Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.sbu.se/311
ISBN 978-91-88437-53-2
En systematisk litteraturöversikt
Diagnosen total hjärninfarkt ställs efter en klinisk neurologisk undersökning där man bedömer kranialnervernas funktion och andningsförmågan. För vissa patienter går det inte att dra några slutsatser från den neurologiska undersökningen. De kan till exempel vara påverkade av läkemedel eller ha skador på kranialnerverna. I Sverige krävs idag att sådana patienter undersöks med fyrkärlsangiografi för att bekräfta en misstänkt diagnos.
Flera internationella riktlinjer godkänner nukleärmedicinska metoder som alternativ till fyrkärlsangiografi. Då tillförs det radioaktiva ämnet 99mTc HMPAO till blodbanan och flödet i hjärnan kan registreras med en gammakamera, vanligen SPECT.
Syftet med denna systematiska översikt var att utvärdera den diagnostiska tillförlitligheten för 99mTc HMPAO.
Gammakameraundersökning med 99mTc HMPAO har samma diagnostiska tillförlitlighet som fyrkärlsangiografi för total hjärninfarkt (). Resultatet gäller för vuxna och barn över två år.
Få studier har undersökt den diagnostiska tillförlitligheten för 99mTc för att bekräfta total hjärninfarkt på barn som fortfarande har en eftergivlig skalle. Studierna tyder dock på att diagnostiken på barn under två år blir mera osäker.
Undersökningen uppfyller de flesta krav som ställs på diagnostiska metoder för att bekräfta total hjärninfarkt. Den är inte invasiv, och inga traditionella kontrastmedel används, vilket minskar risken för njurskada. Metoden finns idag tillgänglig på ett trettiotal svenska sjukhus. För närvarande kan undersökningen genomföras under normal arbetstid men inte under jourtid.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2005:10 [1] rör kriterier för att fastställa dödsfall. I 4 kap, paragraf 4 föreskrivs att den kliniska neurologiska undersökningen i vissa fall ska bekräftas med en konventionell angiografi med kateterteknik av hjärnans blodkärl, fyrkärlsangiografi. Metoden är tillgänglig på ett begränsat antal svenska sjukhus och det finns önskemål om att hitta alternativ med likvärdig diagnostisk tillförlitlighet. Fyrkärlsangiografi kan också vara svår att utföra och bedöma på små barn.
Enligt internationella riktlinjer kan nukleärmedicinska metoder vara ett alternativ till fyrkärlsangiografi för barn. Nationellt Donationscentrum på Socialstyrelsen har därför tillfrågat SBU om att ta fram ett vetenskapligt underlag om diagnostisk tillförlitlighet för nukleärmedicinska metoder vid diagnostik av total hjärninfarkt hos barn under fyra års ålder. Underlaget kommer att vara ett stöd för Socialstyrelsens kommande uppdatering av föreskrifterna SOSFS 2005:10 om att fastställa människans död.
SBU beslutade att utvidga projektet till att avse såväl barn i alla åldrar som vuxna.
Denna rapport är ett komplement till två tidigare rapporter om diagnostiska metoder för att bekräfta total hjärninfarkt [2] [3].
Vid misstänkt total hjärninfarkt hos patienter som behandlas i respirator föreskriver Socialstyrelsen [1] en klinisk neurologisk undersökning med test av hjärnstamsreflexer och förmåga att spontanandas (apnétest). Om samtliga kliniska kriterier för total hjärninfarkt är uppfyllda ska undersökningen upprepas efter tidigast två timmar. Om samtliga kliniska kriterier uppfylls även då fastställs dödsfallet.
För vissa patienter kan en konklusiv neurologisk undersökning inte genomföras på grund av till exempel att hjärnans funktioner är påverkade av läkemedel eller att kroppstemperaturen understiger 33 oC. För att diagnosen total hjärninfarkt ska kunna ställas föreskrivs då i Sverige en undersökning med fyrkärlsangiografi för att säkerställa att det inte finns något blodflöde till hjärnan.
Ett alternativ i internationella riktlinjer är att hjärnans blodflöde undersöks med radioaktiva spårämnen, det vill säga med nukleärmedicinska metoder. Önskvärda egenskaper för metoder som ska fastställa diagnosen total hjärninfarkt har sammanställts i en översiktsartikel [4], Faktaruta 2.1, där det viktigaste kriteriet är att metoden inte får visa något falskt positivt resultat.
Nukleärmedicinska metoder grundas på att ett radioaktivt ämne, spårämne, tillförs i blodbanan och att ett instrument registrerar om ämnet finns i hjärnan och det därmed finns ett fungerande blodflöde.
Radiofarmaka är en grupp av läkemedel som innehåller radioaktiva isotoper. De kan användas både för diagnostik och terapi men det senare kommer inte att behandlas här. Ett radiofarmakon består av en radioaktiv isotop av ett grundämne bundet till en molekyl som ger de farmakologiska egenskaperna.
Radioisotopen som används för diagnostik kan vara av två typer:
Vanliga radioisotoper som används för diagnostik är 99mTc (teknetium) eller 18F (fluor). 99mTc avger gammastrålning medan 18F avger positroner.
Molekylen som ger de farmakologiska egenskaperna kan också vara av två olika slag. Den kan vara fettlöslig och passera blod-hjärnbarriären, eller vara för stor alternativt polär (med elektrisk spänning mellan olika delar) och stanna i blodbanan. Radiofarmaka som passerar blod-hjärnbarriären kan antingen passivt diffundera genom hela hjärnan eller aktivt bindas i nervcellerna i proportion till perfusionen (genomblödningen).
De molekyler som används tillsammans med 99mTc i samband med diagnostik av total hjärninfarkt är hexametylen-propylenamin-oxim (HMPAO eller exametazin) eller etylcysteinat dimer (ECD). 99mTc HMPAO och 99mTc ECD tillhör gruppen hjärnspecifika radiofarmaka till skillnad från dem som bara håller sig i blodbanan. De passerar in i hjärnan och nervcellerna som fettlösliga substanser. Inuti nervcellerna ändras de genom en kemisk reaktion till polära och kan inte passera ut igen. 18F binds till en glukosanalog (2-[18F] fluoro-2-deoxy-d-glukos ([18F] FDG eller FDG)) som passerar ut ur blodbanan och tas upp av celler som använder glukos. Där omvandlas den till [18F] FDG-6-fosfat och stannar inuti cellen.
Registreringen kan göras med en gammakamera eller en PET-kamera (positronemissionstomografi). Gammakameran lämpar sig för radiofarmaka som avger gammastrålning medan PET lämpar sig för radiofarmaka som avger positroner. Gammakameran kan ge endera tvådimensionella (2D, planara) bilder eller tredimensionella, så kallad SPECT (single photon emission computed tomography). Vid planara bilder kan framförliggande delar av huvudet skymma delar av hjärnan varför en kombination av bild framifrån och från sidan kan behövas. I PET-kameran används enbart tomografisk teknik som ger tredimensionella bilder.
Upptaget av 99mTc HMPAO och 99mTc ECD i nervcellerna mäts med gammakamera medan upptaget av FDG registreras med PET-kamera. För alla tre substanserna innebär avsaknad av upptag att blodflödet inte har nått nervcellerna.
Den europeiska (EANM) och den internationella nuklearmedicinska föreningen (SNMMI) har publicerat riktlinjer för hur scintigrafiska undersökningar av hjärnan ska utföras (www.eanm.org; www.snmmi.org) med länkar till noggranna instruktioner för förberedelse, utförande och tolkning av bilder vid diagnostik av total hjärninfarkt [5] [6].
