavlovskaya OA. [Post-COVID-19 asthenic syndrome]. Zh Nevrol Psikhiatr Im S S Korsakova. 2021;121(4):25-30. Available from https://doi.org/10.17116/jnevro202112104125

Excluded studies

Articles that seemed relevant based on their abstracts, but later were excluded based on their full texts, as they did not meet the inclusion critera.

Study Main reason for exclusion
Handheld breathing device could reduce breathlessness and improve physical fitness in long COVID patients. Operating Theatre Journal. 2022(378):2-. Wrong study design
Innovating in response to Long Covid. Frontline (20454910). 2022;28(2):48-51. Wrong study design
Post COVID‐19 organizing pneumonia treated with mycophenolate mofetil. Respirology (Carlton, Vic). 2021;26:473-4. Available from https://doi.org/10.1111/resp.14150_969 Wrong study design
Pulmonary function after nintedanib treatment in post‐COVID‐19 pulmonary fibrosis. Respirology (Carlton, Vic). 2021;26:94-5. Available from https://doi.org/10.1111/resp.14150_55 Wrong study design
SSRIs show rapid effects in post‐COVID depression. Brown University Psychopharmacology Update. 2022;33(3):8-. Available from https://doi.org/10.1002/pu.30844 Wrong study design
Women with long COVID-19 may need targeted rehabilitation to help counter problems with physical activity tolerance. Operating Theatre Journal 2021:20-20. Wrong study design
Abdelalim AA, Mohamady AA, Elsayed RA, Elawady MA, Ghallab AF. Corticosteroid nasal spray for recovery of smell sensation in COVID-19 patients: A randomized controlled trial. Am J Otolaryngol. 2021;42(2):102884. Available from https://doi.org/10.1016/j.amjoto.2020.102884 Wrong population
Abdelmaksoud AA, Ghweil AA, Hassan MH, Rashad A, Khodeary A, Aref ZF, et al. Olfactory Disturbances as Presenting Manifestation Among Egyptian Patients with COVID-19: Possible Role of Zinc. Biol Trace Elem Res. 2021;199(11):4101-8. Available from https://doi.org/10.1007/s12011-020-02546-5 Wrong population
Abodonya, A. M., Abdelbasset, W. K., Awad, E. A., Elalfy, I. E., Salem, H. A., Elsayed, S. H. (2021). Inspiratory muscle training for recovered COVID-19 patients after weaning from mechanical ventilation: A pilot control clinical study. Medicine, 100(13), e25339. Available from https://doi.org/10.1097/MD.0000000000025339 Wrong population
Abreus Mora JL, González Curbelo VB, Mena Pérez O, Abreus Vázquez JA, Del Sol Santiago FJ, Bernal Valladares EJ. PHYSICAL REHABILITATION AND COVID-19. Universidad y Sociedad. 2022;14:172-83. Available from https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2620 Wrong study design
Abuhelaiqa E, Alkadi MM, Khan S, Nauman A, Othman M, Al-Malki HA. Sustained low-efficiency dialysis vs. Continuous renal replacement therapy in critically ill COVID-19 Patients. J Am Soc Nephrol. 2021;32:105. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1489273 Wrong study design
Acat M, Yildiz Gulhan P, Oner S, Turan MK. The performance of artificial intelligence supported Thoracic CT to evaluate the radiologic improvement in patients with COVID-19 pneumonia: comparision pirfenidon vs. corticosteroid. Int J Clin Pract. 2021:e14961. Wrong population
Acosta-Dighero R, Rodriguez-Nunez I, Solis-Grant MJ, Torres-Castro R, Garcia-Soto C. Post COVID-19 rehabilitation: A current challenge. Rehabilitacion post COVID-19: un desafio vigente. 2020;148(10):1531-2. Available from https://doi.org/10.4067/S0034-98872020001001531 Wrong study design
Affeldt S, Alcorn P, Duke T, Raynes E. Role of physical therapy in reducing length of stay and occurrence of post intensive care syndrome among COVID 19 patients admitted to the intensive care unit. The FASEB Journal. 2021;35. Available from https://doi.org/10.1096/fasebj.2021.35.S1.03232 Wrong population
Agostini F, Mangone M, Ruiu P, Paolucci T, Santilli V, Bernetti A. Rehabilitation setting during and after Covid-19: An overview on recommendations. J Rehabil Med. 2021;53(1):jrm00141. Available from https://doi.org/10.2340/16501977-2776 Wrong study design
Ahmed I, Inam AB, Belli S, Ahmad J, Khalil W, Jafar MM. Effectiveness of aerobic exercise training program on cardio-respiratory fitness and quality of life in patients recovered from COVID-19. Eur J Physiother. 2021. Available from https://doi.org/10.1080/21679169.2021.1909649 Wrong study design
Aiyegbusi OL, Hughes SE, Turner G, Rivera SC, McMullan C, Chandan JS, et al. Symptoms, complications and management of long COVID: a review. J R Soc Med. 2021;114(9):428-42. 2021;14(6):1672-3. Available from https://doi.org/10.1177/01410768211032850 Wrong study design
Al Chikhanie Y, Veale D, Vergès S, Hérengt F. Suivi à 6 mois de patients post-COVID19 réanimés, intubés et réhabilités. Revue des Maladies Respiratoires Actualités 2022;14:181-81. Available from https://doi.org/10.1016/j.rmra.2021.11.313 Wrong study design
Alawna M, Amro M, Mohamed AA. Aerobic exercises recommendations and specifications for patients with COVID-19: a systematic review. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020;24(24):13049-55. Available from https://doi.org/10.26355/eurrev_202012_24211 Wrong population
Albu S, Rivas Zozaya N, Murillo N, Garcia-Molina A, Figueroa Chacon CA, Kumru H. Multidisciplinary outpatient rehabilitation of physical and neurological sequelae and persistent symptoms of covid-19: a prospective, observational cohort study. Disabil Rehabil. 2021:1-8. Available from https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09638288.2021.1977398 Wrong control
Alcazar-Navarrete B, Molina Paris J, Martin Sanchez FJ. Management and Follow up of Respiratory Patients in the Post-COVID-19 Era: Are We Ready Yet? Seguimiento del paciente con enfermedad respiratoria en la era post-COVID-19: estamos preparados? 2020;56(10):685-6. Available from https://doi.org/10.1016/j.arbr.2020.08.005 Wrong study design
Alenskaya TL. Innovative methods of rehabilitation at the outpatient and homestages in patients after pneumonia covid-19. Meditsinskiy Sovet. 2021;2021(4):220-9. Available from https://doi.org/10.21518/2079-701X-2021-4-220-229 Wrong study design
Alexandre F, Castanyer A, Vernet A, Aliaga-Parera JL, Oliver N, Oliver N, et al. Late Breaking Abstract - Effects of pulmonary rehabilitation on major symptoms of long COVID (post-COVID-19 syndrome): preliminary results. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA3896 Wrong study design
Alizadeh S, Taklavi S, Alilou MM, Feizipour H. The effectiveness of existential therapy on death anxiety and meaning of life in recovered patients of COVID-19. Urmia Medical Journal. 2021;32(5):388-98. Available from http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5557-en.html Wrong population
AlZaben M, Al Adwan F. The Effectiveness of a Counselling Program in Reducing the Death Anxiety and Improving Self-Efficacy Among a Sample of Female Middle-Aged Teachers Recovered from COVID-19 Virus. Omega. 2022:302228221086704. Available from https://doi.org/10.1177/00302228221086704 Wrong population
Ambrosino P, Molino A, Calcaterra I, Formisano R, Stufano S, Spedicato GA, et al. Clinical Assessment of Endothelial Function in Convalescent COVID-19 Patients Undergoing Multidisciplinary Pulmonary Rehabilitation. Biomedicines. 2021;9(6). Available from https://doi.org/10.3390/biomedicines9060614 Wrong study design
An X, Duan L, Zhang YH, Jin D, Zhao S, Zhou RR, et al. The three syndromes and six Chinese patent medicine study during the recovery phase of COVID-19. Chin Med. 2021;16(1):44. Available from https://doi.org/10.1186/s13020-021-00454-x Wrong study design
An YW, Yuan B, Wang JC, Wang C, Liu TT, Song S, et al. Clinical characteristics and impacts of traditional Chinese medicine treatment on the convalescents of COVID-19. Int J Med Sci. 2021;18(3):646-51. Available from https://doi.org/10.7150/ijms.52664 Wrong population
Andina-Martinez D, Alonso-Cadenas JA, Cobos-Carrascosa E, Bodegas I, Oltra-Benavent M, Plazaola A, et al. SARS-CoV-2 acute bronchiolitis in hospitalized children: neither frequent nor more severe. Pediatr Pulmonol. 2021. Available from https://doi.org/10.1002/ppul.25731 Wrong intervention
Andrenelli E, Negrini F, de Sire A, Lazzarini SG, Patrini M, Ceravolo MG, et al. Rehabilitation and COVID-19: update of the rapid living systematic review by Cochrane Rehabilitation Field as of October 31st, 2021. Eur J Phys Rehabil Med. 2022. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.22.07434-2 Wrong study design
Antoniou KM, Vasarmidi E, Russell A-M, Andrejak C, Crestani B, Delcroix M, et al. European Respiratory Society Statement on Long COVID-19 Follow-Up. The European respiratory journal 2022. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.02174-2021 Wrong study design
Arentz S, Hunter J, Khamba B, Mravunac M, Lee Z, Alexander K, et al. Honeybee products for the treatment and recovery from viral respiratory infections including SARS-COV-2: A rapid systematic review. Integrative medicine research. 2021:100779. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8483994/pdf/main.pdf Wrong population
Arienti C, Kiekens C, Bettinsoli R, Engkasan JP, Frischknecht R, Gimigliano F, et al. Cochrane Rehabilitation: 2020 annual report. Eur J Phys Rehabil Med. 2021;57(2):303-8. Available from https://doi.org/10.23736/s1973-9087.21.06877-5 Wrong study design
Asly M, Hazim A. Rehabilitation of post-COVID-19 patients. The Pan African medical journal. 2020;36:168. Available from https://doi.org/10.11604/pamj.2020.36.168.23823 Wrong study design
Austelle C, Badran B, Huffman S, Dancy M, Kautz S, George M. At-home telemedicine controlled taVNS twice daily for 4 weeks reduces long COVID symptoms of anxiety and fatigue. Brain Stimul. 2021;14(6):1703. Available from https://doi.org/10.1016/j.brs.2021.10.368 Wrong study design
Avancini A, Belluomini L, Benato G, Trestini I, Tregnago D, Menis J, et al. Exercise for counteracting post-acute COVID-19 syndrome in patients with cancer: an old but gold strategy? Acta Oncol. Department of Oncology, University of Verona Hospital Trust, Verona, Italy Department of Neurosciences, Biomedicine and Movement Sciences, University of Verona, Verona, Italy Philadelphia, Pennsylvania: Taylor & Francis Ltd; 2022. p. 388-92. Available from https://doi.org/10.1080/0284186X.2021.2009565 Wrong study design
Ayoubkhani D, Bermingham C, Pouwels K, Glickman M, Nafilyan V, Zaccardi F, et al. Changes in the trajectory of Long Covid symptoms following COVID-19 vaccination: community-based cohort study (preprint). Available from https://doi.org/10.1101/2021.12.09.21267516 Wrong study design
Ayoubkhani D, Bermingham C, Pouwels KB, Glickman M, Nafilyan V, Zaccardi F, et al. Trajectory of long covid symptoms after covid-19 vaccination: community based cohort study. BMJ (Clinical research ed). 2022;377:e069676. Available from https://doi.org/10.1136/bmj-2021-069676 Wrong population
Azzolino D, Passarelli PC, D’Addona A, Cesari M. Nutritional strategies for the rehabilitation of COVID-19 patients. Eur J Clin Nutr. 2021;75(4):728-30. Available from https://doi.org/10.1038/s41430-020-00795-0 Wrong study design
Babliuk L, Fediaeva S, Babova I, Mesoedova V, Tamazlykar S. Rehabilitation of post-COVID patients with chronic fatigue and cognitive disorders syndromes. Balneo and Prm Research Journal. 2022;13(1):9-. Available from https://doi.org/10.12680/balneo.2022.497 Wrong study design
Bagri NK, Deepak RK, Meena S, Gupta SK, Prakash S, Setlur K, et al. Outcomes of multisystem inflammatory syndrome in children temporally related to COVID-19: a longitudinal study. Rheumatol Int. 2021. Available from https://doi.org/10.1007/s00296-021-05030-y Wrong population
Baig M, Joo M, Nada KMSA, Deer R, Seashore J. Pulmonary Rehabilitation and Its Role in Long-Term COVID-19 Recovery. Am J Respir Crit Care Med. 2021;203(9). Available from https://doi.org/10.1164/ajrccm-conference.2021.203.1_MeetingAbstracts.A4118 Wrong study design
Baily-Scanlan C, Kehoe B, Moloney E. Implementation of a Virtual Pulmonary Rehabilitation Programme for patients with chronic respiratory disease in response to the COVID-19 pandemic. Ir. J. Med. Sci. 2021;190:192-92. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1576752 Wrong study design
Bangash MN, Owen A, Alderman JE, Chotalia M, Patel JM, Parekh D. COVID-19 recovery: potential treatments for post-intensive care syndrome. The Lancet Respiratory medicine. 2020;8(11):1071-3. Available from https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30457-4 Wrong study design
Barbara C, Clavario P, De Marzo V, Lotti R, Guglielmi G, Porcile A, et al. Effects of exercise rehabilitation in patients with long COVID-19. European journal of preventive cardiology. 2022. Available from https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwac019 Wrong study design
Bari E, Ferrarotti I, Saracino L, Perteghella S, Torre ML, Richeldi L, et al. Mesenchymal stromal cell secretome for post-covid-19 pulmonary fibrosis: A new therapy to treat the long-term lung sequelae? Cells. 2021;10(5). Available from https://doi.org/10.3390/cells10051203 Wrong study design
Baricich A, Borg MB, Cuneo D, Cadario E, Azzolina D, Balbo PE, et al. Midterm functional sequelae and implications in rehabilitation after COVID-19: a cross-sectional study. Eur J Phys Rehabil Med. 2021;57(2):199-207. Available from https://doi.org/10.23736/s1973-9087.21.06699-5 Wrong study design
Barker-Davies, R. M., O'Sullivan, O., Senaratne, K., Baker, P., Cranley, M., Dharm-Datta, S., et al. (2020). The Stanford Hall consensus statement for post-COVID-19 rehabilitation. British journal of sports medicine, 2020;54(16), 949-59. Available from https://doi.org/10.1136/bjsports-2020-102596 Wrong study design
Barrett C, Pelow L. A clinical audit to determine the outcome of inpatient exercise rehabilitation on outcomes including functional capacity, dyspnoea and muscle strength in patients diagnosed with COVID-19. Ir J Med Sci. 2021;190:S8-S. Available from https://irishthoracicsociety.com/eposter/a-clinical-audit-to-determine-the-outcome-of-inpatient-exercise-rehabilitation-on-outcomes-including-functional-capacity-dyspnoea-and-muscle-strength-in-patients-diagnosed-with-covid-19/ Wrong study design
Barros A, Anderson Vajão Silva F, Araújo de Carvalho S. Atuação da fisioterapia respiratória em pacientes pós Covid-19: Uma revisão sistemática. Brazilian Journal of Health Review. 2021;4:24663-75. Available from: https://doi.org/10.34119/bjhrv4n6-084 Wrong study design
Barros CMSS, Freire RS, Frota E, Rezende Santos AG, Farias MEL, Rodrigues MGA, et al. Short-Course of Methylprednisolone Improves Respiratory Functional Parameters After 120 Days in Hospitalized COVID-19 Patients (Metcovid Trial): A Randomized Clinical Trial. Frontiers in medicine 2021;8:758405. Available from https://doi.org/10.3389/fmed.2021.758405 Wrong population
Basu D, Chavda VP, Mehta AA. Therapeutics for COVID-19 and post COVID-19 complications: An update. Current research in pharmacology and drug discovery 2022:100086. Available from https://doi.org/10.1016/j.crphar.2022.100086 Wrong study design
Baum P, Bleckwenn M, Laufs U. [Diagnostics and treatment of post-covid-syndrome: a multidisciplinary approach]. Post-Covid-Syndrom: Wie diagnostizieren, wie behandeln? 2022;164:36-39. Available from https://doi.org/10.1007/s15006-021-0541-0 Wrong study design
Bazdyrev E, Rusina P, Panova M, Novikov F, Grishagin I, Nebolsin V. Lung Fibrosis after COVID-19: Treatment Prospects. Pharmaceuticals (Basel) 2021;14. Available from https://doi.org/10.3390/ph14080807 Wrong study design
