Exponering för sensibiliserande ämnen i arbetsmiljön och koppling till allergisk astma
Översiktens fråga
Vilken samlad evidens finns det i systematiska översikter för samband mellan sensibiliserande exponeringar i arbetsmiljön och utveckling av allergisk astma [1]?
Sammanfattande bedömning av översiktens kvalitet och slutsatser
I Dalboeges översikt av översikter har författarna haft som mål att identifiera, bedöma och sammanställa det vetenskapliga stödet för samband mellan olika potentiella arbetsmiljö-exponeringar som kan orsaka sensibilisering1 och leda till utveckling av astma. För att genomföra detta arbete har författarna använt systematiska översikter som enhet för sökning, inkludering och dataanalys. De 27 systematiska översikter som inkluderades täckte 486 potentiella yrkesmässiga sensibiliserande exponeringar. Vid genomgången har även sambandet till exponeringar som inte är sensibiliserande inkluderats, om de funnits med i dessa översiktsartiklar.
Översikten identifierade hundratals potentiella sensibiliserande exponeringar som misstänks orsaka astma och utvärderade evidensnivån för varje exponering. Författarna gör bedömningen att det finns starkt vetenskapligt stöd för att exponering för trädamm i allmänhet kan orsaka astma och arbetsuppgifter som innebär exponering för försöksdjur, samt måttligt stöd för huvudgrupperna av kvalster och fisk. För specifika exponeringar hittades starkt vetenskapligt stöd för ett samband för toluendiisocyanater och mögel (Aspergillus, Cladosporium, Penicillium).
1. Sensibilisering sker när immunsystemet utsätts för en substans, eller allergen, som kroppen uppfattar som skadligt eller främmande.
SBU:s kommentarer
- Översikten baseras huvudsakligen på systematiska översikter som studerat samband mellan exponering för ämnen som kan orsaka sensibilisering, vilket främst medieras av IgE antikroppar. Det finns också astma där man inte kan påvisa sensibilisering, ibland kallad icke allergisk astma. Denna typ av astma är generellt vanligare vid exponering för irritanter eller lågmolekylära ämnen, vilket i arbetsmedicinska sammanhang benämnas som ”irritant-utlöst astma”.
- Översiktsförfattarna har inkluderat systematiska översikter som omfattar sensibiliserande ämnen, men redovisade även underlaget för samband mellan exponering irriterande ämnen (till exempel rengöringsmedel) och exponeringar i hemmiljö och astma, om dessa exponeringar behandlades i de identifierade översiktsartiklarna. Underlaget för att bedöma om det finns ett samband mellan exponering irriterande ämnen och astma är dock inte komplett.
- Vissa väletablerade allergen har av författarna inte inkluderats i översikten, såsom pälsdjursallergen och latex.
- Översikten omfattar inte exponeringar som kan orsaka försämring av befintlig astma som är relaterad till arbetsmiljön.
- Översikten är tekniskt väl genomförd, litteratursökningen är välgjord och redovisad på ett tydligt sätt. Processen för gallring och dataextraktion är systematisk och tydligt beskriven av översiktsförfattarna. Risken för snedvridning (risk för bias) i de ingående översikterna har bedömts på ett strukturerat sätt med hjälp av en etablerad granskningsmall men då flertalet inkluderade översikter bedöms ha hög risk för snedvridning bör en del av resultaten tolkas med försiktighet.
- Dalbøges översikt har av SBU kompletterats med en genomgång av översikter inom området som publicerats mellan 2020 och 2023.
- Denna översikt av översikter bör främst betraktas som en kartläggning av aktuell kunskap inom området astma orsakad av sensibilisering som kan orsakas av ämnen i arbetsmiljön. Syftet med en kartläggning är att identifiera relevanta systematiska översikter med låg risk för snedvridning av resultaten inom aktuellt område, och dels att visa var det finns kunskap och var det behövs ytterligare kunskap i form av primärstudier alternativt systematiska översikter.