Enligt riktlinjerna bör bildtagningen inledas med en dynamisk registrering under cirka en minut för att se det tidiga arteriella och det sena venösa flödet i blodkärlen. Bildtagningen ska starta innan det injicerade preparatet når halskärlen och pågå tills dess att flöde syns i vensystemet. Om injektionen av radiofarmaka misslyckas kommer det att synas tydligt redan från början. Efter minst 20 minuter tas planara statiska bilder i fyra olika projektioner (framifrån, bakifrån och från höger och vänster sida) och tredimensionella bilder med SPECT.
Vid total hjärninfarkt ska de tidiga flödesbilderna inte visa något flöde i de främre, mellersta och bakre hjärnartärerna samt i den så kallade circulus Willisii. Det ska inte heller finnas något flöde i sinus sagittalis superior under venfasen av undersökningen. Däremot ska det finnas ett flöde i halspulsådern (karotis) utanför hjärnan upp till skallbasen som tecken på att undersökningen är korrekt utförd. Artärerna utanför skallkaviteten är inte påverkade och därför finns också ett blodflöde i huden utanför skallbenet och i näsan, vilket fungerar som positiv kontroll för själva undersökningsmetoden. Sammantaget ger det en typisk bild med intryck av att “skallen är tom” (eng. empty skull).
Senare två- eller tredimensionella bilder ska inte visa något upptag i storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen. För undersökningar med SPECT gäller att både tidiga projektionsbilder av blodflödet och de tomografiska snitt-bilderna ska bedömas.
I senare delar av bildtagningen kan det finnas ett lågt flöde i sinus sagittalis superior, trots att det inte finns något flöde inuti hjärnan. Det kan komma från huden och ska noteras som ett observandum.
EANM och SNMMI har inte gett ut några instruktioner för PET med FDG. De studier som vi identifierat har använt samma kriterier som för SPECT [7] [8].
Radiofarmaka som inte passerar blod-hjärnbarriären används vid så kallad isotop-angiografi. Eftersom substansen stannar i blodbanan är det bara kärlträdet (ned till kapillär nivå) som avbildas och inte nervcellerna. Direkt efter intravenös tillförsel av radiofarmaka görs en seriell registrering för att fånga preparatets initiala passage genom huvudet (efter cirka 20 sekunder). Därefter tas statiska bilder under längre tid för att se den konstanta nivån av radiofarmaka intravasalt. Metoden används oftast vid tvådimensionella, planara, mätningar, där det krävs kompletterande sidobilder för en fullständig undersökning.
De ovan beskrivna registreringsmetoderna används kliniskt även på små barn i andra sammanhang och fungerar tekniskt på samma sätt som hos vuxna. En speciell egenskap hos små barn upp till två års ålder är skallens omognad med skallben som inte är sammanväxta vilket innebär att volymökning av hjärnan inte ger lika kraftig intrakraniell tryckökning som hos vuxna. Detta innebär att resultaten kan bli svårare att tolka.
Diagnostisk tillförlitlighet är ett mått på hur väl ett test eller en undersökning kan skilja mellan sjuk och frisk. De vanliga måtten för att bedöma diagnostisk tillförlitlighet är känslighet (sensitivitet) och träffsäkerhet (specificitet) där den metod som utvärderas, indextestet, jämförs med ett referenstest. Referenstestet ska representera bästa möjliga sätt att ställa diagnosen och förutsätts alltid klassificera tillståndet korrekt. Indextestet däremot är inte perfekt utan kan ge såväl falskt positiva som falskt negativa svar.
Studier om diagnostisk tillförlitlighet genomförs oftast så att patienterna genomgår båda testerna med så kort tid emellan som möjligt. Antalet patienter som anses ha eller inte ha tillståndet ifråga, enligt referenstestet respektive indextestet, läggs in i en så kallad fyrfältstabell och därifrån beräknas sensitivitet och specificitet. Tabell 2.1 visar ett exempel på en fyrfältstabell.
Sensitivitet = |
TP ----------- (TP+FN) |
Specificitet = |
TN ----------- (FP+TN) |
|||
Total hjärninfarkt enligt referensstandard | Inte total hjärninfarkt enligt referensstandard | |||||
Inget blodflöde i hjärnan enligt indextest | TP (sant positiv) | FP (falskt positiv) | ||||
Blodflöde i hjärnan enligt indextest | FN (falskt negativ) | TN (sant negativ) |
Detta avsnitt beskriver frågor, urvalskriterier och metodik för den systematiska översikten. En systematisk översikt ska ge en objektiv kartläggning av kunskapsläget. Centralt för en systematisk översikt är att proceduren ska genomföras så att resultatet blir så objektivt som möjligt och att tillvägagångssättet beskrivs på ett transparent sätt. Arbetet bedrevs i enlighet med de internationella riktlinjerna PRISMA [9] och med SBU:s handbok [10].
Syftet var ursprungligen att utvärdera den diagnostiska tillförlitligheten för nukleärmedicinska metoder för att bekräfta total hjärninfarkt hos barn yngre än fyra år. Syftet utvidgades till att bedöma den diagnostiska tillförlitligheten även för personer som var fyra år eller äldre.
Studier med nedanstående avgränsningar accepterades:
Studierna skulle omfatta patienter med misstänkt total hjärninfarkt där, diagnosen inte kunde fastställas. Eftersom små barns skallben mognar och växer ihop vid cirka två års ålder, så att skallen inte längre är eftergivlig, använde vi två år som övre åldersgräns för separat analys av små barn.
Studierna skulle utvärdera
Hjärnans blodflöde kunde undersökas med tvådimensionell gammakamera, SPECT eller PET.
I Socialstyrelsens föreskrifter [1] beskrivs hur diagnosen total hjärninfarkt ställs med angiografi med kontrastmedelsinjektion i aorta ascendens: ”Om blodflödet till hjärnan är upphävt, påvisas inte kontrastflöde i hjärnans kärl. Kontrastfyllnad av arteria carotis externas grenar fordras för att säkerställa att injektionstekniken är korrekt, och att den upphävda hjärncirkulationen inte beror på allmän cirkulationskollaps. Om något kontrastmedelsflöde inte påvisas i hjärnans kärl, ska en andra injektion göras på samma sätt som den första, men tidigast efter 30 minuter. Iakttagelsen att hjärnan under så lång tid saknar blodflöde ger ett säkert underlag för bedömningen oavsett orsaken till bortfallet av hjärnfunktionerna.” I analogi med detta, medför upphävt blodflöde till hjärnan att man vid en nukleärmedicinsk undersökning inte kan påvisa något upptag av radioaktivt spårämne i storhjärnan, lillhjärnan eller hjärnstammen (”empty skull”) medan det finns upptag i skallbenet och mjukdelarna utanför skallen.
Referenstest var i första hand fyrkärlsangiografi eftersom det bakomliggande syftet är att undersöka om den diagnostiska tillförlitligheten är tillräckligt hög för att indextestet ska kunna vara ett alternativ till fyrkärlsangiografi. Klinisk diagnos av total hjärninfarkt eller hjärndöd som bygger på vedertagna kriterier som ([11] [12]) kunde också accepteras.
Med fyrkärlsangiografi som referenstest var utfallsmåttet överensstämmelse mellan metoderna. Med klinisk diagnos på hjärninfarkt som referenstest var utfallsmåttet sensitivitet.