Becker F, Laake JH, Hofso K. Rehabilitation after Covid-19. Tidsskr. Nor. Laegeforen. 2020;140:880-83. Available from https://doi.org/10.4045/tidsskr.20.0352 Wrong study design
Belcaro G, Cornelli U, Cesarone MR, Scipione C, Scipione V, Hu S, et al. Preventive effects of Pycnogenol R on cardiovascular risk factors (including endothelial function) and microcirculation in subjects recovering from coronavirus disease 2019 (COVID-19). Minerva Med. 2021. Available from https://doi.org/10.23736/s0026-4806.21.07650-3 Wrong population
Benzakour LBG. Update of the Potential Treatments for Psychiatric and Neuropsychiatric Symptoms in the Context of the Post-COVID-19 Condition: Still a Lot of Suffering and Many More Things to Learn. Trauma Care. 2022;2(2):131-50. Available from https://doi.org/10.3390/traumacare2020011 Wrong study design
Bertolucci F, Sagliocco L, Tolaini M, Posteraro F. Comprehensive rehabilitation treatment for sub-acute COVID-19 patients: an observational study. Eur J Phys Rehabil Med. 2021;57(2):208-15. Available from https://doi.org/10.23736/s1973-9087.21.06674-0 Wrong study design
Birch S, Alraek T, Grobe S. Reflections on the potential role of acupuncture and Chinese herbal medicine in the treatment of Covid-19 and subsequent health problems. Integrative medicine research. 2021;10:100780. Available from https://doi.org/10.1016/j.imr.2021.100780 Wrong study design
Birtolo LI, Prosperi S, Monosilio S, Cimino S, Filomena D, Alfarano M, et al. Follow-up of hospitalized COVID-19 survivors: Assessment of short- and long-term cardiovascular sequelae after SARS-CoV-2 infection. European Heart Journal, Supplement 2021;23:G97. Available from https://doi.org/10.1093/eurheartj/suab135.039 Wrong study design
Boglione L, Meli G, Poletti F, Rostagno R, Moglia R, Cantone M, et al. Risk factors and incidence of Long-COVID syndrome in hospitalized patients: does remdesivir have a protective effect? QJM : monthly journal of the Association of Physicians. 2021. Available from https://doi.org/10.1093/qjmed/hcab297 Wrong population
Bogolepova AN, Osinovskaya NA, Kovalenko EA, Makhnovich EV. Fatigue and cognitive impairment in post-COVID syndrome: possible treatment approaches. Nevrologiya, Neiropsikhiatriya, Psikhosomatika. 2021;13(4):88-93. Available from https://doi.org/10.14412/2074-2711-2021-4-88-93 Wrong study design
Boisvert I, Bujold M, Saury S. État des connaissances - Pratiques visant à mesurer ou réduire les symptômes psychologiques des personnes qui présentent une affection post-COVID-19 2022. Wrong study design
Bontsevich R, Vovk Y, Solovyova L. COVID-19: treatment of early chronic COVID syndrome. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA3674 Wrong study design
Bordas-Martinez J, Luzardo-Gonzalez A, Arencibia A, Tormo F, Mateu L, Vicens-Zygmunt V, et al. Effects of Early Physical Therapy and Follow-Up in Acute Severe Coronavirus Disease 2019 Pneumonia: A Retrospective Observational Study. Frontiers in medicine. 2022;9:866055. Available from https://doi.org/10.3389/fmed.2022.866055 Wrong population
Borg K, Stam H. Rehabilitation of post-Covid-19 syndrome – once again a call for action! Journal of Rehabilitation Medicine (Stiftelsen Rehabiliteringsinformation). 2021;53(1):1-. Available from https://doi.org/10.2340/16501977-2783 Wrong study design
Botek M, Krejci J, Valenta M, McKune A, Sladeckova B, Konecny P, et al. Molecular Hydrogen Positively Affects Physical and Respiratory Function in Acute Post-COVID-19 Patients: A New Perspective in Rehabilitation. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(4). Available from https://doi.org/10.3390/ijerph19041992 Wrong population
Boutou AK, Asimakos A, Kortianou E, Vogiatzis I, Tzouvelekis A. Long COVID-19 Pulmonary Sequelae and Management Considerations. Journal of personalized medicine. 2021;11(9). Available from https://www.mdpi.com/2075-4426/11/9/838 Wrong study design
Brennan A, Broughan JM, McCombe G, Brennan J, Collins C, Fawsitt R, et al. Enhancing the management of long COVID in general practice: a scoping review. BJGP open. 2022. Available from https://doi.org/10.3399/BJGPO.2021.0178 Wrong population
Bressi B, Paltrinieri S, Fugazzaro S, Costi S. Letter to the editor: Respiratory rehabilitation in elderly patients with COVID-19: A randomized controlled study. Complement Ther Clin Pract. 2021;43. Available from https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2021.101368 Wrong study design
Brodsky MB, Gilbert RJ. The Long-Term Effects of COVID-19 on Dysphagia Evaluation and Treatment. Arch Phys Med Rehabil. 2020;101(9):1662-4. Available from https://doi.org/10.1016/j.apmr.2020.05.006 Wrong study design
Brugliera L, Spina A, Castellazzi P, Cimino P, Tettamanti A, Houdayer E, et al. Rehabilitation of COVID-19 patients. J Rehabil Med. 2020;52(4). Available from https://doi.org/10.2340/16501977-2678 Wrong study design
Brugliera L, Spina A, Giordani A, Iannaccone S. Response to: Nutritional strategies for the rehabilitation of COVID-19 patients. Eur J Clin Nutr. 2021;75(4):731-2. Available from https://doi.org/10.1038/s41430-020-00801-5 Wrong study design
Buonsenso D, Munblit D, De Rose C, Sinatti D, Ricchiuto A, Carfi A, et al. Preliminary evidence on long COVID in children. Acta Paediatrica, International Journal of Paediatrics. 2021;110(7):2208-11. Available from https://doi.org/10.1111/apa.15870 Wrong study design
Burnfield J, Votto J, Hays A, Stuart M, Lewis L, Prettyman E, et al. Six Minute Walk Test Changes during Long-Term Acute Care Hospital Rehabilitation for Patients Post COVID-19. Arch Phys Med Rehabil. 2022;103(3):e13-e4. Available from https://doi.org/10.1016/j.apmr.2022.01.036 Wrong study design
Byambasukh O, Avirmed B, Shirmen B, Khasag A. Exercise intervention and the development of long COVID: A survey of patients admitted to the hospital in Mongolia. Journal of Diabetes Investigation. 2021;12:33. Available from https://doi.org/10.1111/jdi.13663 Wrong study design
Büsching GZZSJ-PSTKR. Effectiveness of Pulmonary Rehabilitation in Severe and Critically Ill COVID-19 Patients: A Controlled Study. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021;18:8956-56. Available from https://doi.org/10.3390/ijerph18178956 Wrong control
Caballero-Garcia A, Perez-Valdecantos D, Guallar P, Caballero-Castillo A, Roche E, Noriega DC, et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Muscle Status in Old Patients Recovering from COVID-19 Infection. Medicina (Kaunas). 2021;57(10). Available from https://doi.org/10.3390/medicina57101079 Wrong population
Cadth. Post-COVID-19 condition: a condition-level review 2022. Available from https://www.cadth.ca/post-covid-19-condition-condition-level-review Wrong study design
Cahalan R, Mockler S. SingStrong for Long Covid: A singing and breathing pilot intervention for respiratory symptoms and general health in Long Covid: A mixed-methods study. Ir. J. Med. Sci. 2021;190:200-00. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1576699 Wrong study design
Cahalan RM, Meade C, Mockler S. SingStrong-A singing and breathing retraining intervention for respiratory and other common symptoms of long COVID: A pilot study. Canadian journal of respiratory therapy : CJRT = Revue canadienne de la therapie respiratoire : RCTR. 2022;58:20-7. Available from https://doi.org/10.29390/cjrt-2021-074 Wrong study design
Camargo-Martínez, W., Lozada-Martínez, I., Escobar-Collazos, A., Navarro-Coronado, A., Moscote-Salazar, L., Pacheco-Hernández, A., Janjua, T., & Bosque-Varela, P. Post-COVID 19 neurological syndrome: Implications for sequelae's treatment. Journal of clinical neuroscience : official journal of the Neurosurgical Society of Australasia, 2021;88, 219-25. Available from https://doi.org/10.1016/j.jocn.2021.04.001 Wrong intervention
Canter B, Weerahandi HM, Mak W, Raschen L, Burack O, Reinhardt J, et al. Rehabilitation intensity in covid-19 patients in a skilled nursing facility. J Am Geriatr Soc. 2021;69:S285. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-1194918 Wrong study design
Carda S, Invernizzi M, Bavikatte G, Bensmail D, Bianchi F, Deltombe T, et al. The role of physical and rehabilitation medicine in the COVID-19 pandemic: The clinician's view. Ann Phys Rehabil Med. 2020;63(6):554-6. Available from https://doi.org/10.1016/j.rehab.2020.04.001 Wrong study design
Carraro U, Albertin G, Martini A, Giuriati W, Guidolin D, Masiero S, et al. To contrast and reverse skeletal muscle weakness by Full-Body In-Bed Gym in chronic COVID-19 pandemic syndrome. Eur J Transl Myol. 2021;31(1). Available from https://doi.org/10.4081/ejtm.2021.9641 Wrong study design
Carson E, Hemenway AN. A Scoping Review of Pharmacological Management of Postacute Sequelae of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 Infection in 2021. Am J Ther. 2022;29(3):305-e321. Available from https://doi.org/10.1097/MJT.0000000000001486 Wrong study design
Catalan IP, Marti CR, Sota DPdl, Alvarez AC, Gimeno MJE, Juana SF, et al. Corticosteroids for COVID-19 symptoms and quality of life at 1 year from admission. J Med Virol. 2022;94(1):205-10 Available from https://doi.org/10.1002/jmv.27296 Wrong population
Ceban F, Leber A, Jawad MY, Yu M, Lui LMW, Subramaniapillai M, et al. Registered clinical trials investigating treatment of long COVID: a scoping review and recommendations for research. Infectious diseases (London, England). 2022:1-11. Available from https://doi.org/10.1080/23744235.2022.2043560 Wrong study design
Centeno-Cortez AK, Diaz-Chavez B, Santoyo-Saavedra DR, Alvarez-Mendez PA, Pereda-Samano R, Acosta-Torres LS. [Respiratory physiotherapy in post-acute COVID-19 adult patients: Systematic review of literature]. Fisioterapia respiratoria en pacientes adultos post-COVID-19: revision sistematica de la literatura. 2022;60(1):59-66. Available from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35271227/ Wrong study design
Centers for Disease Control and Prevention. Patient History and Physical Exam: Evaluating and Caring for Patients with Post-COVID Conditions 2021. Available from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-care/post-covid-workup.html Wrong study design
Centers for Disease Control and Prevention. Evaluating and Caring for Patients with Post-COVID Conditions: Interim Guidance 2021. Available from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-care/post-covid-index.html Wrong study design
Centers for Disease Control and Prevention. General Clinical Considerations: Evaluating and Caring for Patients with Post-COVID Conditions 2021. Available from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-care/post-covid-clinical-eval.html Wrong study design
Ceravolo MG, de Sire A, Andrenelli E, Negrini F, Negrini S. Systematic rapid "living" review on rehabilitation needs due to COVID-19: update to March 31st, 2020. Eur J Phys Rehabil Med. 2020;56(3):347-53. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.20.06329-7 Wrong study design
Cesarone MR, Hu S, Belcaro G, Cornelli U, Feragalli B, Corsi M, et al. Pycnogenol R-Centellicum R supplementation improves lung fibrosis and post-COVID-19 lung healing. Minerva Med. 2022;113(1):135-40. Available from https://doi.org/10.23736/S0026-4806.20.07225-0 Wrong population
Cha C, Baek G. Symptoms and management of long COVID: A scoping review. J Clin Nurs. 2021. Available from https://doi.org/10.1111/jocn.16150 Wrong study design
Chaban O, Khaustova O, Assonov D. P.0370 Escitalopram efficacy in post-covid depression treatment: a pilot study. Eur. Neuropsychopharmacol. 2021;53:S270. Available from https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2021.10.350 Wrong study design
Chandrashekar YYPC, Soumya SV, Sinitha SMSB, Madhu H. Efficacy of laser photodynamic therapy on fungal infections and post COVID mucormycosis: a narrative review. J. Cardiovasc. Dis. Res. 2021;12:407-16. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1374772 Wrong study design
Charfeddine S, Ibn Hadjamor H, Torjmen S, Kraiem S, Hammami R, Bahloul A, et al. Sulodexide in the treatment of patients with long COVID 19 symptoms and endothelial dysfunction: The results of TUN-EndCOV study. Archives of Cardiovascular Diseases Supplements 2022;14:127-27. Available from https://doi.org/10.1016/j.acvdsp.2021.10.007 Wrong study design
Charlotte N, Balaire X, Bardet A, Vial H, Asofii M, Biot V, et al. Practice of cardiac rehabilitation at the beginning of the COVID-19 pandemic: Challenges and responses. Archives of Cardiovascular Diseases Supplements 2022;14:117-17. Available from https://doi.org/10.1016/j.acvdsp.2021.09.265 Wrong study design
Chaturvedi SK. Covid-19, Coronavirus and Mental Health Rehabilitation at Times of Crisis. Journal of Psychosocial Rehabilitation and Mental Health. 2020;7(1). Available from https://doi.org/10.1007/s40737-020-00162-z Wrong study design
Chaudhry A, Master H. Top tips: managing long COVID. Guidelines in Practice. 2021;24(1):26-32. Available from https://www.guidelinesinpractice.co.uk/ infection/top-tips-managing-long-covid/455742.article Wrong study design
Chen H, Shi H, Liu X, Sun T, Wu J, Liu Z. Effect of Pulmonary Rehabilitation for Patients With Post-COVID-19: A Systematic Review and Meta-Analysis. Frontiers in medicine. 2022;9:837420. Available from https://doi.org/10.3389/fmed.2022.837420 Wrong study design
Chen JM, Wang ZY, Chen YJ, Ni J. The Application of Eight-Segment Pulmonary Rehabilitation Exercise in People With Coronavirus Disease 2019. Front Physiol. 2020;11. Available from https://doi.org/10.3389/fphys.2020.00646 Wrong study design
Chishima Y, Huai-Ching Liu IT, A EW. Temporal distancing during the COVID-19 pandemic: letter writing with future self can mitigate negative affect. Applied psychology Health and well-being. 2021. Available from https://doi.org/10.1111/aphw.12256 Wrong population
Chisman E, France S, McCormick S, Shardha J. THE LEEDS POST COVID-19 REHABILITATION PATHWAY;WHAT WE HAVE LEARNT AND ACHIEVED SO FAR. Br. J. Occup. Ther. 2021;84:1-1. Available from https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-1370062 Wrong study design
Chitra SM, Mallika P, Anbu N, Narayanababu R, Sugunabai A, David Paul Raj RS, et al. An open clinical evaluation of selected siddha regimen in expediting the management of COVID-19 – a randomized controlled study. J Ayurveda Integr Med. 2021. Available from https://doi.org/10.1016/j.jaim.2021.01.002 Wrong population
Christensen J, O'Callaghan K, Sinclair H, Hawke K, Love A, Hajkowicz K, et al. Risk factors, Treatment and Outcomes of Subacute Thyroiditis Secondary to COVID-19: A Systematic Review. Intern Med J. 2021;52(4):522-529. Available from https://doi.org/10.1111/imj.15432 Wrong outcome
Chu MMH, Gopikrishna D, Rocke JPJ, Kumar BN. Implementing a covid-19 specialist smell clinic: Experience at the wrightington, wigan and leigh teaching hospitals (wwl), nhs foundation trust, united kingdom. Med J Malaysia. 2021;76:9-13. Available from http://www.e-mjm.org/2021/v76s4/COVID-19-specialist-smell-clinic.pdf Wrong study design
Chung TW-H, Zhang H, Wong FK-C, Sridhar S, Chan K-H, Cheng VC-C, et al. Neurosensory Rehabilitation and Olfactory Network Recovery in Covid-19-related Olfactory Dysfunction. Brain sciences. 2021;11(6). Available from https://doi.org/10.3390/brainsci11060686 Wrong study design
Clayton NA, Walker EF-SA. Clinical profile and recovery pattern of dysphagia in the COVID-19 patient: a prospective observational cohort within NSW. Aust. Crit. Care 2022. Available from https://doi.org/10.1016/j.aucc.2022.01.001 Wrong study design