Bakgrund
Astma är en heterogen sjukdom som kännetecknas av kronisk inflammation i luftvägarna. I Sverige uppskattas den nuvarande prevalensen vara ungefär 10 procent [2]. Viktiga faktorer som ökar risken för astma är ärftlighet, allergisk känslighet, exponering för skadliga ämnen på arbetsplatsen samt tobaksrök i närmiljö hos barn. Ungefär 5 till 15 procent av de fall där astma debuterar hos vuxna antas vara kopplade till yrkesexponering [3] [4]. Medan orsaken till arbetsrelaterad astma kan skilja sig från vanlig astma, är dess symtom desamma. Diagnosen astma ställs genom en noggrann genomgång av sjukdomshistoria där eventuella riskfaktorer identifieras, samt genom att man beaktar vanliga symtom såsom episodisk andnöd, väsande andning och tryckkänsla i bröstet, samt genom att fastställa om det finns periodvis förekommande hinder i luftvägarna. Det finns också krav på en påvisbar variabel bronkkonstriktion för diagnos av astma.
Det är av stor vikt att vara säker på diagnosen arbetsmiljö orsakad astma, eftersom detta ofta får betydande konsekvenser för patienten (omplacering, byte av arbete och försäkringsmässiga åtgärder). Eftersom utredningen ofta är komplicerad och kräver specialiserad kompetens, bör man alltid överväga att remittera till eller på annat sätt kontakta en arbets- och miljömedicinsk specialistenhet.
Arbetsrelatered astma omfattar alla former av astma som uppstår på grund av exponeringar på arbetet eller försämrats på arbetet. Arbetsorsakad astma, är som begreppet säger, astma som utlösts på grund av exponeringar i arbetsmiljön och kan utlösas både av ämnen som är sensibilierande och irritativa exponeringar. För aktuella definitioner av arbetsrelated astma se Figur 1, som är en svensk anpassning av en figur hämtad från Cullinan et al 2020 [5].
Översikt av översikter
Det som på engelska kallas ’umbrella reviews’ är vetenskapliga artiklar som sammanställer resultat från flera systematiska översikter inom ett specifikt ämnesområde. Generellt kan sådana översikter av översikter ha både för- och nackdelar.
Fördelar är framför allt att:
- redan sammanställd kunskap kan ge en bild av ett omfattande kunskapsunderlag på ett relativt snabbt sätt
- breda forskningsfrågor kan besvaras.
Nackdelar är att:
- inkluderade översikter kan innehålla samma primärstudier och att det därmed finns en risk för att vissa resultat beräknas fler än en gång
- eventuella brister i primärstudier inte uppmärksammas när resultat tolkas på en övergripande nivå
- de inkluderade översikterna inte nödvändigtvis är välgjorda. Det är inte heller självklart att nya sammanvägda bedömningar av tidigare publicerade resultat förändrar ett evidensläge, eftersom även strukturerade bedömningar (till exempel med stöd av GRADE2) baseras på tolkningar.
2. GRADE (Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluations) är ett internationellt vedertaget ramverk för att på ett transparent sätt beskriva tillförlitlighet i resultat vid systematiska utvärderingar.
Tillförlitlighet till översiktens resultat
SBU bedömer att översikten är väl genomförd. Författarna till översikten har bedömt risken för bias3 avseende de inkluderade systematiska översikterna men inte för de enskilda studierna. Enligt dem har endast tre av 27 översikter låg risk för snedvridning. Däremot har över hälften (17 översikter) sådana brister att de bedömdes ha hög risk för snedvridning. De resterande sju översikterna bedömdes ha måttlig risk för snedvridning. Av de inkluderade översikterna är det endast 11 som har kvalitetsgranskat ingående studier. Vidare gör författarna bedömningen att 19 översikter saknar en heltäckande litteratursökning. Det förekommer även överlapp mellan olika översikter, det vill säga att samma studier redovisas i fler än en översikt.
Trots att författarna redovisar 27 systematiska översikter som studerat olika typer av exponeringar vilar författarnas evidensbedömningar huvudsakligen på en systematisk översikt av Baur och medarbetare från 2014, med måttlig risk för snedvridning [6]. Av de över femtio specifika exponeringar där författarna anger att det finns ett starkt eller måttligt samband mellan exponering och utveckling av astma, är det endast för trädamm, mögel och städ-produkter som evidensbedömningarna baseras på andra översikter än Baur och medarbetare från 2014.