Litteratursökningen genomfördes under maj år 2019 i databaserna
I sökningarna användes kontrollerad vokabulär och fritextord för populationen total hjärninfarkt, kombinerat med motsvarande typ av termer för nukleärmedicinska metoder och radioisotoper. Ingen avgränsning till studietyp, publikationsår eller språk användes. Som ett komplement till sökning i bibliografiska databaser gjordes en enklare sökning i Google Scholar där de första 99 referenserna sparades.
Sökstrategierna togs fram av en av SBU:s informationsspecialister i samverkan med sakkunniga och projektledarna. Litteratursökningen i databaser kompletterades med manuell genomgång av referenslistor för originalstudier och systematiska översikter. Sökstrategierna redovisas i Bilaga 1.
Litteratursökningarna resulterade i artikelsammanfattningar (abstrakts). Två projektledare gallrade oberoende av varandra bort irrelevanta abstrakts med stöd av programmet Rayyan [13]. Potentiellt relevanta artiklar beställdes i fulltext. De sakkunniga bedömde därefter om studierna uppfyllde inklusionskriterierna. De som inte uppfyllde inklusionskriterierna exkluderades.
De sakkunniga granskade studierna oberoende av varandra. Därefter diskuterades bedömningarna gemensamt tills alla var överens. Som stöd för en konsekvent bedömning av samtliga studier användes Checklistan QUADAS-2 [14] (Bilaga 2). Granskningen omfattade dels risken för att resultaten över- eller underskattas på ett systematiskt sätt (eng. bias), dels risken att resultaten inte är tillämpliga för svenska förhållanden (eng. applicability). QUADAS-2 består av fyra avsnitt med underfrågor som täcker risker avseende val av studiedeltagare, det undersökta testet, referenstestet och den diagnostiska processen (t.ex. tid mellan testerna).
Sensitiviteten skulle beräknas i enlighet med rekommendationerna i Cochrane Handbook [15]. Två analyser skulle genomföras: för samtliga patienter samt för barn under två års ålder.
Till sist klassificerade projektgruppen gemensamt hur tillförlitliga resultaten är med hjälp av GRADE [16]. GRADE tar hänsyn till fem aspekter av det vetenskapliga underlaget, Faktaruta 3.1. I och med att resultaten enbart var deskriptiva var frågan om precision inte relevant.
Sökningen i databaser resulterade i 906 abstrakts, varav 41 lästes i fulltext. Gallringen av artiklar presenteras i Figur 4.1.
24 av artiklarna exkluderades och finns sammanställda i Bilaga 3. Den vanligaste orsaken var att studien undersökt patienter som inte uppfyllt den kliniska diagnosen total hjärninfarkt och att det därmed saknades en referensstandard [17–26]. Fyra artiklar redovisade resultaten på ett bristfälligt sätt eller saknade information [27] [28] [29] [30], tre beskrev enskilda fall [31] [32] [33], tre handlade om riktlinjer eller var översikter [34] [35] [36], fyra undersökte en annan metod [37] [38] [39] [40].
Ingen av de artiklar som uppfyllde inklusionskriterierna hade så allvarlig risk för bias att den undantogs från analyserna, se Bilaga 3. Det vetenskapliga underlaget utgjordes därmed av 17 artiklar där två artiklar redovisade samma studie men med kompletterande innehåll [41] [42] och två artiklar byggde på delvis samma patienter [43] [44]. Studierna finns sammanställda i Tabell 1 och 2, Bilaga 4.
Figur 4.1 Flödesschema för gallring av studier om användning av nukleärmedicinska metoder vid diagnostik av total hjärninfarkt.
Fyra studier publicerade i sex artiklar [41] [42] [43] [44] [45] [46] jämförde den diagnostiska tillförlitligheten för fyrkärlsangiografi och 99mTc med någon bärarmolekyl. HMPAO användes i tre av dem [41] [42] [45] [46] och perteknat i en [43] [44]. SPECT användes för registrering i tre av studierna [41] [42] [45] [46] medan den fjärde använde gammakamera [43] [44].
Totalt ingick 60 patienter i studierna. En av artiklarna redovisade resultat för enbart barn i åldrarna 13 månader till 13 år [44]. De övriga inkluderade endast vuxna patienter.
Det går inte att bedöma sensitiviteten för 99mTc HMPAO (eller ECD) med fyrkärlsangiografi som referensmetod eftersom det saknades studier som särredovisade resultaten för små barn.
De fyra studierna med totalt 58 patienter visade 100 procent samstämmighet mellan 99mTc HMPAO (eller ECD) och fyrkärlsangiografi. I en av studierna visade båda metoderna upphört flöde för 19 av 20 patienter och flöde för en patient [45] medan de övriga visade upphört flöde för samtliga patienter. Detta innebär att 99mTc med HMPAO (eller ECD) hade 100 procent sensitivitet.
Vi bedömde att resultatet har en måttlig tillförlitlighet där det främsta problemet är att antalet deltagare är så lågt. Det skulle i sig kunna motivera ett avdrag –2 för bristande precision. Å andra sidan är principen bakom metoden väl belagd. Studierna är genomförda av olika forskargrupper i olika länder. Det medför att det enda avdraget gjordes med –1 för risk att resultatet påverkats av bristande precision.
Det vetenskapliga underlaget bestod av fyra mycket heterogena studier. Av dem inkluderade tre enbart barn och ungdomar, totalt 42 barn och ungdomar i åldrarna sju dagar till 17 år [44] [47] [48]. Ytterligare två små barn särredovisades i en studie med både barn och vuxna [49]. Vi beslutade att inte slå samman studierna i någon metaanalys.
Tre av de fyra studierna redovisade barn under två år separat, totalt sex barn. En av studierna, där barnen var drygt ett år gamla visade att diagnosen total hjärninfarkt hade kunnat fastställas med nukleärmedicinsk undersökning [44]. I en studie, med två nyfödda bekräftade undersökningen den kliniska diagnosen [47]. I den tredje studien noterades ett partiellt blodflöde för två nyfödda [49]. Vid upprepning efter fem till sju dagar registrerades inte längre något blodflöde [49].
Den fjärde studien rapporterade att fyra av 19 barn med asfyxi och en klinisk diagnos på total hjärninfarkt hade tecken på partiellt bibehållet blodflöde i hjärnan [48]. Åldern på dem som fortfarande hade perfusion framgick inte av artikeln men 16 av de 19 var under tre år gamla. Undersökningen kunde dock bekräfta den kliniska diagnosen för barn med andra bakomliggande orsaker än asfyxi.
Det finns studier med HMPAO (eller ECD) på barn som är yngre än två år. Resultaten visar att bilderna kan vara svåra att tolka och att undersökningen kan behövas göras om. Sammantaget bedömdes att dessa studier har mycket låg tillförlitlighet (). Studierna är få med få patienter och resultaten är heterogena. Det medförde ett avdrag på –2 för bristande precision och –1 för brister i samstämmighet.
Två av studierna redovisade att undersökningen med 99mTc HMPAO (eller ECD) bekräftat den kliniska diagnosen för 19 barn över två års ålder [44] [47]. Dessa resultat överfördes till gruppen vuxna (se nedan).
