Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Kan beteendeterapi hjälpa även unga att sova?
Kognitiv beteendeterapi (KBT) eller annan beteendeterapi kan hjälpa vuxna med sömnbesvär. Man somnar snabbare, är inte vaken lika länge under natten och sömnkvaliteten blir bättre. Den slutsatsen drog SBU i en rapport från 2010.
SBU:s upplysningstjänst fick frågan hur evidensläget ser ut för psykologisk behandling av barn och unga som har svårt att somna (insomni). Kan de kanske ha hjälp av sådan behandling?
SBU fann tre systematiska översikter, fyra randomiserade studier och två observationsstudier av olika psykologiska behandlingar av framför allt insomningssvårigheter, ibland i kombination med andra tillstånd.
De olika behandlingarna – beteendeterapi, KBT, sömnhygien, sömnutbildning och sömnprogram – beskrivs ganska dåligt i studierna, men innehållet verkar vara likartat.
Flera studier är små, med ett fåtal deltagare. Insatserna pågick olika länge (olika antal sessioner), riktade sig till olika personer (barnet, föräldrarna eller bådadera), och urvalet av deltagare varierade. Eventuella problem med exempelvis avbrutet deltagande under studien eller ofullständiga resultat redovisas sällan. Blindning var inte möjligt. Studierna omfattar ett stort antal och varierande utfallsmått. Uppföljningstiden är olika lång.
Eventuella negativa psykologiska effekter på barnet rapporteras eller diskuteras oftast inte.
I en av de systematiska översikterna har även en evidensgradering gjorts och där dras slutsatsen att bevisläget är osäkert. [RL]
Läs hela svaret om psykologiska behandlingar av sömnbesvär hos barn och unga