Coudeyre E, Cormier C, Costes F, Lefevre-Colau MM, Grolier M. Muscular rehabilitation post COVID-19 infection. Revue du Rhumatisme Monographies. 2021;88(3):251-254. Available from https://doi.org/10.1016/j.monrhu.2021.03.002 Wrong population
Cox N, Holland A. Experiences of implementing a home-based pulmonary rehabilitation program during COVID-19. Respirology. 2022;27:38-. Wrong study design
COVID-19 UPDATE. Virtual Post-Sepsis Recovery Program May Also Help Recovering COVID-19 Patients. RT: The Journal for Respiratory Care Practitioners, 2021;34(1), 9. Wrong study design
Cui W, Ouyang T, Qiu Y, Cui D. Literature Review of the Implications of Exercise Rehabilitation Strategies for SARS Patients on the Recovery of COVID-19 Patients. Healthcare. 2021;9(5):590-. Available from https://doi.org/10.3390/healthcare9050590 Wrong population
Curci, C., Pisano, F., Bonacci, E., Camozzi, D. M., Ceravolo, C., Bergonzi, R., De Franceschi, S., Moro, P., Guarnieri, R., Ferrillo, M., Negrini, F., & de Sire, A. Early rehabilitation in post-acute COVID-19 patients: data from an Italian COVID-19 Rehabilitation Unit and proposal of a treatment protocol. Eur J Phys Rehabil Med. 2020;56(5), 633-41. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.20.06339-X Wrong study design
D'Amico F, Rossella DA. Risk of sarcopoenia and prevention of disability in post COVID 19 elderly patients. Bone Reports. 2021;14. Available from https://doi.org/10.1016/j.bonr.2021.100951 Wrong study design
Dai S, Zhao B, Liu D, Zhou Y, Liu Y, Lan L, et al. Follow-Up Study of the Cardiopulmonary and Psychological Outcomes of COVID-19 Survivors Six Months After Discharge in Sichuan, China. Int J Gen Med. 2021;14:7207-17. Available from https://doi.org/10.2147/IJGM.S337604 Wrong intervention
Damanti S, Ramirez GA, Bozzolo EP, Rovere-Querini P, De Lorenzo R, Magnaghi C, et al. Six-month respiratory outcomes and exercise capacity of COVID-19 acute respiratory failure patients treated with continuous positive airway pressure. Intern Med J. 2021;51(11):1810-5. Available from https://doi.org/10.1111/imj.15345 Wrong study design
Danesh V, Arroliga AC, Bourgeois JA, Widmer AJ, McNeal MJ, McNeal TM. Post-acute sequelae of COVID-19 in adults referred to COVID recovery clinic services in an integrated health system in Texas. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2021;34(6):645-8. Available from https://doi.org/10.1080/08998280.2021.1972688 Wrong intervention
Dasgupta A, Kalhan A, Kalra S. Long term complications and rehabilitation of COVID-19 patients. JPMA The Journal of the Pakistan Medical Association. 2020;70(5):S131-S5. Available from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32515393/ Wrong study design
Davies P, Lillie J, Prayle A, Evans C, Griffiths B, du Pre P, et al. Association Between Treatments and Short-Term Biochemical Improvements and Clinical Outcomes in Post-Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 Inflammatory Syndrome. Pediatric critical care medicine : a journal of the Society of Critical Care Medicine and the World Federation of Pediatric Intensive and Critical Care Societies 2021;22:e285-e93. Available from https://doi.org/10.1097/PCC.0000000000002728 Wrong population
Daynes E, Gerlis C, Chaplin E, Gardiner N, Singh SJ. Early experiences of rehabilitation for individuals post-COVID to improve fatigue, breathlessness exercise capacity and cognition - A cohort study. Chron Respir Dis. 2021;18:14799731211015691. Available from https://doi.org/10.1177/14799731211015691 Wrong study design
de Sire A, Andrenelli E, Negrini F, Lazzarini SG, Cordani C, Ceravolo MG, et al. Rehabilitation and COVID-19: update of the rapid living systematic review by Cochrane Rehabilitation Field as of February 28th, 2022. Eur J Phys Rehabil Med. 2022. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.22.07593-1 Wrong study design
Dean E. Managing the effects of long-COVID. Nurs Stand. 2021;36(2):11-. Wrong study design
Décary S, Dugas M, Stefan T, Langlois L, Skidmore B, Bhéreur A, et al. Care Models for Long COVID: A Rapid Systematic Review (preprint) 2021. Available from https://doi.org/10.1101/2021.11.17.21266404 Wrong study design
del Valle MF, Valenzuela J, Marzuca-Nassr GN, Cabrera-Inostroza C, del Sol M, Lizana P, Escobar-Cabello, M, Muñoz-Cofre R. Eight Weeks of Supervised Pulmonary Rehabilitation Are Effective in Improving Resting Heart Rate and Heart Rate Recovery in Severe COVID-19 Patient Survivors of Mechanical Ventilation. Medicina. 2022;58(4):514-. Available from https://doi.org/10.3390/medicina58040514 Wrong study design
Demeco, A., Marotta, N., Barletta, M., Pino, I., Marinaro, C., Petraroli, A., Moggio, L., & Ammendolia, A. Rehabilitation of patients post-COVID-19 infection: a literature review. The Journal of international medical research, 2020;48(8), 300060520948382. Available from https://doi.org/10.1177/0300060520948382 Wrong population
De Souza Y, MacEdo J, Nascimento R, Alves MAM, Medeiros S, Leal L, et al. Low-Intensity Pulmonary Rehabilitation Through Videoconference for Post-Acute COVID-19 Patients. Am J Respir Crit Care Med. 2021;203(9). Available from https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/ajrccm-conference.2021.203.1_MeetingAbstracts.A4124 Wrong study design
Dhoonmoon L. Self-management for patients with suspected 'long COVID'. Independent Nurse. 2021;2021(2):22-4. Available from https://www.independentnurse.co.uk/clinical-article/self-management-for-patients-with-suspected-long-covid/234556/ Wrong study design
Dhooria S, Chaudhary S, Sehgal IS, Agarwal R, Arora S, Garg M, et al. High-dose <ovid:i>versus</ovid:i> low-dose prednisolone in symptomatic patients with post-COVID-19 diffuse parenchymal lung abnormalities: an open-label, randomised trial (Acronym: COLDSTER). The European respiratory journal 2021. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.02930-2021 Wrong population
Ding H, He F, Lu YG, Hao SW, Fan XJ. Effects of non-drug interventions on depression, anxiety and sleep in COVID-19 patients: A systematic review and meta-analysis. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2021;25(3):1087-96. Available from https://doi.org/10.26355/eurrev_202101_24679 Wrong population
Diotallevi F, Mazzanti S, Properzi P, Olivieri S, Giacometti A, Offidani A. Is there a POST-COVID dermatological syndrome? The integrated dermato-infectious disease experience of a single centre. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2022;36(3):e166-e9. Available from https://doi.org/10.1111/jdv.17803 Wrong study design
Dixon MG, Lutfy C. Outcomes Among Patients Referred to Outpatient Rehabilitation Clinics After COVID-19 diagnosis - United States, January 2020-March 2021 (vol 70, pg 967, 2021). Mmwr-Morbidity and Mortality Weekly Report 2021;70:967-71. Available from https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-1372288 Wrong control
Dmytriiev D, Dobrovanov O. Post-COVID pain syndrome. Anaesthesia, Pain and Intensive Care 2021;25:505-12. Available from https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/es/covidwho-1372227 Wrong study design
Donaldson K, Brenton A, Haslam P, Turner N, Talbot J, Newsham J, et al. Delivering a community-based COVID-19 rehabilitation service using existing pulmonary rehabilitation teams is safe and feasible. Thorax. 2021;76:A103-A4. Available from https://doi.org/10.1136/thorax-2020-BTSabstracts.180 Wrong study design
Dowds J, Sheill G, Brien KO, Murphy N, Bannan C, Martin-Loeches I. Profiling the physical rehabilitation of COVID-19 patients admitted to critical care. Intensive Care Medicine Experimental. 2020;8. Available from https://doi.org/10.1186/s40635-020-00354-8 Wrong study design
Duan Q, Guo G, Ren Y, Shang H, Du J, Li M, et al. Treatment Outcomes, Influence Factors of 116 Hospitalized COVID-19 Patients with Longer/Prolonged Treatment Course in Wuhan, China; 2020. Available from https://doi.org/10.2139/ssrn.3550017 Wrong population
Duncan DL. Living with long COVID. Journal of Prescribing Practice 2021;3:362-68. Available from https://doi.org/10.12968/jprp.2021.3.9.362 Wrong study design
Duymaz T. Pulmonary Rehabilitation in Post-Acute Period of COVID-19 Infection: Prospective Randomized Controlled Trial; 2020. Available from https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04365738 Wrong study design
Elanwar R, Hussein M, Magdy R, Eid RA, Yassien A, Abdelsattar AS, et al. Physical and Mental Fatigue in Subjects Recovered from COVID-19 Infection: A Case-Control Study. Neuropsychiatr Dis Treat. 2021;17:2063-71. Available from https://doi.org/10.2147/NDT.S317027 Wrong study design
Ensinck G, Gregorio G, Flores RM, Crowe CI, Clerico Mosina P, Curi C, et al. [Consensus on treatment of multisystemic inflammatory syndrome associated with COVID-19]. Consenso sobre el tratamiento del sindrome inflamatorio multisistemico asociado a COVID-19. 2021;119:S198-S211. Available from https://doi.org/10.5546/aap.2021.S198 Wrong study design
Everaerts S, Heyns A, Langer D, Beyens H, Hermans G, Troosters T, et al. COVID-19 recovery: benefits of multidisciplinary respiratory rehabilitation. BMJ open respiratory research 2021;8. Available from https://doi.org/10.1136/bmjresp-2020-000837 Wrong study design
Falvey JR, Ferrante LE. Flattening the disability curve: Rehabilitation and recovery after COVID-19 infection. Heart & lung. 2020;49(5):440-1. Available from https://doi.org/10.1016/j.hrtlng.2020.05.001 Wrong study design
Fan WH, Hin HJ. Effect of aerobics on the rehabilitation training of patients with COVID-19. Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology. 2021;128:235-. Wrong study design
Fekrazad R, Fekrazad S. The Potential Role of Photobiomodulation in Long COVID-19 Patients Rehabilitation. Photobiomodulation, photomedicine, and laser surgery. 2021;39(4):229-31. Available from https://doi.org/10.1089/photob.2020.4984 Wrong study design
Fernández-de-Las-Peñas C, Martín-Guerrero JD, Cancela-Cilleruelo I, Moro-López-Menchero P, Rodríguez-Jiménez J, Navarro-Pardo E, et al. Exploring the Recovery Curves for Long-term Post-COVID Functional Limitations on Daily Living Activities: The LONG-COVID-EXP-CM Multicenter Study. The Journal of infection. 2022. Available from https://doi.org/10.1016/j.jinf.2022.01.031 Wrong study design
Fernández-de-Las-Peñas C, Martín-Guerrero JD, Navarro-Pardo E, Cancela-Cilleruelo I, Moro-López-Menchero P, Pellicer-Valero OJ. Exploring Trajectory Curves from Loss of Smell and Taste in Previously Hospitalized COVID-19 Survivors: the LONG-COVID-EXP-CM Multicenter Study. J Gen Intern Med. 2022. Available from https://doi.org/10.1007/s11606-022-07459-8 Wrong study design
Feshchenko YI, Ostrovskyy MM, Varunkiv OI, Horovenko NH. Improved quality of life and dyspnea with erdosteine in COVID-19 patients after hospital discharge. Minerva Respiratory Medicine. 2022;61(2):54-62. Available from https://doi.org/10.23736/S2784-8477.22.01992-1 Wrong population
Fisher DL, Pavel A, Malnick S. Rapid recovery of taste and smell in a patient with SARS-CoV-2 following convalescent plasma therapy. QJM : monthly journal of the Association of Physicians. 2021;114(5):319-20. Available from https://doi.org/10.1093/qjmed/hcaa341 Wrong study design
Foged F, Rasmussen IE, Bjorn Budde J, Rasmussen RS, Rasmussen V, Lyngbaek M, et al. Fidelity, tolerability and safety of acute high-intensity interval training after hospitalisation for COVID-19: a randomised cross-over trial. BMJ open sport & exercise medicine. 2021;7(3):e001156. Available from http://dx.doi.org/10.1136/bmjsem-2021-001156 Wrong study design
Fontana LCC, Bernardo G, Bernardo CD, Vieira JD, Dias FM, Bom BM, et al. Results from a multidisciplinary rehabilitation program with patients post-COVID-19 infection. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA2118 Wrong study design
Fowler-Davis S, Platts K, Thelwell M, Woodward A, Harrop D. A mixed-methods systematic review of post-viral fatigue interventions: Are there lessons for long Covid? PLoS One. 2021;16(11):e0259533. Available from https://doi.org/10.1371/journal.pone.0259533 Wrong population
Frajkova Z, Tedla M, Tedlova E, Suchankova M, Geneid A. Postintubation Dysphagia During COVID-19 Outbreak-Contemporary Review. Dysphagia. 2020;35(4):549-57. Available from https://doi.org/10.1007/s00455-020-10139-6 Wrong study design
Fugazzaro S, Contri A, Esseroukh O, Kaleci S, Croci S, Massari M, et al. Rehabilitation Interventions for Post-Acute COVID-19 Syndrome: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(9). Available from https://doi.org/10.3390/ijerph19095185 Wrong study design
Funke-Chambour M, Bridevaux P-O, Clarenbach CF, Soccal PM, Nicod LP, von Garnier C, et al. Swiss Recommendations for the Follow-Up and Treatment of Pulmonary Long COVID. Respiration; international review of thoracic diseases. 2021;100(8):826-41. Available from https://doi.org/10.1159/000517255 Wrong study design
Gaber TAZK, Ashish A, Unsworth A, Martindale J. Are mRNA covid 19 vaccines safe in long covid patients? A health care workers perspective. British Journal of Medical Practitioners 2021;14. Available from bjmp.org/content/are-mrna-covid-19-vaccines-safe-long-covid-patients-health-care-workers-perspective Wrong study design
Gamal Dalia M, Ibrahim Rehab A, Farid Samaan S. Post COVID-19 syndrome in a prospective cohort study of Egyptian patients. Egyptian Rheumatology and Rehabilitation. 2022;49(1):12-. Available from https://doi.org/10.1186/s43166-021-00104-y Wrong study design
Garcia-Molina A, Espina-Bou M, Rodriguez-Rajo P, Sanchez-Carrion R, Ensenat-Cantallops A. Neuropsychological rehabilitation program for patients with post-COVID-19 syndrome: A clinical experience. Programa de rehabilitacion neuropsicologica en pacientes con sindrome post-COVID-19: una experiencia clinica. 2021. Available from https://doi.org/10.1016/j.nrl.2021.03.008 Wrong study design
Geppe NA, Glazachev OS, Timofeev YS, Shakhnazarova MD, Kolosova NG, Samartseva VG, et al. Hypoxic conditioning in comprehensive rehabilitation of children with bronchial asthma after coronavirus infection. Voprosy Prakticheskoi Pediatrii. 2021;16(4):7-15. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-1538972 Wrong population
Gilmutdinova IR, Kolyshenkov VA, Lapickaya KA, Trepova AS, Vasileva VA, Prosvirnin AN, et al. Telemedicine platform COVIDREHAB for remote rehabilitation of patients after COVID-19. Eur J Transl Myol. 2021. Available from https://doi.org/10.4081/ejtm.2021.9783 Wrong study design
Gloeckl R, Leitl D, Jarosch I, Schneeberger T, Christoph. N, Stenzel N, et al. Benefits of pulmonary rehabilitation in COVID-19 – a prospective observational cohort study. ERJ Open Research. 2021:00108-2021. Available from https://doi.org/10.1183/23120541.00108-2021 Wrong study design
Glunčič TJ, Muršič D, Basara L, Vranic L, Močan A, Makek MJ, Samaržija M. Overview of symptoms of ongoing symptomatic and post-COVID-19 patients who were reffered to pulmonary rehabilitation - First single-centre experience in croatia. Psychiatria Danubina 2021;33:565-71. Available from https://www.psychiatria-danubina.com/UserDocsImages/pdf/ dnb_vol33_noSuppl%204/dnb_vol33_noSuppl%204_565.pdf Wrong population
Goel N, Goyal N, Nagaraja R, Kumar R. Systemic corticosteroids for management of 'long-COVID': an evaluation after 3 months of treatment. Monaldi archives for chest disease = Archivio Monaldi per le malattie del torace. 2021. Available from https://doi.org/10.4081/monaldi.2021.1981 Wrong study design