Det vetenskapliga underlaget bestod av 13 studier med totalt 276 deltagare över två års ålder [41] [42] [44] [47] [49–57]. Den sammanvägda sensitiviteten för 99mTc med HMPAO eller ECD som bärare blev 95 procent (95 % KI, 90 till 98) (Figur 4.2). Vi bedömde att resultatet hade måttlig tillförlitlighet (). Studierna uppvisade en viss heterogenitet, där en studie av Facco och medarbetare avvek från de övriga [49]. Vi kunde inte identifiera någon orsak till avvikelsen och den påverkade inte heller resultatet mer är marginellt. Vi bedömde därmed att heterogeniteten inte var tillräckligt allvarlig för att motivera något avdrag. Studierna utgick också från olika patientgrupper. Fyra av dem inkluderade patienter med confounders [41] [42] [49] [53], fyra utgick från patienter utan confounders [51] [54] [55] [56] och i de andra tre var det oklart om patienterna hade confounders eller inte [50] [52] [57]. För svenskt vidkommande ska undersökningen användas för patienter med confounders och det är oklart hur överförbart resultatet är till den patientgruppen. Det leder till ett avdrag på –1 för bristande överförbarhet.
Figur 4.2 Sensitivitet för 99mTc HMPAO med klinisk diagnos på total hjärninfarkt som referenstest.
1 Få deltagare. 2 Få deltagare, heterogena resultat. 3 Partiell överförbarhet eftersom inte alla studier inriktades på deltagare med confounders. |
|||
Utfall | Antal studier (ref) och antal deltagare | Resultat och tillförlitlighet enligt GRADE | Avdrag |
Överensstämmelse med fyrkärlsangiografi, barn under två år | 0 | Resultat saknas | |
Överensstämmelse med fyrkärlsangiografi, vuxna och barn över två års ålder | 4 [41] [42] [43] [44] [45] [46] n=52 |
100 procent![]() |
–1 för brister i precision1 |
Sensitivitet, total hjärninfarkt som referensmetod, barn under två års ålder | 4 [44] [47] [48] [49] n=6 |
Heterogena resultat![]() |
–2 för brister i precision, –1 för brister i samstämmighet2 |
Sensitivitet, total hjärninfarkt som referensmetod, vuxna och barn över två år | 13 [41] [42] [44] [47] [49–57] n=276 |
0,95 (95 % KI, 0,90 till 0,98)![]() |
–1 för bristande överförbarhet3 |
Den systematiska översikten visar att gammakameraundersökning med 99mTc HMPAO (eller ECD) har samma sensitivitet för total hjärninfarkt som fyrkärlsangiografi samt att metoden har 95 procent (95 % KI, 90 till 98) sensitivitet med klinisk diagnos på total hjärninfarkt som referensmetod. Det är jämförbart med sensitiviteten för fyrkärlsangiografi, 99 procent (95 % KI, 90 till 100) [2]. Resultaten gäller för vuxna, och sannolikt även för barn över två års ålder. Den systematiska översikten antyder också att metoden kan vara mindre tillförlitlig för spädbarn.
Finns några data om specificitet?
Samtliga studier baserades på patienter som antingen uppfyllde alla kriterier för total hjärninfarkt eller hade en misstänkt total hjärninfarkt där diagnosen behövde bekräftas. Det innebär att det bara går att beräkna sensitiviteten.
Två studier skulle dock kunna bidra med en uppskattning av specificiteten. De syftade till att undersöka om metoden kunde skilja mellan patienter med klinisk diagnos total hjärninfarkt och patienter i djup koma [49] [53]. I den ena studien ingick en grupp med nio patienter som var komatösa men inte med klinisk diagnos total hjärninfarkt och samtliga hade upptag på scintigrafin [53]. I den andra ingick en grupp med 12 komatösa där den första SPECT-undersökningen visade perfusion hos alla [49]. Tre av dessa patienter hade fortfarande perfusion vid upprepad SPECT och överlevde medan nio senare fick diagnosen total hjärninfarkt och hos dessa visade upprepad SPECT upphävd hjärncirkulation. Båda studierna visade följaktligen 100 procent specificitet.
Det kan dock vara på sin plats att notera att det är omöjligt att bevisa att en metod som bygger på att mäta blodflöde aldrig ger falskt positiva resultat, det vill säga 100 procent specificitet. För detta krävs så stora studier att de inte kommer att vara genomförbara. Det finns dock enstaka fallrapporter för såväl 99mTc och registrering med SPECT som fyrkärlsangiografi där det hävdas att undersökningen har gett falskt positiva resultat [33] [58]. För undersökning med 99mTc och SPECT har två falskt positiva fall, ett barn på två år respektive en vuxen, rapporterats [33] [58]. Patienterna hade “empty skull” men visade korta livstecken i form av hosta respektive några andetag efter undersökningen. Det går inte att dra några säkra slutsatser från fallen och det finns frågetecken kring hur de har redovisats.
När kan det vara svårt att tolka resultaten?
När hjärnvävnad skadas ökar volymen genom svullnad och ödem. Om hjärnan är omgiven av ett intakt skallben ger volymökningen en strypning av venöst blodflöde med stegvis ökning av intrakraniellt tryck. När trycket intrakraniellt överstiger artärtrycket upphör hela hjärnblodflödet. Hos små barn där skallbenen inte har vuxit ihop än kan skallvolymen öka, så att en volymökning av hjärnan inte behöver innebära en tryckökning intrakraniellt som överstiger artärtrycket, och därmed partiellt bevarat blodflöde. Motsvarande gäller även för patienter med öppen skallskada, eller om det finns inopererade slangar (shuntar) eller tryckmätare. Det vetenskapliga underlaget var otillräckligt för att bedöma sensitiviteten för små barn men studierna pekar på att metoden kan vara mindre tillförlitlig för denna subgrupp.
Läkemedel har ringa påverkan på blodflöde eller metabolism i hjärnan
En av orsakerna till att den kliniska undersökningen behöver kompletteras är misstanke om farmakologisk påverkan, ofta anestetika (propofol) barbitursyraderivat (tiopental, fenemal), sederande läkemedel (dexmedetomedin), sömnmedel och lugnande medel (midazolam, diazepam) eller opioider. Samtliga har en påverkan på hjärnan och kan ge generella sänkningar av metabolismen [59] [60] men fokala förändringar i blodflödet eller upptaget av FDG är ovanligt. Det finns dock undantag och hos personer utan kända fokala hjärnskador kommer propofol att ge en typisk påverkan på blodflödet eller FDG-upptaget med låga värden i parietal- och occipitalloberna [61]. Sammantaget ligger påverkan på blodflödet eller metabolismen inte på en nivå som kan misstas för upphävd cerebral cirkulation.
Verkningsmekanismen för FDG stödjer att resultaten är överförbara till användning av PET-kamera
Nervceller använder i första hand glukos för sin energiproduktion och det mest använda spårämnet för utredning med PET är FDG. Upptaget av FDG är proportionellt mot energianvändningen och perfusionen av hjärnvävnaden. Det betyder att en FDG-bild tagen i sen fas ger samma information som bild tagen i sen fas med en gammakamera.
Gemensamt för alla spårämnen som administreras intravenöst är att de initialt befinner sig i blodbanan. Det gäller även FDG och bilder som tas tidigt i förloppet kommer att visa blodflödet och således samma sak som en tidig dynamisk bild från en gammakamera.
PET-undersökning av hjärnan görs vid lätt hypoglykemi till normoglykemi för att nervcellerna inte ska vara mättade med glukos. Nervceller som då inte tar upp FDG saknar antingen energimetabolism, blodflöde eller båda. Det är därför sannolikt att PET med FDG kan användas för diagnostik av total hjärninfarkt men idag saknas systematiska studier som stödjer detta. Däremot har vi funnit två rapporter med totalt fyra patienter där FDG PET används vid diagnostik av total hjärninfarkt och där författarna drog slutsatsen att metoden fungerade [7] [8].