Det ska dock noteras att översiktförfattarna poängterar att för ämnen där sambandet bedöms som svagt eller obefintligt inte ska tolkas som att de inte har en potential att orsaka astma.
3. Risk för bias är risken för systematiskt fel som riskerar leda till snedvridna resultat. Risk för systematiska fel kan uppstå i forskningsprocessens olika delar.
Kommentarer till översikten ur ett svenskt perspektiv
Denna översikt sammanställer värdefull kunskap om sensibiliserande ämnen som visats orsaka astma. Generellt är det lättare att påvisa grunden för ett samband då man utvecklat antikroppar (IgE) mot ett ämne då det indikerar att man reagerat på en exponering. Det finns därutöver icke- sensibiliserande, men irriterande exponeringar som kan orsaka astma. För denna typ av astma finns det inget motsvarande blodprov som kan bekräfta ett samband, och det är därmed svårare att belägga samband.
Det saknas en översikt över styrkan i sambandet mellan exponering för icke-sensibiliserande ämnen i arbetslivet och utveckling av astma. En sådan översikt vore värdefull då luftvägsirriterande exponeringar är relativt vanliga i svenskt arbetsliv. Vidare vore det värdefullt med ökad kunskap om hur vanlig arbetsrelaterad astma är i Sverige, vilket till exempel skulle underlättas av registrering i det befintliga astma-kol registret.
Inkluderade studier
Dalboeges översikt av översikter
I översikten ingår 27 systematiska översikter med sammanlagt 1 242 studier där sambandet mellan yrkesmässig sensibiliserande exponering och astma har utvärderats. Studieunderlaget består av observationsstudier (tvärsnittsstudier, fall-kontroll och kohortstudier) och kliniska studier (fall-studier och fall-serier). Översikterna är publicerade mellan 1998 och 2019.
Dalboege och kollegor har bedömt risk för snedvridning i översikterna med bedömningsinstrumentet AMSTAR 2 [7]. Vid bedömningen betonade Dalboege och kollegor särskilt kriterier relaterade till litteratursökning, studieval, risken för snedvridning i ingående studier samt om författarna till de inkluderade översikterna tagit hänsyn till den övergripande risken för snedvridning vid utvärdering av tillförlitlighet till översikternas resultat. Evidensstyrka bedömdes enligt ”The modified Royal College of General Practitioners (RCGP) three-star system of the British Occupational Health Research Foundation” [8]. Där de anger att stark evidens definieras som samstämmiga resultat från minst en systematisk översikt av hög kvalitet eller minst två systematiska översikter av måttlig kvalitet. Och där slutsatsen om måttlig evidens stöds av en systematisk översikt av måttlig kvalitet eller minst två översikter av måttlig till låg kvalitet.
Det bör noteras att stora delar av resultaten baseras på den systematiska översikten av Baur och medarbetare från 2014 [6] som innehåller 865 av totalt 1 242 publikationer, det vill säga 70 procent av det totala antalet studier. Baur och medarbetare inkluderade studier fokuserade på ämnen som framkallar arbetsrelaterad astma på grund av bevisad IgE-medierad sensibilisering samt ämnen med trolig IgE-medierad sensibilisering och exkluderade ämnen som inte har en IgE-medierad effekt på andningsvägarna. Det starkaste beviset för samband med ett enskilt ämne, yrke eller arbetsplats fann Baur och medarbetare vid samtidig exponering för olika laboratoriedjur. De hittade även samband för olika enzymer från Bacillus subtilis, bageri (mjöl, amylas och kvalster), jordbruk (djur, spannmål, hö, halm och kvalster), fiskeri (atlantlax, fiskmjöl, norsk hummer, räka, snökrabba, skaldjur, öring och piggvar), reaktiva färgämnen, latex, toluendiisocyanater och platinumsalter.
Uppdaterad sökning genomförd av SBU
SBU utförde en litteratursökning i november 2023 i syfte att kompensera för att Dalboege inte omfattar översikter publicerade efter 2019. Uppdateringssökningen följde i huvudsak samma upplägg som litteratursökningen i Dalboege men några justeringar var nödvändiga, exempelvis söktes Scopus och ej Web of Science.