Gogoll C, Leo F, Schueller PO, Grohe C. [Post-COVID sequela of the lung - follow up and treatment]. Post-COVID und die Lunge. 2021;146(21):e113. Available from https://doi.org/10.1055/a-1492-8808 Wrong study design
Goodwin VA, Allan L, Bethel A, Cowley A, Cross JL, Day J, et al. Rehabilitation to enable recovery from COVID-19: a rapid systematic review. Physiotherapy. 2021. Available from https://doi.org/10.1016/j.physio.2021.01.007 Wrong population
Gore S, Keysor J. COVID-19 Post-Acute Sequela Rehabilitation: A look to the future through the lens of COPD and Pulmonary Rehabilitation. Archives of rehabilitation research and clinical translation. 2022:100185. Available from https://doi.org/10.1016/j.arrct.2022.100185 Wrong study design
Granger C, Hlal O, Mercier E, Bordart E, Teule L, Colombain L, et al. Description des séquelles à 3 mois d’une COVID grave chez une population jeune et comorbide. Infectious Diseases Now. 2021;51(5):S15-S6. Available from https://doi.org/10.1016/j.idnow.2021.06.006 Wrong study design
Greenhalgh T, Knight M, A'Court C, Buxton M, Husain L. Management of post-acute covid-19 in primary care. The BMJ. 2020;370. Available from https://doi.org/10.1136/bmj.m3026 Wrong study design
Grigoletto I, Cavalheri V, Lima FFd, Ramos EMC. Recovery after COVID-19: The potential role of pulmonary rehabilitation. Brazilian journal of physical therapy. 2020;24(6):463-4. Available from https://doi.org/10.1016/j.bjpt.2020.07.002 Wrong study design
Grissmer J. Acupuncture for COVID Long-Haulers: Pt. 1: 5 Element Acupuncture basis for diagnosis and treatment. Acupuncture Today. 2021;22(8):1-33. Available from https://www.acupuncturetoday.com/digital/index.php?i=762&a_id=34054&pn=2&r=t&Page=1 Wrong study design
Grosbois J-M, Gephine S, Le Rouzic O, Chenivesse C. Feasibility, safety and effectiveness of remote pulmonary rehabilitation during COVID-19 pandemic. Respiratory medicine and research. 2021;80:100846. Available from https://doi.org/10.1016/j.resmer.2021.100846 Wrong study design
Grund S, Bauer J. [Long COVID Syndrome in frail older persons - complex to diagnose and treat]. Long-Covid gefahrdet bei alteren Patienten die Funktionalitat. 2022;164:42-47. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8765814/ Wrong study design
Guck AJ, Buck K, Lehockey K. Psychological complications of COVID-19 following hospitalization and ICU discharge: Recommendations for treatment. Professional Psychology: Research and Practice. 2021. Available from https://doi.org/10.1037/pro0000402 Wrong study design
Gustavson AM, Rud B, Sullivan EK, Beckett A, Gause LR. Role and impact of interdisciplinary rehabilitation in an acute COVID-19 recovery unit. J Am Geriatr Soc. 2021;69(4):878-81. Available from https://doi.org/10.1111/jgs.17060 Wrong study design
Hameed F, Palatulan E, Jaywant A, Said R, Lau C, Sood V, et al. Outcomes of a COVID-19 recovery program for patients hospitalized with SARS-CoV-2 infection in New York City: A prospective cohort study. PM R. 2021. Available from: https://doi.org/10.1002/pmrj.12578 Wrong population
Hameed F, Palatulan E, Jaywant A, Said R, Lau C, Sood V, et al. Reply to letter re "Outcomes of a COVID-19 Recovery Program for Patients Hospitalized with SARS-CoV-2 Infection in New York City: A Prospective Cohort Study.". PM & R : the journal of injury, function, and rehabilitation. 2021. Available from https://doi.org/10.1002/pmrj.12629 Wrong study design
Hanna G, Bankler S, Schandl A, Roel M, Hedman A, Franko MA, et al. The role of ventilatory support for long-term outcomes after critical infection with COVID-19: A prospective cohort study. The clinical respiratory journal. 2021. Available from https://doi.org/10.1111/crj.13453 Wrong population
Haouchan R, Riachy M, Harmouche C, Naoum Z, Salameh M, Merheb P, et al. Late Breaking Abstract - Functional benefits of post COVID-19 multidisciplinary pulmonary rehabilitation program. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA3914 Wrong study design
Hayden MC, Limbach MSMMSSGJKNDSK. Effectiveness of a Three-Week Inpatient Pulmonary Rehabilitation Program for Patients after COVID-19: A Prospective Observational Study. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021;18:9001-01. Available from https://doi.org/10.3390/ijerph18179001 Wrong control
Hayden MC, Limbach M, Schuler M, Merkl S, Schwarzl G, Jakab K, Nowak D, Schultz K. Short-term Effects of a Three-week Inpatient Post-COVID-19 Pulmonary Rehabilitation Program - a Prospective Observational Study2021 2021. Available from https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-578230/v1 Wrong study design
He J, Yang L, Pang J, Dai L, Zhu J, Deng Y, et al. Efficacy of simplified-cognitive behavioral therapy for insomnia(S-CBTI) among female COVID-19 patients with insomnia symptom in Wuhan mobile cabin hospital. Sleep & breathing = Schlaf & Atmung. 2021;25(4):2213-9. Available from https://doi.org/10.1007/s11325-021-02350-y Wrong study design
Heald A, Riste L, Walther A, Stedman M, Mukherjee A, Perrin R. Reducing fatigue-related symptoms in Long COVID-19: finding an intervention that works. BJPsych Open. 2021;7:S254-S5. Available from https://doi.org/10.1192/bjo.2021.681 Wrong study design
Heald A, Perrin R, Walther A, Stedman M, Hann M, Mukherjee A, et al. Reducing fatigue-related symptoms in Long COVID-19: a preliminary report of a lymphatic drainage intervention. Cardiovascular endocrinology & metabolism. 2022;11(2):e0261. Available from https://doi.org/10.1097/XCE.0000000000000261 Wrong study design
Hennigs JK, Oqueka T, Harbaum L, Klose H. [Organ-specific sequelae of COVID-19 in adults]. Organbezogene Folgeerscheinungen von COVID-19 bei Erwachsenen. 2022. Available from https://doi.org/10.1007/s00103-022-03513-2 Wrong study design
Herman B, Viwattanakulvanid P, Dzulhadj A, Oo AC, Patricia K, Pongpanich S. EFFECT OF FULL VACCINATION AND POST-COVID OLFACTORY DYSFUNCTION IN RECOVERED COVID-19 PATIENT. A RETROSPECTIVE LONGITUDINAL STUDY WITH PROPENSITY MATCHING 2022. Available from https://doi.org/10.1101/2022.01.10.22269007 Wrong study design
Holtslag HR, van den Borst B, Reijers MHE, Dettling DS. Post-COVID-19 rehabilitation; a matter of customisation. Nazorg voor covid-19-patienten. 2020;164. Wrong study design
Howard-Jones AR, Burgner DP, Crawford NW, Goeman E, Gray PE, Hsu P, et al. COVID-19 in children. II: Pathogenesis, disease spectrum and management. J Paediatr Child Health. 2021. Available from https://doi.org/10.1111/jpc.15811 Wrong study design
Huffman S, Badran B, Dancy M, Austelle C, Kautz S, George M. At-Home Telemedicine Controlled taVNS Twice Daily for 4 weeks is Feasible and Safe for Long COVID Symptoms. Brain Stimul. 2021;14(6):1702-3. Available from https://doi.org/10.1016/j.brs.2021.10.367 Wrong study design
hussien M, Hussien A, ismail W, alsoubky M, ramzy S, Shahin M. Efficacy of pentasodium diethylenetriamine pentaacetate in ameliorating anosmia post COVD-19 (preprint)2022 2022. Available from https://doi.org/10.22541/au.164607067.70886700/v1 Wrong study design
Hussain A, Khurana A, Kumar G, Abhishek S, Raj K. Pulmonary rehabilitation in Covid pneumonia sequelae: so near yet so far. ERJ Open Research. 2021:00398-2021. Available from https://doi.org/10.1183/23120541.00398-2021 Wrong study design
Hylton H, Pfeffer PE, Robson C, Goodfellow H, Murray E, Ricketts W. Rapid design and implementation of a personalised holistic post-COVID recovery and rehab app. Thorax. 2021;76:A236. Available from http://dx.doi.org/10.1136/thorax-2020-BTSabstracts.412 Wrong study design
Imamura M, Mirisola AR, Ribeiro FdQ, De Pretto LR, Alfieri FM, Delgado VR, et al. Rehabilitation of patients after COVID-19 recovery: An experience at the Physical and Rehabilitation Medicine Institute and Lucy Montoro Rehabilitation Institute. Clinics (Sao Paulo, Brazil). 2021;76:e2804. Available from https://doi.org/10.6061/clinics/2021/e2804 Wrong study design
Jadhav K, Jariwala P. ‘Ivabradin’ versus ‘Carvedilol’ in the management of Post-COVID-19 palpitation with sinus tachycardia. Indian Heart J. 2020;72:S33. Available from https://doi.org/10.1016/j.ihj.2020.11.092 Wrong study design
Jadhav K, Jariwala P. Ivabradine versus carvedilol in the management of palpitation with sinus tachycardia among recovered COVID-19 patients. J Cardiol Cardiovasc Med. 2020;5:176-80. Available from https://doi.org/10.29328/journal.jccm.1001107 Wrong population
Jafar A, Lasso A, Shorr R, Hutton B, Kilty S. Olfactory recovery following infection with COVID-19: A systematic review. PLoS One. 2021;16(11):e0259321. Available from https://doi.org/10.1371/journal.pone.0259321 Wrong intervention
Jain E, Harmon EY, Sonagere MB. Functional Outcomes and Post-Discharge Care Sought by Patients with COVID-19 Compared to Matched Controls After Completing Inpatient Acute Rehabilitation. PM & R : the journal of injury, function, and rehabilitation. 2021. Available from https://doi.org/10.1002/pmrj.12607 Wrong population
Jalalizadeh M, Buosi K, Dionato FAV, Dal Col LSB, Giacomelli CF, Ferrari KL, et al. Randomized clinical trial of BCG vaccine in patients with convalescent COVID-19: Clinical evolution, adverse events, and humoral immune response. J Intern Med. 2022. Available from https://doi.org/10.1111/joim.13523 Wrong population
Jalusic Gluncic T, Mursic D, Basara L, Vranic L, Mocan A, Jankovic Makek M, et al. Overview of Symptoms of Ongoing Symptomatic and Post-COVID-19 Patients Who Were Reffered to Pulmonary Rehabilitation - First Single-Centre Experience in Croatia. Psychiatria Danubina. 2021;33:565-71. Available from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34718282/ Wrong study design
Jamaati H, Hashemian SM, Farzanegan B, Malekmohammad M, Tabarsi P, Marjani M, et al. No clinical benefit of high dose corticosteroid administration in patients with COVID-19: a preliminary report of a randomized clinical trial. Eur J Pharmacol. 2021;897:173947. Available from https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2021.173947 Wrong population
Jimeno-Almazán A, Pallarés JG, Buendía-Romero Á, Martínez-Cava A, Franco-López F, Sánchez-Alcaraz Martínez BJ, et al. Post-covid-19 syndrome and the potential benefits of exercise. Int J Environ Res Public Health. 2021;18(10). Available from https://doi.org/10.3390/ijerph18105329 Wrong study design
Johansson J, Levi R, Jakobsson M, Gunnarsson S, Samuelsson K. Multiprofessional Neurorehabilitation After COVID-19 Infection Should Include Assessment of Visual Function. Arch Rehabil Res Clin Transl. 2022;4(2):100184. Available from https://doi.org/10.1016/j.arrct.2022.100184 Wrong study design
Kabalkin Y, Gil M, Lifshitz E, Moav A, Kabessa M, Jaber S, et al. Effects of SARS-Corona virus 2 on IVF treatment parameters: A cohort study of post COVID-19 patients. Hum. Reprod. 2021;36:130-30. Wrong study design
Kader M, Hossain MA, Reddy V, Perera NKP, Rashid M. Effects of short-term breathing exercises on respiratory recovery in patients with COVID-19: a quasi-experimental study. BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. 2022;14(1). Available from https://doi.org/10.1186/s13102-022-00451-z Wrong population
Kandakurti PK, Amaravadi SK. Management and Rehabilitation of COVID-19: A Physiotherapist Perspective. Critical Reviews in Physical and Rehabilitation Medicine. 2021;33(1):1-15. Available from https://doi.org/10.1615/CritRevPhysRehabilMed.2021037383 Wrong study design
Kardes S. Spa therapy (balneotherapy) for rehabilitation of survivors of COVID-19 with persistent symptoms. Med Hypotheses. 2021;146:110472. Available from https://www.sciencedirect.com/science/article/ pii/S0306987720333636?via%3Dihub Wrong study design
Karime  C, Doulaye Seydou M, Ragland J, Wyrick B, Ijaz M, Khan AM. Pulmonary Function at 1- and 2.5-Months Following Hospital Discharge in Patients with Coronavirus Disease 2019. A Preliminary Study Investigating the Effect of Albuterol Sulfate with or Without Inhaled Corticosteroids. Am J Respir Crit Care Med. 2021;203(9). Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1277768 Wrong study design
Karosanidze I, Kiladze U, Kirtadze N, Giorgadze M, Amashukeli N, Parulava N, et al. Efficacy of Adaptogens in Patients with Long COVID-19: A Randomized, Quadruple-Blind, Placebo-Controlled Trial. Pharmaceuticals (Basel). 2022;15(3). Available from https://doi.org/10.3390/ph15030345 Wrong population
Karthikeyan T. Therapeutic effectiveness of diaphragmatic with costal breathing exercises on C-19 PEFR patients. Intensive Care Medicine Experimental. 2021;9 Wrong study design
Kasnakova P, Kilova K. Recovery and rehabilitation of patients with COVID-19 and post-COVID-19 syndrome. Kuwait Med. J. 2021;53:346-47. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-1431496 Wrong study design
Kazama I. Stabilizing mast cells by commonly used drugs: a novel therapeutic target to relieve post-COVID syndrome? Drug Discov Ther. 2020;14(5):259-61. Available from https://doi.org/10.5582/ddt.2020.03095 Wrong study design
Khunti K, Davies MJ, Kosiborod MN, Nauck MA. Long COVID – metabolic risk factors and novel therapeutic management. Nature Reviews Endocrinology. 2021. Available from https://doi.org/10.1038/s41574-021-00495-0 Wrong study design
Kiekens C, Boldrini P, Andreoli A, Avesani R, Gamna F, Grandi M, et al. Rehabilitation and respiratory management in the acute and early post-acute phase "instant paper from the field" on rehabilitation answers to the COVID-19 emergency. Eur J Phys Rehabil Med. 2020;56(3):323-6. Available from https://doi.org/10.23736/s1973-9087.20.06305-4 Wrong study design
King M, Byrne A, Denehy L, Graham P, Douglas B, de Toni P, et al. Feasibility of a Group-Based Telerehabilitation Intervention for Long COVID Management (preprint) 2022. Available from https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1452186/v1 Wrong study design
Kireyev IV, Zhabotynska NV, Bakumenko MG, Khyzhnyak VM, Knizhenko IB. Rehabilitation in Post COVID-19 Neurological Syndrome. Acta Balneol. 2022;64(1):11-5. Available from https://doi.org/10.36740/ABal202201102 Wrong population
Kirkner RM. Steroids reduced COVID-19 persistent lung dysfunction. Chest Physician. 2021;16(4):10-. Wrong study design
Knight F, Cornish L, Shen X, Thomas C. Is Pulmonary Rehabilitation (PR) effective in people recovering from severe COVID-19 (C-19) pneumonia? Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA2264 Wrong study design
Kokhan S, Romanova E, Nadeina L, Baatar B, Shagdarsuren O, Purevdorj D. EFFECT OF PHYSICAL REHABILATION ON THE FUNCTIONAL STATE OF POST COVID-19 PATIENTS. Laplage Em Revista. 2021;7(3):675-81. Available from https://doi.org/10.24115/S2446-6220202173A1475p.675-681 Wrong study design
Kokhan S, Vlasava S, Kolokoltsev M, Bayankin O, Kispayev T, Trofimova N, et al. Postcovid physical rehabilitation at the sanatorium. Journal of Physical Education and Sport. 2022;22(3):607-13. Available from https://www.efsupit.ro/images/stories/martie2022/Art%2076.pdf Wrong study design
Kolditz M, Beyer-Westendorf J, von Bonin S, Koschel DS. [Persistent dyspnea after COVID-19: Suggestions for follow-up care]. Persistierende Dyspnoe nach COVID-19: Vorschlage zur hausarztlichen Nachsorge. 2021;163(8):52-5. Available from https://doi.org/10.1007/s15006-021-9842-6 Wrong study design