För- och nackdelar med att använda nukleärmedicinska metoder
Rent praktiskt finns det såväl för- som nackdelar med nukleärmedicinska metoder. En fördel är att de inte är invasiva. En nackdel är att radiofarmaka avger joniserande strålning men allmänt anses den strålning man utsätts för inom vården ge en nytta som överväger riskerna [62]. Inga traditionella kontrastmedel används och därmed minskar också risken för att njurarna och andra organ påverkas [63].
I de fall där resultatet av undersökningen inte visar helt upphört blodflöde är den nukleärmedicinska undersökningen enkel att upprepa. Halveringstiden för 99mTc är sex timmar och för 18F 110 minuter vilket gör att en blodflödesmätning med 99mTc HMPAO kan upprepas efter cirka ett dygn och 18F-FDG efter sex timmar utan att dosen höjs. Undersökningarna är också enkla att tolka och eftergranska.
Tillgängligheten för nukleärmedicinsk teknik är god och det finns idag mer än 30 sjukhus med tillgång till gammakamera. Gammakameran är lättanvänd och möjliggör användning av spårämnen med lång halveringstid. Den utrustning som finns i Sverige är dock för närvarande inte portabel.
En svaghet är att logistiken idag är anpassad för planerade undersökningar under normal arbetstid och inte under jourtid.
Sammanfattningsvis uppfyller undersökningar med 99mTc HMPAO eller 99mTc ECD de viktigaste egenskaperna som förväntas av metoder för att bekräfta total hjärninfarkt (Faktaruta 2.1).
SBU anlitar externa granskare av sina rapporter. Dessa har kommit med värdefulla kommentarer, som i hög grad bidragit till att förbättra rapporten. I slutversionen av rapporten är det möjligt att SBU inte kunnat tillgodose alla ändrings- eller tilläggsförslag från de externa granskarna, bland annat därför att de inte alltid varit samstämmiga. De externa granskarna står därför inte nödvändigtvis bakom samtliga slutsatser eller andra texter i rapporten.
Extern granskare har varit:
Sakkunniga och granskare har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; :au = Author; MeSH = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; this term only = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; :ti = title; :ab = abstract; :kw = keyword; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; CDSR = Cochrane Database of Systematic Review; CENTRAL = Cochrane Central Register of Controlled Trials, “trials” | ||
Search terms | Items found | |
Population: Total brain infarction | ||
1. | MeSH descriptor: [Brain Death] explode all trees | 68 |
2. | (brain* NEAR/1 dea* or "total brain infarction" or "cerebral death" or "coma depasse" or "irreversible coma" or "neurologic death"):ti,ab,kw | 329 |
3. | (("irreversible loss" or "total loss" or lack or cessation or absen*) NEAR/3 ("brain function" or "brain activity" or "brain circulation" or "cerebral activity" or "cerebral circulation" or "intracranial circulation")):ti,ab,kw | 5 |
4. | (((cerebral* or brain) NEAR/1 (arrest*))):ti,ab,kw | 17 |
5. | (((complete or total or irreversib*) NEAR/1 "circulatory cessation" NEAR/3 (brain* or cerebral or intracranial))):ti,ab,kw | 0 |
6. | 1-5 (OR) | 351 |
Combined sets | ||
7. | 6 | CDSR/2 Central/349 |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; :au = Author; MeSH = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; this term only = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; :ti = title; :ab = abstract; :kw = keyword; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; DARE = Database Abstracts of Reviews of Effects, “other reviews”; EED = Economic Evaluations; HTA = Health Technology Assessments | ||
Search terms | Items found | |
Population: Total brain infarction | ||
1. | MeSH DESCRIPTOR Brain Death EXPLODE ALL TREES | 19 |
2. | ("total loss of brain" OR "total loss of cerebral" OR "total loss of intracranial" OR "lack of brain" OR "lack of cerebral" OR "lack of intracranial" OR "cessation of brain" OR "cessation of cerebral" OR "cessation of intracranial" OR "absence of brain" OR "absence of cerebral" OR "absence of intracranial circulation") | 2 |
3. | ("brain dead" or "brain death" or "brain stem death" or "brainstem death" or "total brain infarction" or "cerebral death" or "coma depasse" or "irreversible coma" or "neurologic death") | 29 |
6. | ("complete circulatory cessation" AND (brain* or cerebral or intracranial)) OR ("total circulatory cessation" AND (brain* or cerebral or intracranial)) OR ("irreversible circulatory cessation" AND (brain* or cerebral or intracranial)) | 0 |
5. | ("cerebral arrest" or "brain arrest") | 0 |
6. | 1-5 (OR) | 31 |
Combined sets | ||
7. | 6 | DARE/20 HTA/6 EED/5 |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; MeSH = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: Total brain infarction | ||
1. | MeSH DESCRIPTOR Brain Death EXPLODE ALL TREES | 6 |
2. | "brain dea*" | 34 |
Combined sets | ||
3. | 1 OR 2 | 34 |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; TITLE-ABS-KEY = Title or abstract or keywords; ALL = All fields; PRE/n = "precedes by". The first term in the search must precede the second by a specified number of terms (n).; W/n = "within". The terms in the search must be within a specified number of terms (n) in any order.; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; LIMIT-TO ( SRCTYPE , "j" = Limit to source type journal; LIMIT-TO ( DOCTYPE , "ar" = Limit to document type article; LIMIT-TO ( DOCTYPE , "re" = Limit to document type review | ||
Search terms | Items found | |
Population: Total brain infarction | ||
1. | ( TITLE-ABS-KEY ( "brain dea*" OR "brain stem dea*" OR "brainstem dea*" OR "cerebral death" OR "irreversible coma" OR "coma depasse" OR "total brain infarction" OR "irreversible loss of brain function" OR "lack of cerebral circulation" ) OR TITLE-ABS-KEY ( "cessation of cerebral circulation" OR "lack of intracranial circulation" OR "cessation of intracranial circulation" OR "absence of cerebral circulation" OR "absence of intracranial circulation" ) OR TITLE-ABS-KEY ( "absence of cerebral circulation" OR "absence of intracranial circulation" OR "neurologic death" ) ) | 15,193 |
2. | TITLE-ABS-KEY ( "cerebral arrest" OR "brain arrest" ) | 20 |
3. | TITLE-ABS-KEY ( ( ( "irreversible loss" OR "total loss" OR lack OR cessation OR absen* ) W/3 ( "brain function" OR "brain activity" OR "brain circulation" OR "cerebral activity" OR "cerebral circulation" OR "intracranial circulation" ) ) ) | 291 |
4. | ( TITLE-ABS-KEY ( "complete circulatory cessation" W/1 ( brain* OR cerebral OR intracranial ) ) OR TITLE-ABS-KEY ( "total circulatory cessation" W/1 ( brain* OR cerebral OR intracranial ) ) OR TITLE-ABS-KEY ( "irreversible circulatory cessation" W/1 ( brain* OR cerebral OR intracranial ) ) ) | 0 |
5. | 1-4 (OR) | 15,327 |
Index test: PET | ||
