Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Oklart om motiverande samtal är bästa hjälpen vid missbruk
Motiverande samtal vid missbruk har på kort sikt visats vara bättre än ingen åtgärd alls, men det går inte att avgöra om metoden ger bättre eller sämre resultat än andra former av samtal eller behandling, enligt en ny Cochrane-översikt.
Motiverande samtal är en metod som ska motivera individer att ändra beteende. Ofta handlar det om något eller några korta enskilda samtal.
En aktuell litteraturöversikt från Cochrane-nätverket gäller effekter för personer som antingen är i riskzonen för beroende eller som redan har utvecklat ett beroende eller missbruk av alkohol, läkemedel eller narkotika. De 59 studier som vägs samman har mätt missbrukets omfattning, graden av följsamhet, benägenheten för förändring och antalet återfallsdomar.
Studierna har jämfört motiverande samtal med placebo, annan aktiv åtgärd, väntelista eller ingen åtgärd alls.
I en kommentar till översikten skriver SBU att försöksdeltagarna i olika studier hade helt olika livssituation och missbruksproblem. Därför blir resultaten spretiga och svårtolkade.
Till exempel är det oklart om effekten är olika för personer med alkohol- respektive narkotikaproblem. Det finns alltför få studier för att göra sådana jämförelser.
SBU påpekar att det inte heller går att avgöra om det är själva samtalsmetoden som är verksam eller om effekten på missbruk på kort sikt har att göra med att patienten till exempel uppmärksammas och erbjuds återbesök.
De flesta studier som ingår i översikten har gjorts i USA, men några kommer från Australien, Storbritannien, Nederländerna, Kanada, Tyskland och Nya Zeeland.
Metoden motiverande samtal (på engelska motivational interviewing, MI) bygger på fyra principer: visa empati, uttrycka ambivalens, stärka patientens egen förmåga att genomföra förändringar samt reducera patientens eget motstånd till förändring.
Kommentaren om motiverande samtal vid missbruk finns här
Kontaktperson SBU: Mikael Nilsson, nilsson@sbu.se
Den systematiska översikt som kommenteras är: Smedslund G, et al. Motivational interviewing for substance abuse. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 5.