Kryvenko VI, Kolesnyk MY, Bielenichev IF, Pavlov SV. Thiotriazolin effectiveness in complex treatment of patients with post-COVID syndrome. Zaporozhye Medical Journal. 2021;23(3):402-11. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1315014 Wrong population
Kumar Khurana A, Hussain A, Goyal A, Karna ST, Saigal S, Krishnan Soman R, et al. Six-Week Hospital-Based Pulmonary Rehabilitation in Covid Pneumonia ICU Survivors: Experience from a Tertiary Care Center in Central India. Turkish thoracic journal. 2022;23(2):89-96. Available from https://doi.org/10.5152/TurkThoracJ.2022.21159 Wrong population
Kwiatkowska K, Partyka O, Pajewska M, Czerw A. POST COVID-19 PATIENTS' REHABILITATION - POTENTIAL OF USING HALOTHERAPY IN THE FORM OF GENERALLYACCESSIBLE INHALATORIA WITH DRY SALT AEROSOL. Acta Pol Pharm. 2021;78(6):749-54. Available from https://doi.org/10.32383/appdr/146494 Wrong study design
LaFond E, Weidman K, Lief L. Care of the postcoronavirus disease 2019 patient. Current opinion in pulmonary medicine, 2021;27(3):199-204. Available from https://doi.org/10.1097/MCP.0000000000000767 Wrong intervention
Laine C, Cotton D. COVID-19: Evaluation and Care of Patients With Persistent Symptoms Following Acute SARS-CoV-2 Infection. Ann. Intern. Med. 2021;174:1159-60. Available from https://doi.org/10.7326/M21-2342 Wrong study design
Lal, A., Mishra, A. K., John, K., & Akhtar, J. Corticosteroids and rehabilitation in COVID-19 survivors. Journal of the Formosan Medical Association = Taiwan yi zhi, 2021;120(5): 1284-85. Available from https://doi.org/10.1016/j.jfma.2020.12.005 Wrong intervention
Larinskiy N, Larinskaya I, Byalovskiy Y, Glotov S, Shakhanov A. Evaluation of the effectiveness of low-frequency magnetotherapy in the rehabilitation of patients with pneumonia caused by the SARS-CoV-2 virus (the causative agent of COVID-19). Pakistan Journal of Medical and Health Sciences. 2021;15(6):1706-8. Available from https://doi.org/10.53350/pjmhs211561706 Wrong population
Lasa JJ, Alali A, Anders M, Tume SC, Muscal E, Tejtel SKS, et al. Cardiovascular sequelae from COVID-19: perspectives from a paediatric cardiac ICU. Cardiol Young. 2022:1-8. Available from https://doi.org/10.1017/S1047951122000130 Wrong study design
Lassen MCH, Skaarup KG, Lind JN, Alhakak AS, Sengeløv M, Nielsen AB, et al. Recovery of cardiac function following COVID‐19 – ECHOVID‐19: a prospective longitudinal cohort study. Eur. J. Heart Fail. 2021;23:1903-12. Available from https://doi.org/10.1002/ejhf.2347 Wrong study design
Law S, Leung AW, Xu C. Tai-Chi and Baduanjin during treatment and rehabilitation of older adults with COVID-19. Asian Journal of Gerontology and Geriatrics 2020;15:96-96. Available from https://doi.org/10.12809/ajgg-2020-435-letter Wrong study design
Lazzeri M, Lanza A, Bellini R, Bellofiore A, Cecchetto S, Colombo A, et al. Respiratory physiotherapy in patients with COVID-19 infection in acute setting: A Position Paper of the Italian Association of Respiratory Physiotherapists (ARIR). Monaldi Archives for Chest Disease. 2020;90(1):163-8. Available from https://doi.org/10.4081/monaldi.2020.1285 Wrong study design
Leckie T, Hunter A, Hardy B, Palmer A, Standing M-K, Stoner G, et al. A socially distanced and digitally enhanced COVID-19 rehabilitation programme. Clin Med. 2021;21:57. Available from https://doi.org/10.7861/clinmed.21-2-s57 Wrong study design
Lee KM, Ko HJ, Lee GH, Kim AS, Lee DW. A well‐structured follow‐up program is required after recovery from coronavirus disease 2019 (Covid‐19); release from quarantine is not the end of treatment. Journal of Clinical Medicine. 2021;10(11). Available from https://doi.org/10.3390/jcm10112329 Wrong study design
Lee-Mateus AY, Hernandez-Rojas D, Castillo-Larios R, Walsh K, Abia-Trujillo D, Fernandez-Bussy S. Organizing pneumonia post COVID-19: Outcomes of treatment with corticosteroids in the outpatient setting. Respirology 2021;26:176. Available from https://doi.org/10.1111/resp.14150_258 Wrong study design
Leeb S. Long-Covid — Effiziente Behandlungs- Strategien Mit Akupunktur und Homöopathischer Unterstützung Long-COVID — Efficient Acupuncture Strategies Supported by Homeopathic Treatment. Akupunktur & Aurikulomedizin 2021;47:32-35. Available from https://doi.org/10.1007/s15009-021-5749-7 Wrong study design
Lei J, Yang L, Wen G, Qumu S, Ren X, Yang T. Pulmonary telerehabilitation and efficacy among discharged COVID-19 patients: Rational and design of a prospective real-world study. The clinical respiratory journal 2021. Available from https://doi.org/10.1111/crj.13422 Wrong study design
Leite VF, Rampim DB, Jorge VC, de Lima MdCC, Cezarino LG, da Rocha CN, et al. Persistent Symptoms and Disability After COVID-19 Hospitalization: Data From a Comprehensive Telerehabilitation Program. Arch Phys Med Rehabil. 2021;102(7):1308-16. Available from https://doi.org/10.1016/j.apmr.2021.03.001 Wrong study design
Leitl D, Schneeberger T, Glöckl R, Jarosch I, Rembert Koczulla A. Rehabilitation bei Post-COVID-19-Patienten - individuell und zielgerichtet. Pneumo News. 2022;14(1):30-9. Available from https://doi.org/10.1007/s15033-022-2806-4 Wrong study design
Li L, An X, Zhang Q, Tao J, He J, Chen Y, et al. Shumian capsule (舒眠胶囊) improves symptoms of sleep mood disorder in convalescent patients of Corona Virus Disease 2019. J Tradit Chin Med. 2021;41(6):974-81. Available from https://doi.org/10.19852/j.cnki.jtcm.2021.06.015 Obvious inconsistencies in data
Li L, Gou CY, Li XM, Song WY, Wang XJ, Li HY, et al. Effects of Chinese Medicine on Symptoms, Syndrome Evolution, and Lung Inflammation Absorption in COVID-19 Convalescent Patients during 84-Day Follow-up after Hospital Discharge: A Prospective Cohort and Nested Case-Control Study. Chin J Integr Med. 2021;27(4):245-51. Available from https://doi.org/10.1007/s11655-021-3328-3 Wrong population
Lim L. Treating COVID-19 with photobiomodulation-short-term recovery and long-haul neuroregulation. NeuroRegulation. 2021;8(4):207-8. Wrong study design
Lima Bosi P, de Freitas Januzzi LF, Barreto de Paula P, Carvalho de Oliveira C, Scianni CA, Nunes da Costa TA, et al. A importância da reabilitação pulmonar em pacientes com COVID-19. Fisioterapia Brasil. 2021;22(2):261-71. Available from https://doi.org/10.33233/fb.v22i2.4288 Wrong study design
Limbach M, Hayden M, Nowak D, Schwarzl G, Jakab K, Merkl S, et al. Pneumological Rehabilitation in Post-Covid-19 Patients: Experiences and Short-term Treatment Results. Pneumologie 2021;75:S51-S51. Wrong study design
Lin Y, Saper R, Patil SJ. Long COVID Shared Medical Appointments: Lifestyle and Mind-Body Medicine With Peer Support. Ann Fam Med. 2022. Available from https://doi.org/10.7302/3956 Wrong study design
Liska D, Andreansky M. Rehabilitation and physical activity for COVID-19 patients in the post infection period. Bratislava Medical Journal. 2021;122(5):310-4. Available from https://doi.org/10.4149/BLL_2021_052 Wrong study design
Liu K, Zhang W, Yang Y, Zhang J, Li Y, Chen Y. Respiratory rehabilitation in elderly patients with COVID-19: A randomized controlled study. Complement Ther Clin Pract. 2020 May;39:101166. Available from https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2020.101166 Wrong population
Liu Y, Yang YQ, Liu Y, Pei SL, Yang HH, Wu JJ, et al. Effects of group psychological intervention combined with pulmonary rehabilitation exercises on anxiety and sleep disorders in patients with mild coronavirus disease 2019 (COVID-19) infections in a Fangcang hospital. Psychol Health Med. 2021:1-11. Available from: https://doi.org/10.1080/13548506.2021.1916956 Wrong population
Lu ZH, Yang CL, Yang GG, Pan WX, Tian LG, Zheng JX, et al. Efficacy of the combination of modern medicine and traditional Chinese medicine in pulmonary fibrosis arising as a sequelae in convalescent COVID-19 patients: a randomized multicenter trial. Infectious diseases of poverty. 2021;10(1):31. Available from https://doi.org/10.1186/s40249-021-00813-8 Wrong study design
Lucidi D, Molinari G, Silvestri M, De Corso E, Guaraldi G, Mussini C, et al. Patient-reported olfactory recovery after SARS-CoV-2 infection: A 6-month follow-up study. International forum of allergy & rhinology. 2021. Available from https://doi.org/10.1002/alr.22775 Wrong intervention
Ludvigsson JF. Spanish telemedicine data on 8 children support concept of "long covid" in children. Acta Paediatr. 2021. Available from https://doi.org/10.1111/apa.15869 Wrong study design
Lyadov KV, Koneva ES, Polushkin VG, Sultanov E, Lukashin MA. Randomized controlled study on pulmonary rehabilitation in COVID-19 patients with pneumonia. Pulmonologiya. 2020;30(5):569‐76. Available from https://doi.org/10.18093/0869-0189-2020-30-5-569-576 Wrong population
Malcolm MP. Occupational Therapy in Postacute Care for Survivors of COVID-19: Research Gaps We Need to Fill. Am. J. Occup. Ther. 2021;75:1-5. Available from https://doi.org/10.5014/ajot.2021.049195 Wrong study design
Maldonado-Belmonte MJ, Fernández-Jiménez E, Sánchez-Polo MT. On verbal working memory. Descriptive study in post-intensive care syndrome patients after COVID-19 infection in a functional rehabilitation unit in Spain. A pilot study. Eur. Psychiatry 2021;64:S664-S65. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1357364 Wrong study design
Maldonado-Belmonte MJ, Fernández-Jiménez E, Román-Belmonte JM. On general cognitive functioning. Descriptive study in post-intensive care syndrome patients after COVID-19 infection in a functional rehabilitation unit in Spain. A pilot study. Eur. Psychiatry 2021;64:S665-S65. Available from https://doi.org/10.1192/j.eurpsy.2021.1765 Wrong study design
Maldonado-Belmonte MJ, Fernández-Jiménez E, Vázquez-Sasot A. On delayed verbal learning. Descriptive study in post-intensive care syndrome patients after COVID-19 infection in a functional rehabilitation unit in Spain. A pilot study. Eur. Psychiatry 2021;64:S664-S64. Available from https://doi.org/10.1192/j.eurpsy.2021.1763 Wrong study design
Maltser S, Trovato E, Fusco HN, Sison CP, Ambrose AF, Herrera J, et al. Challenges and Lessons Learned for Acute Inpatient Rehabilitation of Persons With COVID-19: Clinical Presentation, Assessment, Needs, and Services Utilization. Am J Phys Med Rehabil. 2021;100(12):1115-23. Available from https://doi.org/10.1097/PHM.0000000000001887 Wrong study design
Malyavin AG, Babak SL, Gorbunova MV. Respiratory rehabilitation for post-COVID-19 patients. Russian Archives of Internal Medicine, 2021;11(1):22-33. Available from https://doi.org/10.20514/2226-6704-2021-11-1-22-33 Wrong study design
Maniscalco M, Ambrosino P, Fuschillo S, Stufano S, Sanduzzi A, Matera MG, et al. Bronchodilator reversibility testing in post-COVID-19 patients undergoing pulmonary rehabilitation. Respir Med. 2021;182:106401. Available from https://doi.org/10.1016/j.rmed.2021.106401 Wrong study design
Maniscalco M, Fuschillo S, Ambrosino P, Martucci M, Papa A, Matera MG, et al. Preexisting cardiorespiratory comorbidity does not preclude the success of multidisciplinary rehabilitation in post-COVID-19 patients. Respir Med. 2021;184:106470. Available from https://doi.org/10.1016/j.rmed.2021.106470 Wrong study design
Marin T, Maxel X, Robin A, Stubbe L. Evidence-based assessment of potential therapeutic effects of adjunct osteopathic medicine for multidisciplinary care of acute and convalescent COVID-19 patients. Explore (New York, NY). 2021;17(2):141-7. Available from https://doi.org/10.1016/j.explore.2020.09.006 Wrong study design
Mazza MG, Palladini M, Zanardi R, Benedetti F. P.0404 Rapid antidepressant response to first-line selective serotonin reuptake inhibitors in post-COVID-19 depression. Eur. Neuropsychopharmacol. 2021;53:S292-S93. Available from https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2021.09.009 Wrong study design
McGregor G, Sandhu H, Bruce J, Sheehan B, McWilliams D, Yeung J, et al. Rehabilitation Exercise and psycholoGical support After covid-19 InfectioN' (REGAIN): a structured summary of a study protocol for a randomised controlled trial. Trials. 2021;22(1):8. Available from https://doi.org/10.1186/s13063-020-04978-9 Wrong study design
McNarry M, Shelley J, Hudson J, Saynor Z, Duckers J, Lewis K, et al. Late Breaking Abstract - A randomised control trial using inspiratory muscle training in post-COVID-19 rehabilitation. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.OA169 Wrong study design
Melegari G, Giuliani E, Dallai C, Veronesi L, Bertellini E, Osmenaj S, et al. Intensive Care Patients from the First COVID-19 Wave: One-Year Survival after Tocilizumab Treatment. Journal of personalized medicine. 2021;11(11). Available from https://doi.org/10.3390/jpm11111234 Wrong population
Membrilla JA, Caronna E, Trigo-López J, González-Martínez A, Layos-Romero A, Pozo-Rosich P, et al. Persistent headache after COVID-19: Pathophysioloy, clinic and treatment. Neurology Perspectives 2021;1:S31-S36. Available from https://doi.org/10.1016/j.neurop.2021.10.003 Wrong study design
Michaud S. Evolving Approaches to Testing and Treatment for LONG COVID. Clinical Laboratory News. 2021;47(9):10-4. Available from https://www.aacc.org/cln/articles/2021/november/evolving-approaches-to-testing-and-treatment-for-long-covid Wrong study design
Milne A, Maskell S, Sharp C, Hamilton FW, Arnold DT. Impact of dexamethasone on persistent symptoms of COVID-19: an observational study (preprint). 2021. Available from https://doi.org/10.1101/2021.11.17.21266392 Wrong population
Missé RG et al. Transcranial direct current electrical stimulation in combination with aerobic exercise is effective in reducing fatigue and pain in post-COVID-19 systemic autoimmune rheumatic patients (preprint) 2021. Available from https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/ppcovidwho-291857 Wrong study design
Mitrani MI, Bellio MA, Meglin A, Khan A, Xu X, Haskell G, et al. Treatment of a COVID-19 long hauler with an amniotic fluid-derived extracellular vesicle biologic. Respiratory Medicine Case Reports 2021:101502-02. Available from https://doi.org/10.1016/j.rmcr.2021.101502 Wrong study design
Modi P, Kulkarni S, Nair G, Kapur R, Chaudhary S, Langade D, et al. Evaluation of post-COVID functional capacity and oxygen desaturation using 6-minute walk test- An observational study. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA3162 Wrong study design
Mohr A, Dannerbeck L, Lange TJ, Pfeifer M, Blaas S, Salzberger B, et al. Cardiopulmonary exercise pattern in patients with persistent dyspnoea after recovery from COVID-19. Multidisciplinary respiratory medicine. 2021;16(1):732. Available from https://doi.org/10.4081/mrm.2021.732 Wrong intervention
Moretta P, Maniscalco M, Papa A, Lanzillo A, Trojano L, Ambrosino P. Cognitive impairment and endothelial dysfunction in convalescent COVID-19 patients undergoing rehabilitation. Eur. J. Clin. Invest. 2022;52. Available from https://doi.org/10.1111/eci.13726 Wrong study design
Morrow G. État des connaissances - Organisation des soins et des services pour la prévention et la prise en charge des affections post-COVID-19 2022 Wrong study design
Mu M. Effect on Novel Corona-Virus Pneumonia Patients' Rehabilitation Training of Tibetan Folk Music. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2020;127:267‐. Wrong study design
Myall KJ, Mukherjee B, Castanheira AM, Lam JL, Benedetti G, Mak SM, et al. Persistent Post-COVID-19 Interstitial Lung Disease. An Observational Study of Corticosteroid Treatment. Annals of the American Thoracic Society. 2021;18(5):799-806. Available from https://doi.org/10.1513/AnnalsATS.202008-1002OC Wrong study design