6. | TITLE-ABS-KEY ( pet OR "positron emission" OR ( pet W/2 scan* ) OR "FDG PET" OR "18F FDG PET" OR "18FDG PET" ) | 229,504 |
Index test: SPECT | ||
7. | TITLE-ABS-KEY ( "single photon emission" OR spect OR "SPECT CT" OR spet OR spet AND ct OR "99mtc SPECT*" OR "99mtc SPET*" OR "Tc99m SPECT*" OR "Tc99m SPET*" ) | 11,970 |
Index test (radio active substances): FDG, HMPAO, exametazine | ||
8. | ( TITLE-ABS-KEY ( fluorodeoxyglucose OR "Fluorine 18 fluorodeoxyglucose" OR "2 Fluoro 2 deoxy D glucose" OR "2-Fluoro-2-deoxyglucose" OR "18F desoxyglukos" OR "18F FDG" OR 18fdg OR exametazime OR hmpao ) OR TITLE-ABS-KEY ( "hexamethylpropyleneamine oxime" OR "Tc 99m hexamethylpropyleneamineoxime" OR "Tc 99m Hexamethylpropyleneamine Oxime" OR "Tc 99m Hexamethylpropylene amine Oxime" ) OR TITLE-ABS-KEY ( "99m tc Hexamethylpropyleneamine Oxime" OR "99m tc Hexamethylpropylene amine Oxime" OR "99mtc Hexamethylpropyleneamine Oxime" ) OR TITLE-ABS-KEY ( "99mtc Hexamethylpropylene amine Oxime" OR "Tc 99m hmpao" OR "99mtc-hmpao 99m Tc HMPAO" OR "Tc 99m exametazime" OR "99m tc exametazime" OR "99mTc-exametazime" OR technetium OR ceretec ) OR TITLE-ABS-KEY ( etylcysteinatedimer OR ethylcysteinatedimer OR "etylcysteinate dimer" OR "ethylcysteinate dimer" OR "etyl cysteinate dimer" OR "ethyl cysteinate dimer" OR "99mTc etylcysteinatedimer" OR "99mTc etylcysteinate dimer" ) OR TITLE-ABS-KEY ( "99mTc etyl cysteinate dimer" OR "99mTc ethylcysteinatedimer" OR "99mTc ethylcysteinate dimeror 99mTc- ethyl cysteinate dimer" OR "Tc 99m etylcysteinatedimer" OR "Tc 99m etylcysteinate dimer" OR "Tc 99m etyl cysteinate dimer" ) OR TITLE-ABS-KEY ( "Tc 99m ethylcysteinatedimer" OR "Tc 99m ethylcysteinate dimer" OR "Tc 99m ethyl cysteinate dimer" OR "Tc 99m ecd" OR "99mtc ecd" OR neurolite OR "cystine diethyl ester" ) ) | 136,645 |
Combined sets | ||
9. | 5 AND (6 OR 7 OR 8) | 293 |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; .ab. = Abstract; .ab,ti. = Abstract or title; .af. = All fields; Exp = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .sh. = Term from the Medline controlled vocabulary; .ti. = Title; / = Term from the Medline controlled vocabulary, but does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; * = Focus (if found in front of a MeSH-term); * or $ = Truncation (if found at the end of a free text term); .mp = text, heading word, subject area node, title | ||
Search terms | Items found | |
Population: Total brain infarction | ||
1. | exp Brain Death/ | 8243 |
2. | (brain* ADJ1 dea* or "total brain infarction" or "cerebral death" or "coma depasse" or "irreversible coma" or "neurologic death").ab,kf,ti. | 8434 |
3. | (("irreversible loss" or "total loss" or lack or cessation or absen*) adj3 ("brain function" or "brain activity" or "brain circulation" or "cerebral activity" or "cerebral circulation" or "intracranial circulation")).ab,kf,kw,ti. | 160 |
4. | ((cerebral* or brain) ADJ 1 arrest*) | 0 |
5. | ((complete or total or irreversib*) adj1 "circulatory cessation" adj3 (brain* or cerebral or intracranial)).ab,kf,kw,ti. | 0 |
6. | 1-5 (OR) | 11884 |
Index test: Radionuclide imaging | ||
7. | radionuclide imaging/ | 87013 |
Index test: PET | ||
8. | exp positron-emission tomography/ or exp positron emission tomography computed tomography/ | 54423 |
9. | (PET or "positron emission" or (PET adj2 scan*) or "FDG PET" or "18F FDG PET" or "18FDG PET").ab,kf,kw,ti. | 107175 |
10. | 8-9 (OR) | 117374 |
Index test: SPECT | ||
11. | tomography, emission-computed/ or tomography, emission-computed, single-photon/ or four-dimensional computed tomography/ or single photon emission computed tomography computed tomography/ or exp tomography, spiral computed/ or exp multidetector computed tomography/ | 67751 |
12. | ("single photon emission" or SPECT or "SPECT#CT" or SPET or SPET#CT or "99mtc SPECT*" or "99mtc SPET*" or "Tc99m SPECT*" or "Tc99m SPET*").ab,kf,kw,ti. | 34524 |
13. | 11-12 (OR) | 78388 |
Index test (radio active substances): FDG, HMPAO, exametazine | ||
14. | exp deoxyglucose/ or exp fluorodeoxyglucose f18/ | 36754 |
15. | exp Technetium Tc 99m Exametazime/ | 2937 |
16. | (Fluorodeoxyglucose or "Fluorine 18 fluorodeoxyglucose" or "2 Fluoro 2 deoxy D glucose" or "2-Fluoro-2-deoxyglucose" or "18F desoxyglukos" or "18F FDG" or 18FDG or exametazime or HMPAO or "hexamethylpropyleneamine oxime" or "Tc 99m hexamethylpropyleneamineoxime" or "Tc 99m Hexamethylpropyleneamine Oxime" or "Tc 99m Hexamethylpropylene amine Oxime" or "99m tc Hexamethylpropyleneamine Oxime" or "99m tc Hexamethylpropylene amine Oxime" or "99mtc Hexamethylpropyleneamine Oxime" or "99mtc Hexamethylpropylene amine Oxime" or "Tc 99m hmpao" or "99mtc-hmpao 99m Tc HMPAO" or "Tc 99m exametazime" or "99m tc exametazime" or "99mTc-exametazime" or Technetium or Ceretec or etylcysteinatedimer or ethylcysteinatedimer or "etylcysteinate dimer" or "ethylcysteinate dimer" or "etyl cysteinate dimer" or "ethyl cysteinate dimer" or "99mTc etylcysteinatedimer" or "99mTc etylcysteinate dimer" or "99mTc etyl cysteinate dimer" or "99mTc ethylcysteinatedimer" or "99mTc ethylcysteinate dimeror 99mTc- ethyl cysteinate dimer" or "Tc 99m etylcysteinatedimer" or "Tc 99m etylcysteinate dimer" or "Tc 99m etyl cysteinate dimer" or "Tc 99m ethylcysteinatedimer" or "Tc 99m ethylcysteinate dimer" or "Tc 99m ethyl cysteinate dimer" or "Tc 99m ecd" or "99mtc ecd" or Neurolite or "cystine diethyl ester").ab,kf,kw,ti. | 40738 |
17. | 14-16 (OR) | 63034 |
Combined sets | ||
18. | 6 AND (7 OR 10 OR 13 OR 17) | 283 |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; /de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti:ab = Title or abstract; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: Total brain infarction | ||
1. | 'brain death'/exp | 13,981 |
2. | ((brain* NEAR/1 dea*):ab,kw,ti,cl,de,lnk) OR 'total brain infarction':ab,kw,ti,cl,de,lnk OR 'cerebral death':ab,kw,ti,cl,de,lnk OR 'coma depasse':ab,kw,ti,cl,de,lnk OR 'irreversible coma':ab,kw,ti,cl,de,lnk OR 'neurologic death':ab,kw,ti,cl,de,lnk | 19,067 |
3. | (('irreversible loss' OR 'total loss' OR lack OR cessation OR absen*) NEAR/4 ('brain function' OR 'brain activity' OR 'brain circulation' OR 'cerebral activity' OR 'cerebral circulation' OR 'intracranial circulation')):ab,kw,ti,de,lnk | 282 |
4. | ((cerebral* OR brain) NEAR/1 arrest*):ab,kw,ti,de,lnk | 584 |
5. | ((complete OR total OR irreversib*) NEAR/1 'circulatory cessation' NEAR/3 (brain* OR cerebral OR intracranial)):ab,kw,ti,de,lnk | 0 |
6. | 1-5 (OR) | 19,750 |
Index test: Radionuclide imaging | ||
7. | 'radioisotope diagnosis'/de | 831 |
Index test: PET | ||
8. | 'positron emission tomography'/de OR 'positron emission tomography-computed tomography'/exp | 143,278 |
9. | pet:ab,kw,ti,de,lnk OR 'positron emission':ab,kw,ti,de,lnk OR ((pet NEAR/2 scan*):ab,kw,ti,de,lnk) OR 'fdg pet':ab,kw,ti,de,lnk OR '18f fdg pet':ab,kw,ti,de,lnk OR '18fdg pet':ab,kw,ti,de,lnk | 223,999 |