Från den av SBU uppdaterade sökningen inkluderades åtta systematiska översikter publicerade mellan 2020 och 2023 med samma typ av studieunderlag som ovan. Av dessa översikter bedömde SBU enligt AMSTAR 2 att en hade låg risk, en måttlig risk och övriga hög risk för snedvridning (Bilaga 1).
Sammanfattning inkluderade studier
Sammantaget omfattar denna SBU Kommenterar-rapport 27 systematiska översikter från Dalboege samt ytterligare åtta översikter inkluderade från SBU:s uppdaterade sökning. Av det samlade studiematerialet har sju översikter undersökt städ-produkter och sex översikter har undersökt trädamm. Vidare återfinns åtta översikter som specifikt studerat olika kemikaliers påverkan (ej städ-produkter) bland annat toulen diisocyanat, persulfatsalter, styren samt ftalater från PVC produkter. Bland de återstående 14 översikterna har två fokuserat på pesticider, tre på mögel och resterande på olika former av organiskt damm. I en sammanfattande tabell redovisas kortfattat antalet studier per översikt, exponeringstyper, slutsatser från översikterna samt bedömning av risk för snedvridning (Bilaga 2).
Projektgrupp
SBU
- Mikael Nilsson, projektledare
- Irini Åberg, projektadministratör
- Ann-Kristine Jonsson, informationsspecialist
- Jenny Odeberg, avdelningschef
Externa granskare
- Anna-Carin Olin, professor, överläkare, Avd. för samhällsmedicin och folkhälsa Göteborgs universitet
- Magnus Svartengren, professor, överläkare, Institutionen för Medicinska Vetenskaper Uppsala universitet.
Bindningar och jäv
Sakkunniga och granskare har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har be¬dömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.
Referenser
- Dalbøge A, Albert Kolstad H, Ulrik CS, Sherson DL, Meyer HW, Ebbehøj N, et al. The Relationship Between Potential Occupational Sensitizing Exposures and Asthma: An Overview of Systematic Reviews. Annals of Work Exposures and Health. 2023;67(2):163-81. Available from: https://doi.org/10.1093/annweh/wxac074.
- Backman H, Hedman L, Jansson SA, Lindberg A, Lundbäck B, Rönmark E. Prevalence trends in respiratory symptoms and asthma in relation to smoking - two cross-sectional studies ten years apart among adults in northern Sweden. World Allergy Organ J. 2014;7(1):1. Available from: https://doi.org/10.1186/1939-4551-7-1.
- Torén K, Blanc PD. Asthma caused by occupational exposures is common - a systematic analysis of estimates of the population-attributable fraction. BMC Pulm Med. 2009;9:7. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2466-9-7.
- Torén K, Brisman J, Olin AC, Blanc PD. Asthma on the job: work-related factors in new-onset asthma and in exacerbations of pre-existing asthma. Respir Med. 2000;94(6):529-35. Available from: https://doi.org/10.1053/rmed.2000.0783.
- Cullinan P, Vandenplas O, Bernstein D. Assessment and Management of Occupational Asthma. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;8(10):3264-75. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jaip.2020.06.031.
- Baur X, Bakehe P. Allergens causing occupational asthma: an evidence-based evaluation of the literature. Int Arch Occup Environ Health. 2014;87(4):339-63. Available from: https://doi.org/10.1007/s00420-013-0866-9.
- Shea BJ, Reeves BC, Wells G, Thuku M, Hamel C, Moran J, et al. AMSTAR 2: a critical appraisal tool for systematic reviews that include randomised or non-randomised studies of healthcare interventions, or both. Bmj. 2017;358:j4008. Available from: https://doi.org/10.1136/bmj.j4008.
- Nicholson P, Cullinan P, Burge P, Boyle C. Occupational asthma. Prevention, identification and management. Systematic review and recommendations. London: British Occupational Health Research Foundation; 2010. Available from: https://www.bohrf.org.uk/occupational-asthma/.