Naeije R, Caravita S. Phenotyping long COVID. Eur. Respir. J. 2021;58. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.01763-2021 Wrong study design
Nambi G, Abdelbasset WK, Alrawaili SM, Elsayed SH, Verma A, Vellaiyan A, et al. Comparative effectiveness study of low versus high-intensity aerobic training with resistance training in community-dwelling older men with post-COVID 19 sarcopenia: A randomized controlled trial. Clin Rehabil. 2021:2692155211036956. Available from https://doi.org/10.1177/02692155211036956 Wrong population
Naoi Shunsuke, Nakazato Shunsuke, Kamesako Junya, Sekine Shusuke, Imaizumi Hitoshi. Effect of Respiratory Rehabilitation for a Patient with Severe Pneumonia and Intensive Care Unit Acquired Weakness (ICU-AW) Due to COVID-19. Rigakuryoho Kagaku. 2021;36(5):747-52 Wrong study design
Natarajan A, Shetty A, Delanerolle G, Zeng Y, Zhang Y, Raymont V, et al. A systematic review and meta-analysis of Long COVID symptoms. P. Phiri, Southern Health NHS Foundation Trust Research, Innovation Department Clinical Trials Facility, Moorgreen Hospital, Southampton, United Kingdom 2022. Available from https://doi.org/10.1101/2022.03.08.22272091 No intervention
Naureen Z, Dautaj A, Nodari S, Fioretti F, Dhuli K, Anpilogov K, et al. Proposal of a food supplement for the management of post-COVID syndrome. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2021;25(1):67-73. Available from https://doi.org/10.26355/eurrev_202112_27335 Wrong control
Nazir A, Hasri I. Pathophysiology and rehabilitation management of exercise intolerance in COVID-19 patients. Ann Thorac Med. 2022;17(2):87-93. Available from https://doi.org/10.4103/atm.atm_357_21 Wrong study design
Nct. COVID-19 Long-Haulers Study. Available from https://clinicaltrials.gov/show/NCT04678830 2020 Wrong study design
Nct. Anhydrous Enol-Oxaloacetate (AEO) on Improving Fatigue in Post-COVID-19 Survivors. Available from https://clinicaltrials.gov/show/NCT04592354 2020 Wrong study design
Nct. Symptom-based Rehabilitation Compared to Usual Care in Post-COVID - a Randomized Controlled Trial. https://clinicaltrials.gov/show/NCT05172206 2021. Eur. J. Clin. Invest. 2022;52. Available from https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05172206 Wrong study design
Nct. Anosmia and Covid-19. 2022. Available from https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05246059 Wrong study design
Negm AM, Salopek A, Zaide M, Meng VJ, Prada C, Chang Y, et al. Rehabilitation at the Time of Pandemic: Patient Journey Recommendations. Front Aging Neurosci. 2022;14:781226. Available from https://doi.org/10.3389/fnagi.2022.781226 Wrong study design
Negrini S, Mills J-A, Arienti C, Kiekens C, Cieza A. "Rehabilitation Research Framework for Patients With COVID-19" Defined by Cochrane Rehabilitation and the World Health Organization Rehabilitation Programme. Arch Phys Med Rehabil. 2021;102(7):1424-30. Available from https://doi.org/10.1016/j.apmr.2021.02.018 Wrong population
Negrini F, de Sire A, Andrenelli E, Lazzarini SG, Patrini M, Ceravolo MG. Rehabilitation and COVID-19: update of the rapid living systematic review by Cochrane Rehabilitation Field as of April 30, 2021. Eur J Phys Rehabil Med. 2021;57(4):663-7. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.21.07125-2 Wrong study design
Nesina IA, Golovko EA, Shakula AV, Figurenko NN, Zhilina IG, Khomchenko TN, et al. experience of outpatient rehabilitation of Patients after Pneumonia associated with the New coronavirus Infection coVID-19. Vestnik Vosstanovitel'noj Mediciny. 2021;20(5):4-11. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1614634 Wrong population
Nguyen-Hoang A. Nutrition therapy for long COVID. British journal of nursing (Mark Allen Publishing). 2021;30(21):S28-S9. Available from https://doi.org/10.12968/bjon.2021.30.21.S28 Wrong study design
Njoku IO, Aggarwal A, Bamgartner M, Lever JEP, Fleming TK. Letter regarding "Outcomes of a COVID‐19 recovery program for patients hospitalized with SARS‐CoV‐2 infection in New York City: A prospective cohort study". PM R. 2021;13(8):925-6. Available from https://doi.org/10.1002/pmrj.12653 Wrong study design
Nopp S, Moik F, Klok FA, Gattinger D, Petrovic M, Vonbank K, et al. Late Breaking Abstract - Outpatient pulmonary rehabilitation in patients with long COVID. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA2119 Wrong study design
Nopp S, Moik F, Klok FA, Gattinger D, Petrovic M, Vonbank K, et al. Outpatient Pulmonary Rehabilitation in Patients with Long COVID Improves Exercise Capacity, Functional Status, Dyspnea, Fatigue, and Quality of Life. Respiration; international review of thoracic diseases. 2022:1-9. Available from https://doi.org/10.1159/000522118 Wrong study design
Nourian R, Niyazi S, Nazarieh M, Sharafi SE, Shahi MHP. IASEM-TUMS COVID-19 Virtual Pulmonary Rehabilitation Framework; Exercise Prescription for Recovered COVID-19 Patients. Asian J Sports Med. 2020;11(4):1-4. Available from https://doi.org/10.5812/asjsm.107575 Wrong study design
Novak P, Cunder K, Petrovic O, Oblak T, Dular K, Zupanc A, et al. Rehabilitation of COVID-19 patients with respiratory failure and critical illness disease in Slovenia: an observational study. International journal of rehabilitation research. Internationale Zeitschrift fur Rehabilitationsforschung. Revue internationale de recherches de readaptation 2022. Available from https://doi.org/10.1097/MRR.0000000000000513 Wrong study design
O'Brien H, Tracey MJ, Ottewill C, O'Brien ME, Morgan RK, Costello RW, et al. An integrated multidisciplinary model of COVID-19 recovery care. Ir J Med Sci. 2021;190(2):461-8. Available from https://doi.org/10.1007/s11845-020-02354-9 Wrong study design
O'Byrne L, Webster KE, MacKeith S, Philpott C, Hopkins C, Burton MJ. Interventions for the treatment of persistent post-COVID-19 olfactory dysfunction. The Cochrane database of systematic reviews. 2021;7:CD013876. Available from https://doi.org/10.1002/14651858.CD013876.pub2 Wrong study design
O´Grady M, Bowen B, Sadlier C, Plant BJ, Kennedy M, Henry MT, et al. An overview of the establishment and delivery of a Virtual Pulmonary Rehabilitation Programme in Cork University Hospital for patients following COVID 19 infection. Ir J Med Sci. 2021;190:S12-S3. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7788179/ Wrong study design
O`Reilly M, Gillen C, Meehan C, Counihan I, Hassan T. Pulmonary rehabilitation programme: A transcendence during COVID-19 pandemic. Ir. Med. J. 2020;113:1-2. Available from https://search.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/en/covidwho-829391 Wrong study design
O'Sullivan O, Barker-Davies RM, Thompson K, Bahadur S, Gough M, Lewis S, et al. Rehabilitation post-COVID-19: cross-sectional observations using the Stanford Hall remote assessment tool. BMJ military health. 2021. Available from https://doi.org/10.1136/bmjmilitary-2021-001856 Wrong intervention
Ocal S. Pulmonary rehabilitation. J Crit Intensive Care. 2020;11:16-7. Available from https://doi.org/10.37678/dcybd.2020.2367 Wrong study design
Ono R, Arita R, Takayama S, Kikuchi A, Ohsawa M, Saito N, et al. Kampo Medicine Promotes Early Recovery From Coronavirus Disease 2019-Related Olfactory Dysfunction: A Retrospective Observational Study. Front Pharmacol. 2022;13:844072. Available from https://doi.org/10.3389/fphar.2022.844072 Wrong population
Ostojic SM. Can creatine help in pulmonary rehabilitation after COVID-19? Ther Adv Respir Dis. 2020;14:1753466620971144. Available from https://doi.org/10.1177/1753466620971144 Wrong study design
Oudjedi A. The Potential Benefits of antihistamine therapy and exercise rehabilitation in women with Post-COVID-19 Syndrome. Apunts Sports Medicine. 2022:100384-. Available from https://doi.org/10.1016/j.apunsm.2022.100384 Wrong study design
Ouellette NH, Bellinger L, Leonard J. Examining the Effectiveness of OT in the Treatment of Patients Recovering From COVID-19 in the Rehabilitation Setting. Am. J. Occup. Ther. 2021;75:1-1. Available from https://doi.org/10.5014/ajot.2021.75S2-RP157 Wrong study design
Pal GK, Nanda N, Renugasundari M, Pal P, Pachegaonkar U. Acute effects of prone asanas and pal’s pranayama on myalgia, headache, psychological stress and respiratory problems in the covid-19 patients in the recovery phase. Biomedicine (India). 2020;40(4):526-30. Available from https://doi.org/10.51248/.v40i4.334 Wrong study design
Pan Hj, Bao Xh, Chen Jy, Feng Y, Kang By, Wang Jx, et al. Respiratory rehabilitation assisted by respiratory trainers in patients with coronavirus disease 2019: an analysis of efficacy. Academic journal of second military medical university. 2021;42(3):255‐60. Available from https://doi.org/10.16781/j.0258-879x.2021.03.0255 Wrong population
Pang W, Yang F, Zhao Y, Dai E, Feng J, Huang Y, et al. Qingjin Yiqi granules for post-COVID-19 condition: A randomized clinical trial. J Evid Based Med. 2022;15(1):30-8. Available from https://doi.org/10.1111/jebm.12465 Wrong population
Paolucci T, Patrizio G, Pietrantonio D, Rapacchiale G, Spacone A, Parruti G, et al. Utility of High Flow Nasal Cannula during Pulmonary Rehabilitation in COVID-19 Patients in Acute Respiratory Failure. Applied Sciences. 2022;12(9):4637-. Available from https://doi.org/10.3390/app12094637 Wrong population
Parker AJ, Humbir A, Tiwary P, Mishra M, Shanmugam M, Bhatia K, et al. Recovery after critical illness in COVID-19 ICU survivors. Br J Anaesth. 2021;126(6):e217-e9. Available from https://doi.org/10.1016/j.bja.2021.03.005 Wrong study design
Patel N, Steinberg C, Patel R, Chomali C, Doulatani G, Lindsay L, Jaywant A. Description and Functional Outcomes of a Novel Interdisciplinary Rehabilitation Program for Hospitalized Patients With COVID-19. Am. J. Phys. Med. Rehabil. 2021;100:1124-32. Available from https://doi.org/10.1097/PHM.0000000000001897 Wrong study design
Paz LES, da Silva Bezerra BJ, de Melo Pereira TM, da Silva WE. Covid-19: The importance of physical therapy in the recovery of workers' health. Revista Brasileira de Medicina do Trabalho. 2021;19(1):94-106. Available from https://doi.org/10.47626/1679-4435-2021-709 Wrong study design
Pehlivan E, Palalı İ, Atan S, Turan D, Çınarka H, Çetinkaya E. The effectiveness of POST-DISCHARGE telerehabilitation practices in COVID-19 patients: Tele-COVID study-randomized controlled trial. Ann Thorac Med. 2022;17(2):110-7. Available from https://doi.org/10.4103/atm.atm_543_21 Wrong population
Pen J, Deslypere JP, Comhaire F. Treating patients with "Long COVID" or "Post COVID Syndrome". Acta Clin. Belg. 2021;76:30-30. Wrong study design
Petraglia F, Chiavilli M, Zaccaria B, Nora M, Mammi P, Ranza E, et al. Rehabilitative treatment of patients with COVID-19 infection: the P.A.R.M.A. evidence based clinical practice protocol. Acta bio-medica : Atenei Parmensis. 2020;91(4):e2020169. Available from https://air.unipr.it/retrieve/handle/11381/2889540/ 223259/Covid%2019%20PARMA%20Protocol.pdf Wrong study design
Piekarski F, Steinbicker AU, Armann JP. The multisystem inflammatory syndrome in children and its association to SARS-CoV-2. Curr Opin Anaesthesiol. 2021;34(4):521-29. Available from https://doi.org/10.1097/ACO.0000000000001024 Wrong study design
Pilloni G, Bikson M, Badran BW, George MS, Kautz SA, Okano AH, et al. Update on the Use of Transcranial Electrical Brain Stimulation to Manage Acute and Chronic COVID-19 Symptoms. Front Hum Neurosci. 2020;14:595567. Available from https://doi.org/10.3389/fnhum.2020.595567 Wrong study design
Piquet V, Luczak C, Seiler F, Monaury J, Martini A, Ward AB, et al. Do Patients With COVID-19 Benefit from Rehabilitation? Functional Outcomes of the First 100 Patients in a COVID-19 Rehabilitation Unit. Archives of physical medicine and rehabilitation, 2021; S0003-9993(21)00134-9. Available from https://doi.org/10.1016/j.apmr.2021.01.069 Wrong study design
Pistarini C, Fiabane E, Houdayer E, Vassallo C, Manera MR, Alemanno F. Cognitive and Emotional Disturbances Due to COVID-19: An Exploratory Study in the Rehabilitation Setting. Front Neurol. 2021;12:8-. Available from https://doi.org/10.3389/fneur.2021.643646 Wrong study design
Polastri M, Nava S, Clini E, Vitacca M, Gosselink R. COVID-19 and pulmonary rehabilitation: preparing for phase three. The European respiratory journal. 2020;55(6). Available from https://doi.org/10.1183/13993003.01822-2020 Wrong study design
Polastri M. Increasing Knowledge on Post-Acute Rehabilitation in COVID-19. Respiration; international review of thoracic diseases. 2021:1-2. Available from https://doi.org/10.1159/000516783 Wrong study design
Polastri M, Costi S. Observational studies of rehabilitation during the COVID-19 pandemic. International Journal of Therapy & Rehabilitation. 2021;28(5):1-3. Available from https://doi.org/10.12968/ijtr.2021.0068 Wrong study design
Poon AN, Akselrod H, Chang A, Adhatamsoontra P, Dobbs J, Morcos GP, et al. Early experiences with a primary care centered long covid-19 clinic. J. Gen. Intern. Med. 2021;36:S386. Available from https://doi.org/10.1007/s11606-021-06830-5 Wrong study design
Prasad A, Elder H, Burke K, Lane N, Ball M, Miller V, et al. A review of outcomes from a novel long-COVID clinic. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA620 Wrong study design
Pretorius E, Venter C, Laubscher G.J, Kotze M.J, Moremi K, Oladejo S, Watson L.R, Rajaratnam K, Watson B.W, Kell D.B. Combined triple treatment of fibrin amyloid microclots and platelet pathology in individuals with Long COVID/ Post-Acute Sequelae of COVID-19 (PASC) can resolve their persistent symptoms. Available from https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1205453/v1 Wrong study design
Priyamvada R, Ranjan R, Chaudhury S. Efficacy of psychological intervention in patients with post-COVID-19 anxiety. Industrial Psychiatry Journal. 2021;30(3):41-4. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8611569/ Wrong study design
Puchner B, Sahanic S, Kirchmair R, Pizzini A, Sonnweber B, Woll E, et al. Beneficial effects of multi-disciplinary rehabilitation in post-acute COVID-19: an observational cohort study. Eur J Phys Rehabil Med. 2021. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.21.06549-7 Wrong study design
Puta C, Haunhorst S, Bloch W. Post-acute COVID-19 (“long-COVID”): Prolonged symptoms, possible causes and return to physical fitness (Scoping Review). Sports Orthopaedics and Traumatology 2021. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1433706 Wrong study design
Putrino D, Tabacof L, Tosto-Mancuso J, Wood J, Cortes M, Kontorovich A, et al. Autonomic conditioning therapy reduces fatigue and improves global impression of change in individuals with post-acute COVID-19 syndrome 2021. Available from https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-440909/v1 Wrong study design
Rabady S, Altenberger J, Brose M, Denk-Linnert DM, Fertl E, Götzinger F, et al. Guideline S1: Long COVID: Diagnostics and treatment strategies. Wien. Klin. Wochenschr. 2021;133:237-78. Available from https://doi.org/10.1007/s00508-021-01974-0 Wrong study design
Raciti L, Calabro RS. Neurological complications of COVID-19: from pathophysiology to rehabilitation. An overview. Acta bio-medica : Atenei Parmensis 2021;92:e2021317. Available from https://doi.org/10.23750/abm.v92i4.10620 Wrong intervention