10. | 8-9 (OR ) | 223,999 |
Index test: SPECT | ||
11. | 'single photon emission computed tomography'/de OR 'single photon emission computed tomography-computed tomography'/exp OR 'four dimensional computed tomography'/exp OR 'spiral computer assisted tomography'/exp OR 'multidetector computed tomography'/exp OR 'computer assisted emission tomography'/de | 133,640 |
12. | 'single photon emission':ab,kw,ti,de,lnk OR spect:ab,kw,ti,de,lnk OR 'spect?ct':ab,kw,ti,de,lnk OR spet:ab,kw,ti,de,lnk OR 'spet?ct':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc spect*':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc spet*':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc99m spect*':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc99m spet*':ab,kw,ti,de,lnk | 73,160 |
13. | 11-12 (OR) | 141,732 |
Index test (radio active substances): FDG, HMPAO, exametazine | ||
14. | 'deoxyglucose'/exp OR 'fluorodeoxyglucose f 18'/exp OR 'hexamethylpropylene amine oxime technetium tc 99m'/exp OR 'cysteine ethyl ester tc 99m'/exp OR 'hexamethylpropylene amine oxime technetium tc 99m'/exp | 70,952 |
15. | fluorodeoxyglucose:ab,kw,ti,de,lnk OR 'fluorine 18 fluorodeoxyglucose':ab,kw,ti,de,lnk OR '2 fluoro 2 deoxy d glucose':ab,kw,ti,de,lnk OR '2-fluoro-2-deoxyglucose':ab,kw,ti,de,lnk OR '18f desoxyglukos':ab,kw,ti,de,lnk OR '18f fdg':ab,kw,ti,de,lnk OR 18fdg:ab,kw,ti,de,lnk OR exametazime:ab,kw,ti,de,lnk OR hmpao:ab,kw,ti,de,lnk OR 'hexamethylpropyleneamine oxime':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m hexamethylpropyleneamineoxime':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m hexamethylpropyleneamine oxime':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m hexamethylpropylene amine oxime':ab,kw,ti,de,lnk OR '99m tc hexamethylpropyleneamine oxime':ab,kw,ti,de,lnk OR '99m tc hexamethylpropylene amine oxime':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc hexamethylpropyleneamine oxime':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc hexamethylpropylene amine oxime':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m hmpao':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc-hmpao 99m tc hmpao':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m exametazime':ab,kw,ti,de,lnk OR '99m tc exametazime':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc-exametazime':ab,kw,ti,de,lnk OR technetium:ab,kw,ti,de,lnk OR ceretec:ab,kw,ti,de,lnk OR etylcysteinatedimer:ab,kw,ti,de,lnk OR ethylcysteinatedimer:ab,kw,ti,de,lnk OR 'etylcysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'ethylcysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'etyl cysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'ethyl cysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc etylcysteinatedimer':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc etylcysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc etyl cysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc ethylcysteinatedimer':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc ethylcysteinate dimeror 99mtc- ethyl cysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m etylcysteinatedimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m etylcysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m etyl cysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m ethylcysteinatedimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m ethylcysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m ethyl cysteinate dimer':ab,kw,ti,de,lnk OR 'tc 99m ecd':ab,kw,ti,de,lnk OR '99mtc ecd':ab,kw,ti,de,lnk OR neurolite:ab,kw,ti,de,lnk OR 'cystine diethyl ester':ab,kw,ti,de,lnk | 142,641 |
16. | 14-15 (OR) | 153,624 |
Combined sets | ||
17. | 6 AND (7 OR 10 OR 13 OR 16) | 419 |
Google Scholar 190520
Sökord för hjärndöd och PET
"brain dead" "positron emission"
99 referenser sparade, sorterade på relevans
Därefter stoppade Google Scholar nedladdning av referenser
Granskningen avser dels om det finns brister i design och genomförande av studien som riskerar att snedvrida studiens resultat (”risk for bias”), och dels om resultaten är tillämpliga för svenska förhållanden (”applicability”).
Varje studie ska bedömas utefter fyra huvudfrågor: finns det problem med patienturvalet? Med hur indextestet genomfördes? Med referenstestet? Samt en fråga som gäller tid mellan index- och referenstest och om det fanns internt bortfall.
För varje huvudfråga finns det några underfrågor (så kallade signalfrågor) som stöd för att besvara huvudfrågan (i fetstil under signalfrågorna).
För bedömning av risken för bias finns det tre svarsalternativ: låg risk, hög risk och oklar (dvs. det framgår inte av artikeln). OBS att ni bedömer risken och inte om det faktiskt finns bias.
Granskningen per huvudfråga görs i tre steg:
Till sist bedömer ni vilken risk för bias som finns för studien som helhet. En huvudregel är att om studien har hög risk för en huvudfråga blir den övergripande risken också hög. Ett annat övervägande är att om det finns flera ”oklart” har studien sannolikt måttlig eller hög risk för bias.
Tillvägagångssättet är detsamma för tillämplighet.
Author:
Year:
Assessor:
Describe methods of patient selection:
Item | Low risk | High risk | Unclear |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? | |||
Did the study avoid inappropriate exclusions? | |||
Could the selection of patients have introduced bias? |
Item | Low concern | High concern | Unclear |
Was the spectrum of patients representative of the patients who will be examined with SPECT to confirm brain death in Sweden? | |||
Is there concern that the included patients do not match the review question? |
Describe the index test and how it was conducted and interpreted:
* Om referenstestet är klinisk diagnos på total hjärninfarkt kommer svaret vara att resultaten tolkades med kännedom om resultat av referenstestet. Huruvida detta påverkar risken för att sensitiviteten över- eller underskattas är en bedömningsfråga. Om referenstestet är fyrkärlsangiografi leder kunskap om dess resultat (dvs. oblindat) till hög risk. |
|||
Item | Low risk | High risk | Unclear |
Were the NNM results interpreted without knowledge of results from the reference test?* | |||
Could the conduct of interpretation have introduced bias? |
Item | Low concern | High concern | Unclear |
Is the method described in enough detail to make it replicable? | |||
Was the test conducted according to international guidelines? | |||
Is there concern that the index test, its conduct or interpretation differ from the review question? |
Describe the reference test
(alt 1: patienten har diagnosticerats som hjärndöd, enligt vilka kriterier? Hur många läkare gjorde bedömningen? Vilken kompetens? När?)
