Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Mindre salt sänker trycket – mer ovisst med hjärtinfarkt och stroke
Blodtrycket sjunker betydligt när man äter mindre salt – redan efter en månad. Ju mindre salt man får i sig, desto lägre blir trycket. Det visar en sammanställning som SBU har granskat.
En systematisk litteraturöversikt från Cochrane-nätverket visar att ett minskat intag av salt under en månad eller mer sänker blodtrycket betydligt. Detta gäller både för personer med högt tryck och för dem som har normalt blodtryck, för män och kvinnor och oberoende av etnisk bakgrund.
De blodtrycksreglerande hormonerna renin, aldosteron och noradrenalin ökar bara en aning av saltrestriktionen.
Minskar intaget med 4,4 gram per dygn under minst en månad, sjunker det övre systoliska blodtrycket med 4 mm Hg och det undre diastoliska trycket med 2 mm Hg. Drar man ner ännu mer på saltet blir trycket ännu lägre. Blodtryckssänkningen är större hos personer med högt blodtryck.
Bra för hälsan
Att äta mindre salt kan alltså vara bra för hälsan, visar den systematiska litteraturöversikten. Den omfattar 30 randomiserade studier av totalt 3 230 vuxna från 18 år och uppåt. En begränsning i resultaten är att de bygger på studier av ganska friska medelålders personer och att uppföljningstiden var ganska kort.
Surrogat
De effekter som översikten gäller, blodtryck och blodfetter, är så kallade surrogatmått. Det allra bästa vore om man också hade kunnat visa att mindre salt också minskar risken för hjärtinfarkt och stroke, men detta har inte studerats. Stora randomiserade studier av sådana sjukdomsmått är svårt att genomföra.
En stor del av vårt saltintag kommer från färdiglagade livsmedel. Därför kan det vara svårt att minska på saltet utan att lägga om kostvanorna. [RL]
Kommentaren om salt och blodtryck finns här
Kontaktpersoner SBU: Marie Österberg, osterberg@sbu.se och Karin Stenström, stenstrom@sbu.se Sakkunnig: doc Karin Manhem, Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Den systematiska översikt som kommenteras är: He FJ, et al. Effect of longer-term modest salt reduction on blood Pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 4.