Rai DK, Sharma P, Kumar R. Post covid 19 pulmonary fibrosis. Is it reversible? Indian J Tuberc. 2020. Available from https://doi.org/10.1016/j.ijtb.2020.11.003 Wrong population
Rao D, Nomier Y, Ahmed R, Noureldeen A. Retrospective and prospective monitoring in post COVID-19 complications and an approach for vigilance in Post-recovery period. Journal of Advanced Pharmaceutical Technology and Research. 2021;12(2):209-14. Available from https://doi.org/10.4103/japtr.JAPTR_245_20 Wrong study design
Rashid RA, Zgair A, Al-Ani RM. Effect of nasal corticosteroid in the treatment of anosmia due to COVID-19: A randomised double-blind placebo-controlled study. American Journal of Otolaryngology - Head and Neck Medicine and Surgery. 2021;42(5). Available from https://doi.org/10.1016/j.amjoto.2021.103033 Wrong population
Rathi A, Jadhav SB, Shah N. A Randomized Controlled Trial of the Efficacy of Systemic Enzymes and Probiotics in the Resolution of Post-COVID Fatigue. Medicines (Basel, Switzerland). 2021;8(9). Available from https://doi.org/10.3390/medicines8090047 Wrong population
Rawlinson G, Connell L. Out-patient physiotherapy service delivery post COVID-19: opportunity for a re-set and a new normal? Physiotherapy. 2021;111:1-3. Available from https://doi.org/10.1016/j.physio.2021.02.001 Wrong study design
Razaz JM, Nosrati-Oskouie M, Qomi MH, Elham-Kia M, Behzadi-Moghaddam M, Ahadi Z, et al. Nutritional Support for Rehabilitation of Survived COVID-19 Patients: A Review. International Journal of Nutrition Sciences 2021;6:1-5. Available from https://doi.org/10.30476/IJNS.2021.87600.1085 Wrong study design
Reinhardt D. Teleprogram for COVID-19 rehab: Fit again faster with app support. MMW-Fortschritte der Medizin 2021;163:24-26. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC8413701/pdf/15006_2021_Article_312.pdf Wrong study design
Ren Y, Wang Y, Liu H, Mou F, Yan X, Tang L, Tan D, Zuo G. The Effects of a Comprehensive Rehabilitation Program Involving Traditional Chinese Medicine in Severe and Critical COVID-19 Patients: a Clinical Study2021 2021. Available from https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-541774/v1 Wrong population
Rodrigues M, Costa AJ, Santos R, Diogo P, Goncalves E, Barroso D, et al. Inpatient rehabilitation can improve functional outcomes of post-intensive care unit COVID-19 patients-a prospective study. Disabil. Rehabil. 2022:1-11. Available from https://doi.org/10.1080/09638288.2022.2032408 Wrong study design
Rodriguez-Blanco C, Bernal-Utrera C, Anarte-Lazo E, Saavedra-Hernandez M, De-La-Barrera-Aranda E, Serrera-Figallo MA, et al. Breathing exercises versus strength exercises through telerehabilitation in coronavirus disease 2019 patients in the acute phase: A randomized controlled trial. Clin Rehabil. 2021:2692155211061221. Available from https://doi.org/10.1177/02692155211061221 Wrong population
Rolin S, Chakales A, Verduzco-Gutierrez M. Rehabilitation Strategies for Cognitive and Neuropsychiatric Manifestations of COVID-19. Current physical medicine and rehabilitation reports. 2022:1-6. Available from https://doi.org/10.1007/s40141-022-00352-9 Wrong study design
Rooney S, Webster A, Paul L. Systematic Review of Changes and Recovery in Physical Function and Fitness After Severe Acute Respiratory Syndrome–Related Coronavirus Infection: Implications for COVID-19 Rehabilitation. Phys. Ther. 2020;100:1717-29. Available from https://doi.org/10.1093/ptj/pzaa129 Wrong study design
Ros Dopico L, Tung-Chen Y, Pilares Barco M, Munoz Garcia A. Monitoring of the rehabilitation therapy of COVID-19 effort dyspnea. Monitorizacion del tratamiento rehabilitador de la disnea de esfuerzo por COVID-19. 2021;39(5):258-9. Available from https://www.elsevier.es/en-revista-enfermedades-infecciosas-microbiologia-clinica-english-428-articulo-monitoring-rehabilitation-therapy-covid-19-effort-S2529993X21000502 Wrong study design
Rossato MS, Brilli E, Ferri N, Giordano G, Tarantino G. Observational study on the benefit of a nutritional supplement, supporting immune function and energy metabolism, on chronic fatigue associated with the SARS-CoV-2 post-infection progress. Clinical nutrition ESPEN 2021;46:510-18. Available from https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2021.08.031 Wrong population
Rossi Ferrario S, Panzeri A, Cerutti P, Sacco D. The Psychological Experience and Intervention in Post-Acute COVID-19 Inpatients. Neuropsychiatr Dis Treat. 2021;17:413-22. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7884934/ Wrong control group
Rota V, Redolfi A, Monteleone S, Arienti C, Falso M. Can COVID-19 result in cognitive dysfunctions? The need for a multidisciplinary approach in rehabilitation for post-COVID-19 people. Eur J Phys Rehabil Med. 2022;58(1):150-1. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.21.07013-1 Wrong study design
Routray P, Samal S, Mishra D. Long term morbidity and mortality in covid patients discharged from hospital with or without steroid as discharge medication. Intensive Care Medicine Experimental. 2021;9 Wrong study design
Rozanski GM, Ren I, Sastre C, Iverson B, Tabacof L, Putrino D, Cortes M. Effectiveness of a web-based cognitive rehabilitation program for individuals with long COVID syndrome. PM and R 2021;13:S195 Wrong study design
Ruggeri P, Nair AS, Esquinas A. Comments on "Post severe COVID-19 infection lung damages study. The experience of early three months multidisciplinary follow-up" by De Michele et al. Monaldi archives for chest disease = Archivio Monaldi per le malattie del torace. 2022. Available from https://doi.org/10.4081/monaldi.2022.2219 Wrong study design
Rumende CM. Pulmonary Fibrosis Caused by Severe COVID-19 Infection: Discharge May Not Be The End of Treatment. Acta Med. Indones. 2021;53:141-42. Available from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34251340/ Wrong study design
Sá-Caputo DC, Coelho-Oliveira AC, Pessanha-Freitas J, Paineiras-Domingos LL, Lacerda ACR, Mendonça VA, et al. Whole-Body Vibration Exercise: A Possible Intervention in the Management of Post COVID-19 Complications? Applied Sciences. 2021;11(12):5733-. Available from https://doi.org/https://doi.org/10.3390/app11125733 Wrong population
Sakai T, Hoshino C, Yamaguchi R, Hirao M, Nakahara R, Okawa A. Remote rehabilitation for patients with COVID-19. Journal of rehabilitation medicine, 2020;52(9):jrm00095. Available from: https://doi.org/10.2340/16501977-2731 Wrong population
Salvi SS, Ghorpade D, Dhoori S, Dhar R, Dumra H, Chhajed PN, et al. Role of antifibrotic drugs in the management of post-COVID-19 interstitial lung disease: A review of literature and report from an expert working group. Lung India : official organ of Indian Chest Society. 2022;39(2):177-86. Available from https://doi.org/10.4103/lungindia.lungindia_659_21 Wrong study design
Sansone M, Zaami S, Cetta L, Costanzi F, Signore F. Ovotoxicity of smoking and impact on AMH levels: A pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2021;25(16):5255-60. Available from https://doi.org/10.26355/eurrev_202108_26545 Wrong population
Santana AV, Fontana AD, Pitta F. Pulmonary rehabilitation after COVID-19. J Bras Pneumol. 2021;47(1):e20210034. Available from https://doi.org/10.36416/1806-3756/e20210034 Wrong study design
Santinelli L, Laghi L, Innocenti GP, Pinacchio C, Vassalini P, Celani L, et al. Oral Bacteriotherapy Reduces the Occurrence of Chronic Fatigue in COVID-19 Patients. Frontiers in nutrition. 2021;8:756177. Available from https://doi.org/10.3389/fnut.2021.756177 Wrong population
Sathyamoorthy M, Verduzco-Gutierrez M, Varanasi S, Ward R, Spertus J, Shah S. Enhanced external counterpulsation for management of symptoms associated with long COVID. American Heart Journal Plus: Cardiology Research and Practice. 2022:100105-. Available from https://doi.org/10.1016/j.ahjo.2022.100105 Wrong study design
Saussez S, Vaira LA, Chiesa-Estomba CM, Le Bon SD, Horoi M, Deiana G, et al. Short-term efficacy and safety of oral and nasal corticosteroids in covid-19 patients with olfactory dysfunction: A European multicenter study. Pathogens. 2021;10(6). Available from https://doi.org/10.3390/pathogens10060698 Wrong population
Say D, Crawford N, McNab S, Wurzel D, Steer A, Tosif S. Post-acute COVID-19 outcomes in children with mild and asymptomatic disease. The Lancet Child & adolescent health. 2021;5(6):e22-e3. Available from https://doi.org/10.1016/S2352-4642(21)00124-3 Wrong intervention
Scherlinger M, Pijnenburg L, Chatelus E, Sibilia J, Gottenberg JE, Arnaud L, et al. Effet de la vaccination anti-SARS-CoV-2 sur les symptômes prolongés post-Covid : résultat de l’enquête nationale VAXILONG. Revue du Rhumatisme. 2021;88:A215-A6. Available from https://doi.org/10.1016/j.rhum.2021.10.350 Wrong study design
Schmidt KFR, Gensichen J, Gehrke-Beck S, Kosilek RP, Kühne F, Heintze C, et al. Management of COVID-19 ICU-survivors in primary care: - a narrative review. BMC Fam Pract. 2021;22(1):1-8. Available from https://doi.org/10.1186/s12875-021-01464-2 Wrong study design
Schneeberger T, Jarosch I, Koczulla AR. What can pulmonary rehabilitation accomplish? Dtsch Med Wochenschr. 2020;145(24):1782-5. Available from https://doi.org/10.1055/a-1129-3375 Wrong study design
Sedighimehr N, Fathi J, Hadi N, Rezaeian ZS. Rehabilitation, a necessity in hospitalized and discharged people infected with COVID-19: a narrative review. Phys Ther Rev. 2021. Available from https://doi.org/10.1080/10833196.2021.1899472 Wrong study design
Sepúlveda-Loyola W, Gutiérrez-Espinoza H, Órdenes-Mora J, Araya-Quintanilla F. Práctica basada en evidencia en la rehabilitación post COVID-19: Una mirada desde la Fisioterapia. Fisioterapia 2021. Available from https://www.elsevier.es/es-revista-fisioterapia-146-articulo-practica-basada-evidencia-rehabilitacion-post-covid-19-S0211563821001553 Wrong study design
Shah W, Hillman T, Playford ED, Hishmeh L. Managing the long term effects of covid-19: Summary of NICE, SIGN, and RCGP rapid guideline. The BMJ. 2021;372. Available from https://doi.org/10.1136/bmj.n136 Wrong study design
Shakula AV, Miroshnikov AI. Underwater Vacuum Whirlpool in Medical Rehabilitation of Patients with Postcovid Syndrome. Physical & Rehabilitation Medicine, Medical Rehabilitation 2021;3:159-62. Available from https://doi.org/10.36425/rehab63175 Wrong study design
Shan MX, Tran YM, Vu KT, Eapen BC. Postacute inpatient rehabilitation for COVID-19. BMJ Case Rep. 2020;13(8). Available from https://doi.org/10.1136/bcr-2020-237406 Wrong study design
Sharma P, Goswami SK. Pulmonary Tele-Rehabilitation in Patients (Post Covid-19) With Respiratory Complications: A Randomized Controlled Trial. Indian Journal of Physiotherapy & Occupational Therapy. 2022;16(2):182-9. Available from https://doi.org/10.37506/ijpot.v16i2.18051 Wrong population
Shlapak AA, Zakharova AV, Mekhdieva KR, Nenasheva AV. USE OF PILATES TRAINING AND MYOFASCIAL RELEASE IN REHABILITATION AFTER COVID-19. Human Sport Medicine. 2021;21(3):191-6. Wrong population
Silantyeva ES. The Application of High Intensity and Low Intensity Magnetotherapy in Rehabilitation of Patients with COVID-19: A Randomized Controlled Pilot Study. Physical & Rehabilitation Medicine, Medical Rehabilitation. 2020;2(4):322-8. Available from https://doi.org/10.36425/rehab50236 Wrong population
Simon MA, Luginbuhl RD, Parker R. Reduced incidence of long-COVID symptoms related to administration of COVID-19 vaccines both before COVID-19 diagnosis and up to 12 weeks after. M.A. Simon, Arcadia.io, Burlington, MA, United States; 2021. Available from https://doi.org/10.1101/2021.11.17.21263608 Wrong study design
Singhania SVK, Simon C, Raut A, Parvatkar N. Pulmonary sequelae of moderate-to-severe COVID pneumonia, a 3-month follow-up study. Lung India : official organ of Indian Chest Society 2021;38:397-99. Available from https://doi.org/10.4103/lungindia.lungindia_58_21 Wrong population
Sivan M, Taylor S. NICE guideline on long covid: Research must be done urgently to fill the many gaps in this new "living guideline". The BMJ. 2020;371. Available from https://doi.org/10.1136/bmj.m4938 Wrong study design
Sophie B, Alan KO, Jemina F, Florian L, Sylvain C, Aline S, et al. Virtual reality intervention alleviates dyspnea in patients recovering from COVID pneumonia. A. Dan, Division of Lung Diseases, University Hospital, Geneva Medical School, University of Geneva, Switzerland B. Olaf, Laboratory of Cognitive Neuroscience, Brain Mind Institute, Center for Neuroprosthetics, Faculty of Life Sciences, Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, (EPFL), Geneva, Switzerland 2021. Available from https://doi.org/10.1101/2021.10.26.21265510 Wrong population
Soril LJJ, Damant RW, Lam GY, Smith MP, Weatherald J, Bourbeau J, et al. The effectiveness of pulmonary rehabilitation for Post-COVID symptoms: A rapid review of the literature. Respir Med. 2022;195:106782. Available from https://doi.org/10.1016/j.rmed.2022.106782 Wrong study design
Srinivasan V, Kandakurti PK, Alagesan J, Suganthirababu P, Kishore Jebasingh T, Jenifer Augustina S, et al. Efficacy of pursed lip breathing with bhastrika pranayama vs incentive spirometry in rehabilitating post Covid 19 follow up-a randomized control study. Turkish Journal of Physiotherapy and Rehabilitation. 2021;32(3):402-7. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1250736 Wrong population
Stainer A, Faverio P, Busnelli S, Luppi F, Monzani A, Ammatuna F, et al. Pulmonary sequelae in patients with COVID-19: results after 3 months of follow-up. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.PA2535 Wrong study design
Steinberg C, Patel N, Patel R, Jaywant A, Gellhorn A. The Covid Recovery Unit (CRU): An Interdisciplinary Model for Rehabilitation on Acute Care. Arch Phys Med Rehabil. 2021;102(4):e17-e. Available from https://doi.org/10.1016/j.apmr.2021.01.052 Wrong study design
Steurer J. Intranasal steroids seem to have no positive effect for COVID-19 patients with anosmia or hyposmia. Praxis. 2021;110(7):415-6.). Wrong outcome
Stokel-Walker C. On the road to Recovery - The world's biggest covid-19 treatment trial. The BMJ 2021;373. Available from https://doi.org/10.1136/bmj.n1299 Wrong study design
Surendra VU, Mohapatra AK, Roy FA, Sanjai N. A review of pulmonary rehabilitation in patients with covid-19. Critical Reviews in Physical and Rehabilitation Medicine. 2020;32(4):269-83. Available from https://doi.org/10.1615/CritRevPhysRehabilMed.2020036542 Wrong study design
Szczegielniak J, Bogacz K, Majorczyk E, Szczegielniak A, Luniewski J. Post-COVID-19 rehabilitation - a Polish pilot program. Med Pr. 2021. Available from https://doi.org/10.13075/mp.5893.01122 Wrong study design
Tang Y, Jiang J, Shen P, Li M, You H, Liu C, et al. Liuzijue is a promising exercise option for rehabilitating discharged COVID-19 patients. Medicine. 2021;100(6):e24564. Available from https://doi.org/10.1097/MD.0000000000024564 Wrong control group
Tay SS, Neo E, Jr., Tan MM, Tan PL. Post-Critical Care COVID-19 Patient Benefits from a Robotic Patient-Guided Suspension System for Pulmonary Rehabilitation. Ann Acad Med Singapore. 2020;49(6):401-4. Available from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32712640/ Wrong study design
Teitelbaum JGS. An Open-Label, Pilot Trial of HRG80&trade;Red Ginseng in Chronic Fatigue Syndrome, Fibromyalgia, and Post-Viral Fatigue. Pharmaceuticals 2022;15:43-43. Available from https://doi.org/10.3390/ph15010043 Wrong population