(alt 2: fyrkärlsangiografi, Var den beskriven i tillräcklig detalj för att replikeras?)
* Här är referensstandard och tillstånd detsamma om inte fyrkärlsangiografi använts. | |||
Item | Low risk | High risk | Unclear |
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition (brain death)*? | |||
Were results of the reference test interpreted without knowledge of the results of the index test? | |||
Could the choice of reference standard, its conduct or its interpretation have introduced bias? |
Item | Low concern | High concern | Unclear |
Was the reference test described in enough detail to make it replicable? | |||
Was the expertise of the interpreting clinician/s adequate? | |||
Is there concern that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? |
Describe whether there was any missing data (any patients who were not examined with both NMM and clinical examination/four-vessel angiography).
Item | Low risk | High risk | Unclear |
Was there an appropriate interval between NMM and diagnosis of brain death? | |||
Were all patients included in the analysis? | |||
Could the patient flow have introduced bias? |
Sammanvägd risk för bias: | |
Låg eller måttlig | _______ Studien ingår i analysen av diagnostisk tillförlitlighet |
Hög | _______ Studien ingår INTE i analysen |
Referens | Orsak till exkludering |
Berenguer CM, Davis FE, Howington JU. Brain death confirmation: comparison of computed tomographic angiography with nuclear medicine perfusion scan. J Trauma 2010;68:553-9. | Otillräcklig information |
Bertagna F, Barozzi O, Puta E, Lucchini S, Paghera B, Savelli G, et al. Residual brain viability, evaluated by (99m)Tc-ECD SPECT, in patients with suspected brain death and with confounding clinical factors. Nucl Med Commun 2009;30:815-21. | Ingen referensmetod |
Bonetti MG, Ciritella P, Valle G, Perrone E. 99mTc HM-PAO brain perfusion SPECT in brain death. Neuroradiology 1995;37:365-9. | Ingen referensmetod |
Coelho PBS, Fernandes A, Oliveira A, Faria T, Pereira J. Brain perfusion SPECT for brain death assessment. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2017;44:350-1. | Fallbeskrivning |
de la Riva A, Gonzalez FM, Llamas-Elvira JM, Latre JM, Jimenez-Heffernan A, Vidal E, et al. Diagnosis of brain death: superiority of perfusion studies with 99Tcm-HMPAO over conventional radionuclide cerebral angiography. Br J Radiol 1992;65:289-94. | Ingen referensmetod |
Harding JW, Chatterton BE. Outcomes of patients referred for confirmation of brain death by 99mTc-exametazime scintigraphy. Intensive Care Med 2003;29:539-43. | Ingen referensmetod |
Keske U. Tc-99m-HMPAO single photon emission computed tomography (SPECT) as an ancillary test in the diagnosis of brain death. Intensive Care Med 1998;24:895-7. | Ingen studie, endast resonemang |
Kurtek RW, Lai KK, Tauxe WN, Eidelman BH, Fung JJ. Tc-99m hexamethylpropylene amine oxime scintigraphy in the diagnosis of brain death and its implications for the harvesting of organs used for transplantation. Clin Nucl Med 2000;25:7-10. | Ingen referensmetod |
López-Navidad A, Caballero F, Domingo P, Marruecos L, Estorch M, Kulisevsky J, et al. Early diagnosis of brain death in patients treated with central nervous system depressant drugs. Transplantation 2000;70:131-5. | Ingen referensmetod |
Lu G, Shih WJ, Ryo UY. Findings on Tc-99m HMPAO brain imaging in brain death. Clin Nucl Med 1996;21:891-3. | Tre fall |
Mrhac L, Zakko S, Parikh Y. Brain death: the evaluation of semi-quantitative parameters and other signs in HMPAO scintigraphy. Nucl Med Commun 1995;16:1016-20. | Otillräcklig information |
Vander Borght T, Laloux P, Maes A, Salmon E, Goethals I, Goldman S, et al. Guidelines for brain radionuclide imaging. Perfusion single photon computed tomography (SPECT) using Tc-99m radiopharmaceuticals and brain metabolism positron emission tomography (PET) using F-18 fluorodeoxyglucose. The Belgian Society for Nuclear Medicine. Acta Neurol Belg 2001;101:196-209. | Riktlinjer |
Wilson K, Gordon L, Selby JB, Sr. The diagnosis of brain death with Tc-99m HMPAO. Clin Nucl Med 1993;18:428-34. | Ingen referensmetod |
Yoshikai T, Tahara T, Kuroiwa T, Kato A, Uchino A, Abe M, et al. Plain CT findings of brain death confirmed by hollow skull sign in brain perfusion SPECT. Radiat Med 1997;15:419-24. | Annan metod utvärderades (CT) |
Referens | Orsak till exkludering |
Altman DI, Powers WJ, Perlman JM, Herscovitch P, Volpe SL, Volpe JJ. Cerebral blood flow requirement for brain viability in newborn infants is lower than in adults. Ann Neurol 1988;24:218-26. | Annan fråga |
Ashwal S, Schneider S. Brain death in the newborn. Pediatrics 1989;84:429-37. | Annan metod utvärderades |
Banasiak KJ, Lister G. Brain death in children. Curr Opin Pediatr 2003;15:288-93. | Riktlinjer |
Galaske RG, Schober O, Heyer R. Determination of brain death in children with 123I-IMP and Tc-99m HMPAO. Psychiatry Res 1989;29:343-5. | Otillräcklig information |
Gençpinar P, Dursun O, Tekgüç H, Ünal A, Haspolat Ş, Duman Ö. Pediatric brain death: Experience of a single center. Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences 2015;35:60-6. | Otillräcklig information |
Holzman BH, Curless RG, Sfakianakis GN, Ajmone-Marsan C, Montes JE. Radionuclide cerebral perfusion scintigraphy in determination of brain death in children. Neurology 1983;33:1027-31. | Ingen referensmetod |
Parker BL, Frewen TC, Levin SD, Ramsay DA, Young GB, Reid RH, et al. Declaring pediatric brain death: current practice in a Canadian pediatric critical care unit. CMAJ 1995;153:909-16. | Annat syfte, otillräcklig information |
Shewmon DA. False-Positive Diagnosis of Brain Death Following the Pediatric Guidelines: Case Report and Discussion. J Child Neurol 2017;32:1104-17. | Fallbeskrivning |
Sirucek P, Novakova D, Havel M, Kraft O. Brain death scintigraphy. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2017;44:S618. | Abstrakt |
Yararbas U, Argon M, Çankayali I, Uyar M, Moral AR. Scintigraphic methods in the evaluation of brain death and their correlation with clinical examination and apnea test. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2011;38:S323-4. | Annan indexmetod |
Författare | Population | Indextest | Ref standard | Tid och flöde | Total risk för bias |
Ashwal 1989 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Okuyaz 2004 | Oklar | Oklar | Oklar | Låg | Låg |
Singh 1994 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Al-Shammri 2004 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Berlit 1990 + 1992 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Erbengi 1991 | Låg | Oklar | Oklar | Hög (Bortfall) | Måttlig |
Facco 1998 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Kahveci | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Kraft 2006 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Laurin 1989 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Moya Sanchez 2018 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Schlake 1992 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Schwartz 1983 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Surucu 2014 | Oklar | Oklar | Oklar | Låg | Låg |
Författare | Population | Indextest | Referensstandard | Tid och flöde | Total risk för bias |
Schwartz 1983 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Schwartz 1984 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Berlit 1990 + 1992 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Munari 2005 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |
Wieler 1993 | Oklar | Oklar | Oklar | Oklar | Låg |