Tejerina F, Catalan P, Rodriguez-Grande C, Adan J, Rodriguez-Gonzalez C, Munoz P, et al. Post-COVID-19 syndrome. SARS-CoV-2 RNA detection in plasma, stool, and urine in patients with persistent symptoms after COVID-19. BMC Infect Dis. 2022;22(1):211. 2022. Available from https://doi.org/10.1186/s12879-022-07153-4 Wrong population
Toledo C, Vera A, Leija L, Gutierrez J. The Importance of Rehabilitation for COVID-19 Sequelae. Instituto National de Rehabilitación 'Luis Guillermo Ibarra Ibarra, CDMX, Mexico CINVESTAV-IPN, CDMX, Mexico, Mexico: IEEE Computer Society; 2021 2021. Available from https://doi.org/10.1109/GMEPE/PAHCE50215.2021.9434868 Wrong study design
Tomoko S, Chisato H, Reiko Y, Masanobu H, Rui N, Atsushi O. REMOTE REHABILITATION FOR PATIENTS WITH COVID-19. Journal of Rehabilitation Medicine (Stiftelsen Rehabiliteringsinformation) 2020;52:1-8. Available from https://doi.org/10.2340/16501977-2731 Wrong population
Tornero C, Pastor E, Garzando MDM, Orduna J, Forner MJ, Bocigas I, et al. Non-invasive Vagus Nerve Stimulation for COVID-19: Results From a Randomized Controlled Trial (SAVIOR I). Front Neurol. 2022;13:820864. Available from https://doi.org/10.3389/fneur.2022.820864 Wrong population
Townsend L, Dyer AH, Jones K, Dunne J, Mooney A, Gaffney F, et al. Persistent fatigue following SARS-CoV-2 infection is common and independent of severity of initial infection. PLoS One. 2020;15(11):e0240784. Available from https://doi.org/10.1371/journal.pone.0240784 Wrong intervention
Tran VT, Perrodeau E, Saldanha J, Pane I, Ravaud P. Efficacy of COVID-19 Vaccination on the Symptoms of Patients With Long COVID: A Target Trial Emulation Using Data From the ComPaRe e-Cohort in France (preprint); 2021. Available from https://doi.org/10.2139/ssrn.3932953 Wrong study design
Tsyganova TN, Balakireva OVK, Kienlein KL, Kapustin AV, Shushardzhan SV. Rationale of the normobaric interval hypoxic training method and the «detensor» method for long-term traction of the spinal column combined application in the complex of rehabilitation measures for post-COVID-19 syndrome. Vestnik Vosstanovitel'noj Mediciny 2021;20:11-15. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1598814 Wrong study design
Turktas H, Oguzulgen IK. Post-COVID-19 pulmonary sequla: longterm follow up and management. COVID-19 sonrasi akciger sekelleri: uzun donem takip ve tedavi. 2020;68(4):419-29. Available from http://www.tuberktoraks.org/managete/fu_folder/2020-04/419-429%20Haluk%20Turktas.pdf Wrong study design
Udina C, Ars J, Morandi A, Vilaro J, Caceres C, Inzitari M. Rehabilitation in adult post-COVID-19 patients in post-acute care with Therapeutic Exercise. The Journal of frailty & aging. 2021;10(3):297-300. Available from https://doi.org/10.14283/jfa.2021.1 Wrong study design
Utrero-Rico A, Ruiz-Ruigomez M, Laguna-Goya R, Arrieta-Ortubay E, Chivite-Lacaba M, Gonzalez-Cuadrado C, et al. A Short Corticosteroid Course Reduces Symptoms and Immunological Alterations Underlying Long-COVID. Biomedicines. 2021;9(11). Available from https://doi.org/10.3390/biomedicines9111540 Wrong study design
Vaira, LA, Hopkins, C, Petrocelli, M, Lechien, JR, Cutrupi, S, Salzano, G, et al. Efficacy of corticosteroid therapy in the treatment of long-lasting olfactory disorders in COVID-19 patients. Rhinology. 2021;59(1):21-25. Available from https://doi.org/10.4193/Rhin20.515 Wrong population
Van Herck M, Goertz Y, Houben-Wilke S, Machado F, Meys R, Delbressine J, et al. Severe fatigue in long COVID - a follow-up study. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.OA1186 Wrong study design
Van Herck M, Goertz YMJ, Houben-Wilke S, Machado FVC, Meys R, Delbressine JM, et al. Severe Fatigue in Long COVID: Web-Based Quantitative Follow-up Study in Members of Online Long COVID Support Groups. J Med Internet Res. 2021;23(9):e30274. Available from https//doi.org/ 10.2196/30274 Wrong intervention
Vandersteen C, Payne M, Dumas LÉ, Cancian É, Plonka A, D’Andrea G, et al. OLFACTORY TRAINING EFFICIENCY IN POST-COVID-19 PERSISTENT OLFACTORY DISORDERS. C. Vandersteen, ENT surgery departement of Institut Universitaire de la Face et du Cou (IUFC), de Valombrose Centre Hospitalier Universitaire (CHU) Université Côte, 31 Avenue, D’Azur (UCA), France2022 2022. Available from https://doi.org/10.1101/2022.02.27.22271572 Wrong study design
Venkatesan P. NICE guideline on long COVID. The Lancet Respiratory medicine. 2021;9(2):129. Available from https://doi.org/10.1016/S2213-2600(21)00031-X Wrong study design
Venturini E, Virgillitto A, Briscese L, Cavicchioli P, Bavera M, Mussini F, et al. Short and medium-term impact of a cardiac rehabilitation (CR) program in COVID-19 patients after acute care hospitalization. Eur Heart J. 2021;42:2678. Available from https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab724.2678 Wrong study design
Vestito L, Mori L, Trompetto C, Bagnasco D, Canevari RF, Ponzano M, et al. Impact of tDCS on persistent COVID-19 olfactory dysfunction: a double-blind sham-controlled study. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry. 2022. Available from https://doi.org/10.1136/jnnp-2022-329162 Wrong study design
Vetrici MA, Mokmeli S, Bohm AR, Monici M, Sigman SA. Evaluation of Adjunctive Photobiomodulation (PBMT) for COVID-19 Pneumonia via Clinical Status and Pulmonary Severity Indices in a Preliminary Trial. Journal of inflammation research. 2021;14:965-79. Available from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33776469/ Wrong population
Vickory F, Ridgeway K, Falvey J, Houwer B, Gunlikson J, Payne K, et al. Safety, Feasibility, and Outcomes of Frequent, Long-Duration Rehabilitation in an Inpatient Rehabilitation Facility After Prolonged Hospitalization for Severe COVID-19: An Observational Study. Phys Ther. 2021;101(11). Available from https://doi.org/10.1093/ptj/pzab208 Wrong study design
Vieira AGdS, Pinto ACPN, Garcia BMSP, Eid RAC, Mol CG, Nawa RK. Telerehabilitation improves physical function and reduces dyspnoea in people with COVID-19 and post-COVID-19 conditions: a systematic review. J Physiother. 2022. Available from https://doi.org/10.1016/j.jphys.2022.03.011 Wrong study design
Villani G. Effectiveness of rehabilitation in post-COVID compared with post-cardiosurgery patients. A single center experience. European Heart Journal, Supplement. 2021;23:C109. Available from https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwab061.385 Wrong study design
Vink M, Vink-Niese A. Could Cognitive Behavioural Therapy Be an Effective Treatment for Long COVID and Post COVID-19 Fatigue Syndrome? Lessons from the Qure Study for Q-Fever Fatigue Syndrome. Healthcare (Basel, Switzerland). 2020;8(4). Available from https://doi.org/10.3390/healthcare8040552 Wrong population
Vishnupriya M, Naveenkumar M, Manjima K, Sooryasree NV, Saranya T, Ramya S, et al. Post-COVID pulmonary fibrosis: Therapeutic efficacy using with mesenchymal stem cells – How the lung heals. Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. 2021;25:2748-51. Available from https://doi.org/10.26355/eurrev_202103_25438 Wrong study design
Vollbracht C, Kraft K. Feasibility of Vitamin C in the Treatment of Post Viral Fatigue with Focus on Long COVID, Based on a Systematic Review of IV Vitamin C on Fatigue. Nutrients. 2021;13(4). Available from https://doi.org/10.3390/nu13041154 Wrong population
Wade DT. Rehabilitation after COVID-19: an evidence-based approach. Clin Med. 2020;20(4):359-65. Available from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7385804/ Wrong study design
Wan XY, Meng XZ, Li JC, Gong XL, Liang YQ, Gao SK, et al. Clinical effect of Guanggu Jisheng decoction in treatment of recovery stage coronavirus disease 2019. Academic Journal of Second Military Medical University. 2020;41(7):813-7. Available from https://doi.org/10.16781/j.0258-879x.2020.08.0813 Wrong study design
Wang J, Zhu K, Xue Y, Wen G, Tao L. Research Progress in the Treatment of Complications and Sequelae of COVID-19. Frontiers in medicine 2021;8:757605. Available from https://doi.org/10.3389/fmed.2021.757605 Wrong study design
Wang TJ, Chau B, Lui M, Lam GT, Lin N, Humbert S. Physical Medicine and Rehabilitation and Pulmonary Rehabilitation for COVID-19. Am J Phys Med Rehabil. 2020;99(9):769-74. Available from https://doi.org/10.1097/PHM.0000000000001505 Wrong study design
Wasilewski MB, Cimino SR, Kokorelias KM, Simpson R, Hitzig SL, Robinson L. Providing Rehabilitation to Patients Recovering from COVID-19: A Scoping Review. PM & R : the journal of injury, function, and rehabilitation. 2021. Available from https://doi.org/10.1002/pmrj.12669 Wrong outcome
Wilson C. Vaccines may help clear up long-term covid-19 symptoms. New Scientist. 2021;249(3325):9-. Available from https://doi.org/10.1016/S0262-4079(21)00396-1 Wrong study design
Winship P, Vicary C, Steere N, Lunt D, Musk M, Hill K, et al. Six-minute walk distance of pulmonary rehabilitation participants during COVID-19 restrictions. Respirology. 2021;26:91. Available from https://doi.org/10.1111/resp.14021 Wrong study design
Wolf S, Erdos J. Long COVID care pathways: a systematic review. 2021. Available from https://eprints.aihta.at/1342/ Wrong study design
Workman C, Boles-Ponto L, Kamholz J, Bryant A, Rudroff T. Transcranial Direct Current Stimulation and Post-COVID-19-Fatigue. Brain Stimul. 2021;14(6):1672-3. Available from https://doi.org/10.1016/j.brs.2021.10.268 Wrong study design
World Health Organization. Regional Office for E. [‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎Support for Rehabilitation Self-Management after COVID-19- Related Illness]‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎ 2021 Wrong study design
Xavier R, Godoy C, Silva EGE, Iamonti V, Pompeu JE, Toufen C, et al. PULMONARY REHABILITATION IN INDIVIDUALS POS-ACUTE COVID-19 INFECTION: PRELIMINARY RESULTS. Eur Respir J. 2021;58:2-. Available from https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2021.OA1188 Wrong study design
Xianyu Y, Wang M, Yue F, Xu X, Yang H, Zhao D, et al. One year follow-up of 18 women who infected COVID-19 while pregnant. J Med Virol. 2022. Available from https://doi.org/10.1002/jmv.27628 Wrong intervention
Yang C-P, Chang C-M, Yang C-C, Pariante CM, Su K-P. Long COVID and Long Chain Fatty Acids (LCFAs): Psychoneuroimmunity implication of omega-3 LCFAs in delayed consequences of COVID-19. Brain Behav Immun. 2022. Available from https://doi.org/10.1016/j.bbi.2022.04.001 Wrong study design
Yavuz V, Ozyurtlu F, Cetin N. Comparison of hydroxychloroquine plus moxifloxacin versus hydroxychloroquine alone on corrected QT interval prolongation in COVID-19 patients. Cor Vasa 2021;65:564-71. Available from https://pesquisa.bvsalud.org/global-literature-on-novel-coronavirus-2019-ncov/resource/pt/covidwho-1579218 Wrong population
Yelin D, Margalit I. Challenges and Management of Long COVID in Individuals with Hematological Illnesses. Acta Haematol. 2022. Available from https://doi.org/10.1159/000522437 Wrong study design
Yelin D, Moschopoulos CD, Margalit I, Gkrania-Klotsas E, Landi F, Stahl J-P, et al. ESCMID rapid guidelines for assessment and management of long COVID. Clinical microbiology and infection : the official publication of the European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. 2022. Available from https://doi.org/10.1016/j.cmi.2022.02.018 Wrong study design
Yong SJ, Liu S. Proposed subtypes of post-COVID-19 syndrome (or long-COVID) and their respective potential therapies. Rev. Med. Virol. 2021:e2315. Available from https://doi.org/10.1002/rmv.2315 Wrong study design
Yunliang T, Jian J, Peng S, Moyi L, Huangjun Y, Chongchong L, et al. Liuzijue is a promising exercise option for rehabilitating discharged COVID-19 patients. Medicine. 2021;100(6):1-6. Available from https://doi.org/10.1097/MD.0000000000024564 Wrong study design
Zampogna E, Paneroni M, Belli S, Aliani M, Gandolfo A, Visca D, et al. Pulmonary Rehabilitation in Patients Recovering from COVID-19. Respiration; international review of thoracic diseases. 2021:1-7. Available from https://doi.org/10.1159/000514387 Wrong study design
Zana S, Vecchiato C, Dussin M, Ranieri M, Veronese N. Multicomponent Rehabilitation After COVID-19 for Nursing Home Residents. J Am Med Dir Assoc. 2021. Available from https://doi.org/10.1016/j.jamda.2021.05.001 Wrong study design
Zhen Y. Effect of Aerobics on Rehabilitation Training of New Coronavirus Pneumonia Patients. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2020;127:272‐. Available from https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/bcpt.13461 Wrong study design
Zheng Y, Zhang X. Effect of Music on Novel Coronavirus Pneumonia Patients' Rehabilitation Training after Recovery. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2020;127:267‐8. Wrong study design
Zhu P, Wang Z, Guo X, Feng Z, Chen C, Zheng A, et al. Pulmonary Rehabilitation Accelerates the Recovery of Pulmonary Function in Patients With COVID-19. Frontiers in cardiovascular medicine. 2021;8:691609. Available from https://doi.org/10.3389/fcvm.2021.691609 Wrong population
Zolotovskaia IA, Shatskaia PR, Davydkin IL, Shavlovskaya OA. Postcovid-19 Asthenic Syndrome. Neurosci Behav Physiol. 2022:1-5. Available from https://doi.org/10.1007/s11055-022-01222-6 Wrong population

Relevant review articles

Relevant review articles used to find potential additional primary studies. These review articles have not been assessed for risk of bias.

Study
Alagingi NK. Musculoskeletal physiotherapy strategies in post COVID-19 infection: A narrative review. Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2021;15(4):YE06-YE9. Available from https://doi.org/10.7860/JCDR/2021/47155.14706
Andrenelli E, Negrini F, de Sire A, Patrini M, Lazzarini SG, Ceravolo MG, et al. Rehabilitation and COVID-19: update of the rapid living systematic review by Cochrane Rehabilitation Field as of February 28th, 2021. Eur J Phys Rehabil Med. 2021. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.21.06995-1
Ceravolo MG, Arienti C, de Sire A, Andrenelli E, Negrini F, Lazzarini SG, et al. Rehabilitation and COVID-19: The Cochrane Rehabilitation 2020 rapid living systematic review. Eur J Phys Rehabil Med. 2020;56(5):642-51. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.20.06501-6
Cochrane Rehabilitation rapid living systematic reviews. All available from https://rehabilitation.cochrane.org/covid-19/reh-cover-rapid-living-systematic-reviews
Demeco A, Marotta N, Barletta M, Pino I, Marinaro C, Petraroli A, et al. Rehabilitation of patients post-COVID-19 infection: a literature review. The Journal of international medical research. 2020;48(8):300060520948382. Available from https://doi.org/10.1177/0300060520948382
Negrini F, de Sire A, Andrenelli E, Lazzarini SG, Patrini M, Ceravolo MG, et al. Rehabilitation and COVID-19: a rapid living systematic review 2020 by Cochrane Rehabilitation Field. Update as of October 31st, 2020. Eur J Phys Rehabil Med. 2021;57(1):166-70. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.20.06723-4
Negrini F, de Sire A, Andrenelli E, Lazzarini SG, Patrini M, Ceravolo MG, et al. Rehabilitation and COVID-19: the Cochrane Rehabilitation 2020 rapid living systematic review. Update as of July 31st, 2020. Eur J Phys Rehabil Med. 2020;56(5):652-7. Available from https://doi.org/10.23736/S1973-9087.20.06539-9
Yong SJ. Long COVID or post-COVID-19 syndrome: putative pathophysiology, risk factors, and treatments. Infectious diseases (London, England). 2021:1-18. Available from https://doi.org/10.1080/23744235.2021.1924397